Togo'daki siyasi kriz

Togo'daki siyasi kriz

Muhalefet, ülkenin kuzeyinde yaşanan şiddet olayların aydınlatılması için uluslararası soruşturma talep etti

LOME (AA) - Batı Afrika ülkesi Togo'da muhalefet, ülkedeki şiddet olaylarının aydınlatılması amacıyla uluslararası soruşturma başlatılmasını istedi.

Muhalefetten Sosyal Demokrasi için Birlik (UDS) partisi üyesi Antoine Folly, düzenlediği basın toplantısında Togo'nun kuzeyinde yerel halkın maruz kaldığı şiddet olaylarının açığa çıkartılması için bağımsız ve uluslararası bir soruşturma talep etti.

Sokode, Bafilo, Kara ve Mango bölgelerinde muhaliflerin saldırıların hedefinde olduğunu savunan Folly, ulusal ve uluslararası insan hakları örgütlerini durumu yakından takip etmek üzere bu bölgelerde misyon görevlendirmeye çağırdı.

Folly, taleplerinin yerine getirilmesi için mücadeleye devam edeceklerini kaydederek halkı gelecek hafta ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlenecek gösterilere davet etti.

- Siyasi krizin arka planı

Hükümetin anayasada değişiklik yapmak isteğine karşı son dönemde gösteriler düzenleyen muhalefet, 1992'de kabul edilen mevcut anayasanın korunmasını talep ediyor.

Muhalefet, ağustos ayından bu yana devam eden gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesiyle çıkan arbedelerde 16 kişinin öldüğünü ve yüzlerce kişinin yaralandığını iddia ediyor.

Togo'da 2002'de parlamento, dönemin Devlet Başkanı Eyadema Gnassingbe'nin yeniden göreve gelebilmesi için anayasanın devlet başkanlığı görev süresini iki dönemle sınırlandıran maddesini kaldırmıştı. Gnassingbe'nin 2005'te ölümünden sonra koltuğuna oğlu Faure Gnassingbe oturmuştu.

Muhalefet ile iktidar anayasa değişikliğiyle ilgili birçok kez müzakere masasına oturmuş, ancak uzlaşma sağlanamamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :