Trump'ın göçmen kararına Afrikalılardan tepki

Trump'ın göçmen kararına Afrikalılardan tepki

Mozambik'teki Müslümanların dini liderlerinden Şeyh Ameenuddin:- "Yasa dışı gruplar, bu kararı kötüye kullanabilme potansiyeline sahip"- Somali'nin güneyindeki Müslümanların lideri Şeyh Bulle:- "Terör örgütü Eş-Şebab, Trump'ın bu kararı ABD düşmanlığını a

JOHANNESBURG (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın, 7 İslam ülkesinin vatandaşlarının ABD'ye girişini engelleyen kararı Afrika'da tepkilere yol açtı.

Dünyadaki diğer ülkelerden gelen tepkiler gibi kara kıtadaki Müslüman dini liderler ve insan hakları savunucuları da Trump'ın bu kararını kınadı.

Mozambik'teki Müslümanların dini liderlerinden Şeyh Ameenuddin, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Trump politikasını üzücü ve mantıksız bulduğunu belirtti.

Ameenuddin, "Yasa dışı gruplar, Trump'ın bu kararını kötüye kullanabilme potansiyeline sahip." uyarısında bulundu.

Somali'nin güneyinde yaşayan Müslümanların lideri Şeyh Ali Bulle de "El-Kaide bağlantılı terör örgütü Eş-Şebab, Trump'ın bu kararını, ABD düşmanlığını arttırarak sempatizan kazanmak için kullanabilir." dedi.

- "ABD'de, bir yabancı düşmanlığı oluşturmaya çalışıyor"

Güney Afrika'dan Müslüman hakları savunucusu Iqbal Jassat, Trump'ın bu adımından çok rahatsız olduklarını ve kararı kınadıklarını söyledi.

Trump ve yönetiminin, ABD'de bir yabancı düşmanlığı oluşturmaya çalıştığını savunan Jassat, "Trump, İslamofobi alanında dünya lideri olmak için yarışıyor gibi görünüyor. ABD'ye gitmek isteyen savaş mağdurları ve mülteciler bu kararla dünyadan daha fazla mahrum olmuş hissine kapılacak. Ayrıca ABD'nin askeri birliklerinin bulunduğu Müslüman ülkelerde, halkın direnişinin artacağını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Jassat, Trump'ın bu tutumunun karşılığında Güney Afrika, Afrika Birliği ve uluslararası toplumun ABD ile teröre karşı oluşturdukları ittifakları gözden geçirmesi gerektiğini kaydetti.

Güney Afrikalı Müslümanlar Birliğinden (SAMNET) Faysal Süleyman, Trump'ın, Müslümanların ABD için bir tehdit oluşturmadığını kısa süre içinde fark edeceğine inandığını dile getirdi.

Süleyman, tüm Müslümanların bir tehdit olarak sınıflandırılamayacağına işaret ederek, "Amerika'da yaşayan Müslümanlar, yüksek eğitimli ve düşük suç oranına sahip insanlar. Bu, raporlarla da ispat edilmiş bir durum." diye konuştu.

Çok sayıda Somalili mültecinin ABD'de yaşadığına dikkat çeken Süleyman, bu kişilerin sınır dışı edilmeleri durumunda büyük mağduriyetler yaşanacağını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :