TMB inşaat sektörü ekim ayı analizi

TMB inşaat sektörü ekim ayı analizi

"Yılın 9 ayında yurt dışında 4,1 milyar dolar değerinde 65 yeni proje üstlenildi"- "Türk müteahhitlik firmalarınca 1972'den 2016 Eylül sonuna kadar 110 ülkede, 329,1 milyar dolarlık 8 bin 772 proje üstlenildi"

ANKARA (AA) - Türk müteahhitlik firmalarınca, yılın 9 ayında yurt dışında 4,1 milyar dolar değerinde 65 yeni proje üstlenildiği bildirildi.

Türkiye Müteahhitler Birliğinden (TMB) yapılan yazılı açıklamada, "Tünelin girişinde" başlıklı, "İnşaat Sektörü Ekim Ayı Analizi"ne yer verildi.

Küresel krizin üzerinden 30 çeyrek geçmesine rağmen, dünya ekonomisinde kalıcı istikrarın sağlanamadığına dikkat çekilen analizde, inşaat sektöründe konut gibi büyük tutarlı alımların erteleneceği yönünde bir kanı olduğu belirtildi.

Türk müteahhitlik firmalarınca 1972’den 2016 Eylül sonuna kadar 110 ülkede, 329,1 milyar dolarlık 8 bin 772 proje üstlenildiği ifade edilen analizde, son 5 yılda Türk müteahhitlerinin yurt dışında üstlendikleri yeni proje tutarlarının yıllık 20-30 milyar dolar bandında gerçekleştiğine işaret edildi.

Bu yılın 9 ayında yurt dışında 4,1 milyar dolar değerinde 65 yeni proje üstlenildiği belirtilen analizde, bu projelerin ülkelere göre dağılımına bakıldığında; Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin öne çıktığı, ilk 5 ülkenin yüzde 19,2 ile Bahreyn, yüzde 15 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 14,7 ile Kuveyt, yüzde 12,3 ile Fas ve yüzde 9,2 ile Senegal olduğu bildirildi.

Analizde, geçen senenin son çeyreğinden itibaren olumlu bir toparlanma ivmesi yakalayan inşaat sektörünün, hem kamu hem özel sektör inşaat yatırımlarının artmasıyla yaklaşık 3 yılın en hızlı artışını gerçekleştirerek ikinci çeyrekte yüzde 7, ilk yarı yılda yüzde 6,7 büyüdüğü kaydedilerek şu bilgiler verildi:

"Söz konusu artışta, 2015 yılında yüzde 1,2 oranında daralan özel sektör inşaat yatırımlarının 2016 ilk yarı yıl içinde yüzde 6,9, kamu sektörü inşaat yatırımlarının da yüzde 6 artması etkin olmuştur. Sektörde aktivitenin artırılmasına yönelik tedbirler doğrultusunda, eylülde mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,2 artarak 81,9 değerine yükselmiştir. İnşaat sektörü güven endeksindeki söz konusu artış, alınan kayıtlı siparişlerin, yeni projelerin ve sektörde yatırımların ivme kazanma eğilimine işaret etmektedir.

Yılın son üç ayındaki satışlara ilişkin genel kanı, ekonomik beklentilere ilişkin artan riskler, artma eğiliminde olan kur düzeyi ve artışa geçen enflasyon doğrultusunda reel faizlerin yönünü yukarı çevirmesi sonucu, konut gibi büyük tutarlı alımların erteleneceği, konut piyasasına yönelik önlem paketine karşın, 2016 toplamının 2015 yılının altında kalabileceği şeklindedir. Öte yandan, inşaat sektöründe son üç çeyrekte yakalanan büyümenin yılın son çeyreğiyle 2017 yılının ilk döneminde sürdürülebilmesi ve yatırımların hız kesmeden devam etmesi, ekonomik ve siyasi normalleşmenin sağlanmasıyla mümkün olabilecektir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :