"TEVİTÖL 21. Yüzyıl" projesi tanıtıldı

"TEVİTÖL 21. Yüzyıl" projesi tanıtıldı

TEV Yönetim Kurulu Başkan Vekili İğnebekçili:- " Proje, 2019-2020 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. Okul her öğrenciye aynı standartta eğitim vererek, öğrencilerin hem yurt içinde hem yurt dışında başarısını daha yukarıya çıkaracak bir eğitime oda

İSTANBUL (AA) - Türk Eğitim Vakfı (TEV) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Adil İğnebekçili, "TEVİTÖL 21. Yüzyıl" projesinin 2019-2020 yılından itibaren uygulanmaya başlanacağını belirterek, "Okul her öğrenciye aynı standartta eğitim vererek, öğrencilerin hem yurt içinde hem yurt dışında başarısını daha yukarıya çıkaracak bir eğitime odaklanıyor." dedi.

Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi'nin (TEVİTÖL) dönüşümü için başlatılan "TEVİTÖL 21. Yüzyıl" (T21-C) projesiyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İğnebekçili, burada yaptığı konuşmada, her yıl okulun ortalama bursluluk oranının yüzde 60'ın üzerinde olduğunu ve her yıl vakfın okul için 3 milyon dolar para ayırdığını söyledi.

Son 25 yılda Türkiye'de ve dünyada gerek teknoloji gerekse eğitim kurumları açısından büyük değişimler yaşandığına dikkati çeken İğnebekçili, kendilerinin yaptıklarını ve yapamadıklarını sorgulamaları için 6-7 ay önce bu konuda bir çalışma başlattıklarını anlattı.

Öğrenmenin bilişim sistemleri, internet ve web'in yaygınlaşmasıyla ulaşılabilir olduğuna dikkati çeken İğnebekçili, "Yani kitapta verilen bilginin dışında o kadar çok şeye süratle intikal etme imkanı var ki biz bu bilişim imkanlarını dijital okuryazarlık dediğimiz bu işi çok iyi kullanan, lisan olarak başta İngilizce olmak üzere lisana son derece hakim olan çocukların yetişmesini istiyoruz. Öğrenim lisede, üniversitede bitmiyor. Öğrenimin devam etmesi için bu kültürü almalarını istiyoruz. Yani kendini sürekli geliştirecek, birinden öğrendiğini ezberleyen, test usulüyle geçen çocuklar değil, zihinsel olarak öğrenmeye açık, araştırmacı, yaratıcı gücü olan, birlikte çalışmaya, üretmeye, teknoloji ve dış hayattan kopuk olmayan bir öğrenci kitlesi yetiştirmek istiyoruz." diye konuştu.

İğnebekçili, son yıllarda ortaya çıkan STEM ya da STEAM olarak adlandırılan bilim, mühendislik, matematik, sanat ve teknolojinin bir arada olduğu çok yönlü bir eğitimin verilmesinin yetenekli çocuklar için daha anlamlı olacağını vurguladı.


- "Okul her öğrenciye aynı standartta eğitim verecek"

Okulda şartlarının gereği olarak iki sistemi bir arada yürütmek zorunda kaldıklarını aktaran İğnebekçili, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de üniversiteye devam edecekler için Anadolu lisesi müfredatını bir şekilde uygulamak, bir de yurt dışına gitmek isteyenler için de IB programını sürdürmek. Bu iş öylesine ayrıcalıklı bir nokta getiriyor ki iki tane ayrı eğitim modeli yan yana devam ediyor. Bunun çok ciddi bir maliyeti var. Öğrencilerimizin aldığı eğitim aynı olmuyor. Anadolu lisesi eğitimi alanlara öteki eğitimin esnekliklerini sunma imkanımız yok. IB alanlara da eğer ki eğitim hayatını yurt dışında devam ettiremeyecekse (ki onunda en önemli şartı burs bulabilmek) çocuğun istikbaliyle oynuyorsunuz. İster yurt içi ister yurt dışı olsun aynı kalitede eğitim olması lazım. Bu nedenle TEV ile işbirliği içerisinde yeni bir modelin gerçekleştirmeye çalışıyoruz. TEVİTÖL 21. Yüzyıl modeli, 2019-2020 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu sene mevcut sistem devam edecek. Yeni seçtiğimiz modeli okulun şartlarına göre daha da üzerinde hassas çalışmalar yapılarak şekillendirilmesi lazım. Okul her öğrenciye aynı standartta eğitim vererek, öğrencilerin hem yurt içinde hem yurt dışında başarısını daha yukarıya çıkaracak bir eğitime odaklanıyor."

2019-2020 eğitim öğretim yılında alacakları öğrenci sayısının yaklaşık 75 olacağını aktaran İğnebekçili, burs isteyenleri ailelerin imkanlarına ve çocukların başarılarına göre sıraladıklarını ve üstün yetenek eğitimini alabilecek çocukların büyük kısmını burslu olarak kabul edeceklerini söyledi.

İğnebekçili, bu modelle 2018-2019 öğretim yılında İngilizce hazırlık sınıfının da kaldırılacağına işaret ederek, bunun İngilizce eğitiminden taviz verme anlamı taşımadığını, İngilizce eğitimini farklı programlarla güçlendireceklerini ve ders dışı faaliyetlerle de sürdüreceklerini vurguladı.

TEV Genel Müdürü M. Yıldız Günay da öğrencileri genel seçimle eleyeceklerini ve okuldaki öğrencilerin büyük bir bölümü burslu olduğundan bursluluk için bir ön eleme yapacaklarını belirtti.

Günay, teknolojik alt yapı ile yeni sistemin hazırlıkları ve İngilizce hazırlık sınıflarının kaldırılması çalışmaları nedeniyle 2018-2019 eğitim öğretim yılında öğrenci alamayacaklarını aktardı.

- Proje, 2019-2020 öğretim yılında uygulamaya konacak

2019-2020 öğretim yılında uygulamaya konulacak "T21-C" projesiyle eğitim sürecinin 21. yüzyıl gerekleri yönünde şekillendirilmesi, yetenek geliştirme ve verimli kaynak kullanımı konularında ileriye dönük adımlar atılması ve okulun daha kapsayıcı, etkili hale getirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında, 2018-2019 öğretim yılında hazırlık sınıfı kaldırılarak, 2019-2020 yılı itibarıyla saatleri artırılmış yeni İngilizce programı uygulanmaya başlanacak. Programın hazırlığı, izinleri ve teknolojik alt yapısı için 2018-2019 öğretim yılında yeni öğrenci kaydı alınmayacak.

IB programı 2018-2019 öğretim yılı itibarıyla kaldırılarak, sadece programa başlamış 11. sınıflar için bir yıl daha devam edecek. Proje, 3+1 yıl olarak kurgulanıp, son yıl ağırlıklı olarak üniversite sınavı hazırlık yılı olarak yapılandırılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler