Togolu STK'lardan iktidara karşı siyasi cephe

Togolu STK'lardan iktidara karşı siyasi cephe

Ülkedeki bazı sivil toplum kuruluşları, iktidarı protesto gösterilerinde daha aktif rol almak amacıyla "Togo Ayakta Yurttaş Cephesi" çatısı altında birleşti

LOME (AA) - Togo'da hükümeti protesto eden bazı sivil toplum kuruluşları (STK) tek çatı altında birleşme kararı aldı.

Yerel basına göre, ülkenin bazı önemli STK'ları iktidara karşı düzenledikleri gösterilerde daha aktif rol almak amacıyla "Togo Ayakta Yurttaş Cephesi"ni kurdu.

Hareketin Sözcüsü David Dosseh, basına açıklamasında, iktidarın göstericilere orantısız şiddet uyguladığını ve bu kapsamda birlik olma kararı aldıklarını söyledi.

Hükümeti protestoya devam edeceklerini belirten Dosseh, "Hukukun üstünlüğünü ve halkın özgürlük taleplerini ancak bu şekilde sağlayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Dosseh, muhalif sesleri korumayı kendilerine görev edindiklerini vurguladı.

Hareketin amaçlarından birinin de rüşveti tamamen ortadan kaldırmak ve ülkeyi krizden kurtarmak olduğunu savunan Dosseh, "Kabul edilemez bir adaletsizlikle karşı karşıyayız. Bir şeyler yapmadan öylece duramazdık." diye konuştu.

- Devlet başkanlığı süresi tartışmaları

Togo'da muhalefetin çağrısıyla geçen ay sokaklara dökülen ve anayasanın değişmesini, Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin istifasını isteyen göstericiler, "Faure gitmeli", "Aile mirası değil" yazılı tişörtler giyerek hükümet aleyhine sloganlar atmıştı.

Parlamento 2002'de, dönemin Devlet Başkanı Eyadema Gnassingbe'nin yeniden göreve gelebilmesi için anayasanın devlet başkanlığı görev süresini iki dönemle sınırlandıran maddesini kaldırmıştı. Gnassingbe'nin 2005'te ölümünden sonra Devlet Başkanlığı makamına, ordunun da desteğini alan oğlu Faure Gnassingbe oturmuştu.

Muhalefet, anayasa değişikliğiyle ilgili birçok kez iktidarla masaya oturmuş ancak sonuca ulaşılamamıştı. Muhaliflerin en son geçen ay düzenlediği gösterilerde çıkan çatışmalarda 7 kişi hayatını kaybetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :