TESK'ten orman yangınları için duyarlılık çağrısı

TESK'ten orman yangınları için duyarlılık çağrısı

TESK Genel Başkanı Palandöken: - "Temmuz ayının ilk 10 gününde en az 160 yerde yangın çıktı. Son zamanlarda artan orman yangınlarına karşı her bireyin sorumluluk alması gerekiyor"

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu ayın ilk 10 gününde en az 160 yerde orman yangını çıktığını belirterek son zamanlarda artan orman yangınlarına karşı her bireyin sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, son 10 yılda 90 bin 423 hektar ormanlık alanın yandığını belirtti.

Yangınları söndürmek için sadece bir helikopterin kalkış maliyetinin üç yıl öncesi rakamlara göre 10 bin lira olduğuna işaret eden Palandöken, "Son 78 yılda 1,6 milyon hektar ormanlık alanın küle döndüğünü görüyoruz. Ormanlar ülkemizin ciğerleridir. Temmuz ayının ilk 10 gününde en az 160 yerde yangın çıktı. Son zamanlarda artan orman yangınlarına karşı her bireyin sorumluluk alması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken orman yangınlarının başlıca sebebinin insan ihmalleri olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Ağaç ve ormanların değeri sadece yazın gölge, serinlik ararken anlaşılmamalıdır. Yangınların başlıca sebepleri insan hataları ve ihmalleridir. Ateş yaktıktan sonra söndüğünden emin olmadan oradan uzaklaşılmamalıdır. Yanan alanların Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ağaçlandırılması, kültürel anlamda kazanılması gibi çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin geçtiğimiz yıl toplam 9 bin 156 hektarlık alan çeşitli şekillerde değerlendirilmiş, korumaya alınmış veya ağaçlandırılmaya başlanmıştır. Yine de yanan alanlar için her birey kendini sorumlu hissetmelidir. Kül olup giden ağaçlarımızın yerine fidan dikmek, gelecek nesillere bırakacağımız en güzel miraslardandır."

Orman yangınını görülür görülmez yetkililere ihbar edilmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, ilk 5-15 dakikada müdahale edilemeyen her yangının büyük alanlara sıçradığını kaydetti.

Palandöken, yangına davetiye çıkarabilecek tüm eski elektrik hatlarının tespit edilmesi ve yenilenmesini de talep etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler