TOBB Türkiye Ekonomi Şurası

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4)- "Ülkemin faiz politikasından şikayetçiyim. Bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz. Bu faiz politikası aslında bir sömürü aracıdır. Bunu da özellikle söylemek istiyorum. Zira girişimci, atacağı adımları neyle atacak, alacağı düşü

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemin faiz politikasından şikayetçiyim. Bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz. Bu faiz politikası aslında bir sömürü aracıdır. Bunu da özellikle söylemek istiyorum. Zira girişimci, atacağı adımları neyle atacak, alacağı düşük faizli krediyle. Fakat Merkez Bankasının ilan ettiği faiz oranını ikiye katlayarak kalkıp da kredi vermeye yönelirsen yüzde 15, 16, 17 ile bu ülkede biz bir yere varamayız. Onun için finans sektörünün patronlarını özellikle insafa davet ediyorum." dedi.

Erdoğan, TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şurası'nda yaptığı konuşmada, bugün başlatılan istihdam seferberliğine birliğin tüm üyelerini, tüm illeri etkin bir şekilde katılmaya davet etti.

İllerde valilerin, oda ve borsa organize sanayi yönetimi başkanlarıyla birlikte bu meseleyi yakından takip etmesi, adeta bire bir markaj yapması gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Valilerimize buradan tekrar bir çağrı yapıyor ve aynı zamanda talimatımı veriyorum. İstihdam seferberliğine mümkün olan en iyi neticeyi almak üzere şehirlerimizin tamamı da etkin şekilde katılacaktır." diye konuştu.

Erdoğan, aynı zamanda belediyelerin de bu istihdamda yer almasının çok önemli olduğunu belirterek, onların da buna katkıda bulunmasının gereğini ifade etti. Erdoğan, koordinasyonu ve izlemeyi de hükümetin valiler aracılığıyla yapacağına inandığını söyledi.

Mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitimleri, staj ve çıraklık programları gibi kampanyalarla zaten 500 bin ilave istihdam çalışmasını başlatmış durumda olduklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şimdi bunu sizlerle birlikte daha üst seviyelere çıkarıyoruz. Tabii sadece istihdam seferberliği başlatmakla kalmıyoruz, bunun için özel sektöre gereken desteği de sağladık, sağlıyoruz. İlgili bakanlıklarımız bu konudaki hazırlıklarını yapıyor. Bu toplantımıza konsey başkanlarımızdan, oda borsa başkanlarımızdan, sektör temsilcisi başkanlarımızdan ve organize sanayi bölgesi başkanlarımızdan temsilcilerin görüşlerini alarak devam edeceğiz. Daha sonra ben müsaadelerinizi alacağım ama burada bulunan bakanlarımıza gerek istihdam kampanyası ve gerekse diğer meselelerinizle ilgili sorularınızı yöneltebilecek, gereken bilgileri kendilerinden de bizzat alabileceksiniz. Daha sonra tabii bu raporları alacağız."

- Faiz politikası

Faiz politikasına değinen Erdoğan, şunları söyledi:

"Devamlı bunu söylüyoruz, bugün de söyleyeceğiz. Bazı mahfillerde bu değerlendirmeler de yapılıyor. Nedir o? Ülkemin faiz politikasından şikayetçiyim. Bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz. Bu faiz politikası aslında bir sömürü aracıdır. Bunu da özellikle söylemek istiyorum. Zira girişimci atacağı adımları neyle atacak? Alacağı düşük faizli krediyle yapacak. Fakat kalkıp Merkez Bankasının ilan ettiği faiz oranını ikiye katlayarak kredi vermeye yönelirsen yüzde 15, yüzde 16, yüzde 17 ile bu ülkede biz bir yere varamayız. Onun için finans sektörünün patronlarını özellikle insafa davet ediyorum; başta tabii kamu bankaları olmak üzere. Onu da söylüyorum. Kararlı bir şekilde bu adımı atmaya mecburuz. Çünkü enflasyon için bazıları farklı sebepler üretiyorlar. Yok domates fiyatları artmış, yok patates fiyatları artmış, yok hıyar fiyatları artmış. Hepsi hikaye. Hepsinin dayandığı yer faizdir, faiz. Bunu böyle bilin."

"Enflasyon neticedir, faiz ise sebeptir." diye konuşan Erdoğan, "Bunu böyle biliniz. Enflasyonu doğuran bir numaralı sebep faizdir ve faizle enflasyon doğru orantılıdır, ters orantılı değildir. Kimse bunu bize yutturmasın. Ama ne yazık ki bakıyoruz güvendiğimiz, inandığımız birçok mahfil burada hala aynı yanlışı işliyor ve ben diyorum ki TOBB çatısı altında hep birlikte bu mücadeleyi vereceğiz. Hükümetimiz de inanıyorum ki bu konuda kararlı duruşla bu süreci işleyecektir. Faizin sömürüsü altında çöken birçok firmalar var. İnşallah bundan sonra bu çöküşleri de ülkemizde yaşamayacağız diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- Şura toplantısından notlar

Toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Mehmet Şimşek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile organize sanayi bölgeleri başkanları ve iş adamları katıldı.

Şura toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından toplantı, sektör temsilcilerinin dinlenmesi için basına kapalı devam etti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler