TESK'ten Uber tepkisi

TESK'ten Uber tepkisi

TESK Başkanı Palandöken: - "Uber ve benzeri uygulamalarla taksicilik yapılması yasal değil ve cezası var"- "Korsan taksiye binen vatandaşlara ceza kesiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımız korsan uygulamalara itibar etmemeli"

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Uber ve benzeri uygulamalarla taksicilik yapılmasının yasal olmadığını belirterek, "Korsan taksiye binen vatandaşlara ceza kesiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımız korsan uygulamalara itibar etmemeli." ifadesini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, akıllı telefon uygulaması üzerinden taksi hizmeti veren Uber uygulamasına tepki gösterdi.

Bir kişinin taksicilik faaliyetinde bulunabilmesi için öncelikle vergi mükellefi olması gerektiğine işaret eden Palandöken, "Vergi mükellefiyetinin yanında, esnaf ve sanatkar siciline kayıt yaptırıp ilgili belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. Bunlardan birini dahi yapmamış olanlar, kanuna göre korsan taksicilik yapmış kabul ediliyor ve tespit edilmesi halinde cezai işlem uygulanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, Uber ve benzeri uygulamalar üzerinden taksicilik faaliyetinde bulunulmasının yasal olmadığını ve cezasının bulunduğunu vurgulayarak, bu araçların ruhsatsız olduğuna dikkati çekti.

Korsan taksicilik faaliyetinde kullanılan araçlar 60 gün parka çekilirken, sürücüye de yaklaşık 2 bin 500 lira para cezası kesildiğini aktaran Palandöken, "Sürücünün ikinci kez yakalanması halinde ceza 4 bin 200 liraya çıkıyor. Burada vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken en önemli husus, yasal olmayan bu uygulamalar üzerinden hizmet alanlara da ceza kesilmesi. Korsan taksiye binen vatandaşlara yaklaşık 300 lira ceza kesiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımız bu tür korsan uygulamalara itibar etmemeli." uyarısında bulundu.

Palandöken, Uber uygulamasının güvenli olmadığının da altını çizerek, şunları kaydetti:

"Ne araçların ne de sürücülerin denetimi yapılıyor. Canınızı ve malınızı emanet ettiğiniz sürücü kimdir, eğitimli midir, nereye kayıtlıdır belirsiz. Bu uygulamalara yapılan kredi kartı ödemeleri de güvenli değil. ABD'de Uber uygulamasına yönelik siber saldırıyla 57 milyon kullanıcının isim, soy isim, numara ve e-posta bilgileriyle 600 bin sürücünün ehliyet bilgileri çalındı. Bu tarz gayri resmi uygulamaların sürücülerinin ülkemizde ve dünyada suç vakalarına karıştığı da biliniyor. Her yönüyle güvensiz olan bu uygulamalara vatandaşlarımız ilgi göstermemeli ve bunları kullanmamalı. Servis araçları gibi taksi şoförleri için de özel bir sınav ve belgelendirme sistemi hazırlanıyor. Bu sistem uygulanmaya başlandığında taksi şoförleri özel bir eğitim alarak sınava girecek ve başarılı olanlar direksiyon başına geçecek. Böylece taksi şoförlerinden kaynaklı sorunlar çözülmüş olacak, Uber ve benzeri uygulamalara gerek kalmayacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :