Prof. Dr. Ali Akpınar

Prof. Dr. Ali Akpınar

Toplum..

Toplumu inşa eden merkezler olarak camiler

İslam’da cami, bütünüyle toplumu inşa eden merkezdir. Camiler, toplumun bütün kesimlerinin eğitildiği, manen doldukları ve olgunlaştıkları dolum merkezleridir. Bizim kültürümüzde şehir mimarisi cami merkezli kurulur ve adeta cami şehri yöneten merkezdir.

Cami, mihrabıyla ibadet, minberi ile hikmet, kürsüsü ile sohbet, kubbesiyle cemaat, minaresi ile tevhid göstergesidir. Yine cami şadırvanıyla dış dünyamızı arındıran, heybetli ihtişamı ve güzelim çevresiyle şehre model olan merkezdir.

Bütün bu güzellikleriyle camiler, toplumun yediden yetmişe bütün kesimlerine hizmet vermelidirler. Camiler yalnızca camiye namaz kılmaya gelen bir avuç ihtiyara hizmet veren yerler olmaktan kurtarılmalıdır.

Kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere toplumun bütün kesimlerinin camiyle tanışmaları ve camiyle irtibatlı yaşamaları için camiler cazibe merkezleri haline getirilmelidir.

Bunun için cami görevlisi imamlar, caminin içinin yönetimini ellerine almalıdırlar. Caminin içini ve çevresini tertemiz bir görüntüye büründürerek örnek merkezler haline getirdikleri gibi; caminin içerisinde gerçekleştirecekleri çok yönlü ve sürekli hizmetlerle caminin manevî imarını da gerçekleştirmelidirler.

Onlar, kendilerine emanet edilen camileri çocukların kovulmadığı, dövülmediği cazibe merkezleri haline getirmelidirler. Her yaştan çocuğumuzun avutulabileceği, eğitilebileceği oyun, spor, internet salonları gibi özel alanlarla camiler cazibe merkezleri haline olmalıdırlar.

Tıpkı saadet çağı mescidi gibi, mescidlerde ağlayan çocuk sesleri, büyüklerinin sırtına binen çocuk örnekleri, onlara Peygamber sevgi ve şefkatiyle yaklaşan cemaat yaşanmalıdır.

Kadınlara, camiler yasak edilmemelidir. Onların da namaz başta olmak üzere camide gerçekleştirilen diğer aktivitelere huzurlu bir şekilde katılabilmeleri için zemin hazırlanmalıdır.

Bugün kadınların marketlere, çarşıya pazara gitmelerine seyirci kalınırken, fitneye sebep oluyor camiye gelmesinler anlayışından vazgeçilmelidir.

Camiler ve din görevlileri haftaları, bu konuda yapacaklarımız yeniliklere kara verme ve onları uygulamaya koyma fırsatları olarak değerlendirilmelidir.

Camiye gelen her seviyedeki cemaatini şefkatle kucaklayan, onlara sevgi ve ilgiyle yaklaşan cami gönüllüleri istiyoruz.

Camiye gel(e)meyen cami komşularıyla ilgilenen hoca ve cemaat istiyoruz.

İslam’ın temel kaynaklarının sürekli okunduğu camiler istiyoruz. Camilerin falan Cami, Filan cami olarak tanınması yerine Tefsîr okunan, Buhârî-Müslim okunan, Fıkıh okunan, Siret-i Nebî okunan cami olarak tanımasını istiyoruz.

Minaresinde ehil ağızlarca canlı ezanlar okunan, kürsüsünde liyakatli vaizlerce canlı va’azlar yapılan camiler istiyoruz.

Hiç olmazsa il yahut ilçenin merkezî bir camisinde slâytlarla va’azların yapılmasını, özürlü vatandaşlarımızın rahatlıkla ibadetlerini kılıp va’az ve hutbeleri anlayabilecekleri ortamların sağlanmasını istiyoruz.

Cami cemaati olduğu halde camiye gelmeyi aksatanlarla tıpkı, cemaate katılmayan ashabını sorup soruşturan peygamber gibi ilgilenen cami gönüllüleri istiyoruz.

Cami cemaatinin, bir ferdi bir ferdine kaynamaz/sonra utanmadan camide saf saf namaz manzarasından kurtarılması için gerekenlerin yapılmasını istiyoruz.

Camiye gelen çocuklara şeker-çikolata ve hediyeler veren hocalar, dedeler istiyoruz.

Camide çocukluk gereği bazı yaramazlıklar yapan küçükleri hoşgören büyükler istiyoruz.

Çocuklu anne babaların camide gönül rahatlığı ile ibadet yapıp sosyal etkinliklere katılabileceklerini sağlamak amacıyla çocukların meşgul edileceği ortamlar istiyoruz.

İnsan olmaları hasebiyle işledikleri bir kısım günahları sebebiyle bir takım insanların hor görülüp dışlanmadığı mekanlar olmasını istiyoruz.

Çevre düzeni ve temizliği ile sosyal hayata örnek olacak camiler istiyoruz. Çorap kokusu olmayan, toz toprak içerisinde olmayan, yakınlarındaki eğlence, günah ve gürültü mekanlarıyla rahatsız edilmeyen camiler istiyoruz.

Minaresi, kubbesi ve diğer aksamı ile estetik görüntüleri ile gözümüze ve gönlümüze hitap eden camiler istiyoruz.

Camiye gönül vermiş camii gönüllüsü imamların çalışma şartlarının iyileştirilmesini istiyoruz.

İnsanların hem dünyasını hem de ahretini kurtarmaya adanmış dini hizmetlerin, çok daha cazip haline getirilmesini istiyoruz.

Bütün bunların bir ucundan başlanarak hayata geçirilmesini ve böylece camilerin Saadet Çağındaki fonksiyonlarını yeniden ihya eden merkezlere dönüşmesini istiyoruz. Bunun için yönü camiye dönük olan, en azından vefatında yolu camiden geçecek olan herkese görev düştüğünü de hatırlatmak istiyoruz.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası, camilerin maddî ve manevî imarına vesile olsun efendim!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.