Togo'daki siyasi kriz

Togo'daki siyasi kriz

Muhalefet lideri Fabre:- "Gnassingbe'nin iktidardan ayrılması için elimden geleni yapacağım. Hiç kimse beni bu amacımdan saptıramaz"

LOME (AA) - Togo'da muhalefet lideri Jean Pierre Fabre, Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin görevi bırakması için elinden geleni yapacağını belirtti.

Fabre, AA muhabirine açıklamasında, "Gnassingbe'nin iktidardan ayrılması için elimden geleni yapacağım. Hiç kimse beni bu amacımdan saptıramaz. Diyalog sürecine karşı çıkmıyorum ancak statükoyu muhafaza edecek bir sürece dahil olmayız." ifadelerini kullandı.

Gnassingbe ile babasının 50 yıldır iktidarda kaldığına dikkati çeken Fabre, bu sürenin çok uzun olduğunu vurguladı.

Öte yandan Togo'daki Avrupa Birliği ve BM temsilcilikleri ile ABD, Almanya ve Fransa'nın Lome büyükelçiliklerinin hazırladığı ortak bildiride, hükümetin ülkedeki siyasi krize son vermek için diyalog süreci başlatma kararı almasının memnun edici olduğu belirtildi.

Bildiride ayrıca muhalefet dahil tüm taraflar diyalog sürecine dahil olmaya çağrıldı.

- Muhalefet, mevcut anayasanın korunmasını istiyor

Hükümetin anayasada yapmak istediği değişikliğe karşı 1992'de kabul edilen mevcut anayasanın korunmasını talep eden muhalefet, dün ülke çapında gösteriler düzenledi.

Muhalefet kaynaklarına göre, gösteriler başkent Lome'de sakin geçti ancak Sokode ve Bafilo gibi bölgelerde güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale etmesiyle arbede çıktı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Hükümetten önceki gün yapılan yazılı açıklamada, tüm siyasi aktörlerin katılımıyla diyalog süreci başlatmak amacıyla gereken adımların atılacağı, şiddetle sonuçlanan gösterilerde gözaltına alınan 42 kişinin serbest bırakılacağı ve şiddet olaylarına teşvik suçlamasıyla Fabre'ye uygulanan adli kontrol kararının kaldırılacağı belirtilmişti.

Togo'da 2002'de parlamento, dönemin Devlet Başkanı Eyadema Gnassingbe'nin yeniden göreve gelebilmesi için anayasanın devlet başkanlığı görev süresini iki dönemle sınırlandıran maddesini kaldırmıştı. Gnassingbe'nin 2005'te ölümünden sonra koltuğuna oğlu Faure Gnassingbe oturmuştu.

Muhalefet ile iktidar anayasa değişikliğiyle ilgili birçok kez müzakere masasına oturmuş ancak uzlaşma sağlanamamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :