TÜBA "enerji"ye yoğunlaşacak

TÜBA "enerji"ye yoğunlaşacak

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar:- "Türkiye'nin enerji sorununa çözüm üretebilmek için enerji alanına yoğunlaşmak istedik ve TÜBA Enerji Çalışma Grubunu kurduk"- "İlgili tüm paydaşların katılımıyla bilim temelli tespit, değerlendirme ve öneriler üretmeyi, bunl

ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Türkiye'nin enerji sorununa çözüm üretebilmek için enerji alanına yoğunlaşmak istediklerini ve TÜBA Enerji Çalışma Grubunu kurduklarını belirterek, "İlgili tüm paydaşların katılımıyla bilim temelli tespit, değerlendirme ve öneriler üretmeyi, bunları ilgili aktörlerle paylaşmayı, böylece enerji üretim ve temin süreçlerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz." dedi.

Acar, AA muhabirine, TÜBA'nın çalışma grubu faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

TÜBA bünyesinde bilim eğitimi, kök hücre, kanser, gıda, beslenme, bilim ve eğitim politikaları gibi çalışma gruplarının faaliyet gösterdiğini anımsatan Acar, bu grupların bilim temelli danışmanlık ve rehberlik işlevi çerçevesinde önemli, öncelikli ve güncel konularda araştırmalar yaptığını anlattı. Akademi olarak bunların yanında Türkiye'nin enerji sorununa çözüm üretebilmek için enerji alanına da yoğunlaşmak istediklerini söyleyen Acar, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer yürütücülüğünde bir süredir sürdürülen çalışmalar sonunda TÜBA Enerji Çalışma Grubunu kurduklarını bildirdi.

Acar, enerjinin Türkiye için stratejik önemi bulunduğuna ve bu konuda gerçekleştirilecek yeni çalışmalara ihtiyaç olduğuna işaret ederek, "Enerji Çalışma Grubumuz, bu önemli konuya ilişkin ilgili paydaşların katkı ve katılımıyla bilimsel toplantılar ve yayınlar gerçekleştirecek. TÜBA Enerji Çalışma Grubumuz, Türkiye’nin enerji konusundaki potansiyel ve performansına önemli katkılar yapacak." diye konuştu.

Türkiye'nin enerji konusunda bilimsel, teknik, teknolojik ve yenilikçi yaklaşımlarla stratejik planlama ve politikalar geliştirmesi, ülkenin ihtiyaç duyduğu enerji çözümlerini oluşturması gerektiğine dikkati çeken Acar, TÜBA olarak ilgili tüm paydaşların da katılımıyla bilim temelli tespit, değerlendirme ve öneriler üretmeyi, bunları ilgili aktörlerle paylaşmayı, böylece enerji üretim ve temin süreçlerine katkıda bulunmayı hedeflediklerini kaydetti.

Acar, TÜBA Enerji Çalışma Grubunun faaliyetleri kapsamında, konuyla ilgili yetkin bilim insanları, uzmanlar ve yöneticiler arasındaki iletişim ve iş birliğini geliştirecek bir platformun da oluşturulacağına değinerek, bunun ihtiyaç duyulan iş birliğine, sinerjiye ve yenilikçi-etkin çözümlerin üretilmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.

- "Grup Türkiye'nin enerji sorununa çare bulacak"

Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi de olan TÜBA Asli Üyesi ve TÜBA Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü Dinçer ise Türkiye'de fosil enerji kaynaklarından, yenilenebilir enerji kaynaklarına kadar birçok konuda proje ve programlar oluşturulduğunu, ancak istenilen başarının yakalanamadığını ya da çalışmaların yarım kaldığını söyledi.

TÜBA Enerji Çalışma Grubunun, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerin kullandığı "araştırma-yenilikçilik-ticarileştirme" başarı üçgenini kendine özgü biçimde kullanarak, ülkenin enerji sorununa çözüm üretilmesi noktasında önemli katkılar sağlayacağını belirten Dinçer, "Enerji Çalışma Grubu, bilginin teknolojik ürünlere dönüştürüldüğü yaklaşımla, yeni bir çığır açıp, ülkenin enerji sorununa çare bulacak. Temiz kömür teknolojileri, yenilenebilir enerji kaynakları, nükleer enerji, alternatif yakıtlar, enerji depolama konuları da öncelikli çalışma konularından bazıları olacak." ifadesini kullandı.

Dinçer, TÜBA içinden ve dışından enerji alanında öne çıkmış bilim insanından çekirdek bir ekip oluşturarak ilk adımı attıklarını, zaman içinde grubu genişleteceklerini dile getirdi.

Prof. Dr. Hakkı Alma, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Yıldız Bayazıtoğlu, Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Prof. Dr. Sadık Kakaç, Prof. Dr. Kamil Kaygusuz, Prof. Dr. Adnan Midilli, Prof. Dr. Ali Sarı, Prof. Dr. Bahri Şahin, Prof. Dr. Raşit Turan ve Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi de TÜBA Enerji Çalışma Grubu üyeleri arasında yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler