Ticaret Bakanlığı'ndan Ayçiçeği Tohumu ve Yağında Yeni İthalat Düzenlemesi

Ticaret Bakanlığı'ndan Ayçiçeği Tohumu ve Yağında Yeni İthalat Düzenlemesi

Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen tarife kontenjanı kapsamında, yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında gümrük vergisi oranları yeniden düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir kararla, yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı belirlendi. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan tebliğe göre, ayçiçeği tohumu için 100 bin ton, ham ayçiçek yağı için ise 250 bin ton ile sınırlı olmak üzere tarife kontenjanı açıldı.

Bu kapsamda, yağlık ayçiçeği tohumunda gümrük vergisi oranı yüzde 27'den yüzde 12'ye, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 36'dan yüzde 22'ye düşürüldü. Ancak, bu vergi indirimleri yalnızca belirlenen tarife kontenjanı miktarı için geçerli olacak.

Ticaret Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, bu düzenlemenin spekülatif fiyat artışlarını önlemek, arz ve talep dengesini korumak amacıyla yapıldığı vurgulandı. Ayrıca, kuraklık gibi iklim şartları ve küresel üretimdeki değişiklikler gözetilerek, çiftçilerin olumsuz etkilenmemesi için düzenlemelerin zamanında alındığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, 2023 yılındaki kuraklık şartlarına rağmen ayçiçeği tohumu ve ham yağ stokunun yeterli olduğu bilgisine yer verilerek, düzenlemenin önümüzdeki hasat dönemine kadar piyasaların sağlıklı işlemesini temin etmek amacıyla yapıldığı ifade edildi.

Bu gümrük vergisi ve tarife kontenjanı düzenlemesi 15 Nisan 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.