Terör hükümlüsünün terörle mücadelesi

Terör hükümlüsünün terörle mücadelesi

Teröre yataklık suçundan hapis yatan Endonezyalı Ahmet Sajuli, dini duygularının sömürülmemesi için mücadele veriyor - Sajuli: - "Terör örgütlerinin benim gibi kandırdığı ve suç işlemek üzereyken yakalanan kişilerle görüşerek kafalarındaki yanlış cihat dü

CAKARTA (AA) - ADEM ŞALVARCIOĞLU/MAHMUT ATANUR - Malezya'da teröre yataklık etmekten suçlu bulunan ve 5 yıl hapis yatan Endonezyalı Ahmet Sajuli, terörizm ve radikalizme karşı mücadele veriyor.

El Kaide örgütünün Güneydoğu Asya'daki yapılanması Jemaah İslamiyah üyelerine yardım ve yataklıktan hüküm giyen Sajuli, Endonezya Terörle Mücadele Ajansına yardım ederek terörizm ve radikalizm ile mücadeleye katkı sağlıyor.

Hatalarından ders çıkardığını ifade eden Sajuli, diğer insanların aynı hatalara düşmemesi amacıyla ülke içinde düzenlenen terörle mücadele konferanslarında sıklıkla konuşmacı olarak yer alıyor.

Sajuli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dini duygularının sömürülerek kandırıldığını ve Afganistan'da 3 yıl boyunca askeri eğitim aldığını belirterek, "Afganistan'da yanlış tanıtılan cihat için 3 yıl boyunca askeri eğitim aldım. Daha sonra Malezya'da teröre hizmet ettiğimi farkında olmadan, Jemaah islamiyah örgütüne katılmak için bu ülkeye gelenlere, ulaşım ve şahsi ihtiyaçları konusunda yardımcı oluyordum. O zamanlar dinim için iyi bir şey yaptığımı sanıyordum." ifadesini kullandı.

Malezya'da Jemaah İslamiyah'ın el Kaide ile bağlantısının tespit edilmesi üzerine terör örgütüne yataklık suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığını belirten Sajuli, "Hapisteyken nasıl bir yanlışın içinde olduğumun farkına vardım. Ülkeme döndükten sonra iyi niyetim ve tecrübemden ötürü Endonezya emniyeti, diğer insanların aynı hataya düşmemesi için bana terör mücadeleye yardım etme olanağı tanıdı. İslam için asıl cihadı şimdi yaptığımı düşünüyorum. Asıl cihat, insanları, İslam'ı kullanarak sözde cihat ettiğini savunan örgütlerden korumaktır." dedi.

Şiddet ve radikalizmin İslam'da yeri olmadığını, nefret, aşırıcılık ve şiddet barındıran sözde cihat düşüncesini aşılamaya çalışan örgütlerin İslam'ı yansıtmadığını vurgulayan Sajuli, Endonezya'da terör örgütleriyle bağlantıları nedeniyle mahkum edilen kişilerle cezaevlerinde görüştüğünü söyledi.

Sajuli, "Terör örgütlerinin benim gibi kandırdığı ve suç işlemek üzereyken yakalanan kişilerle görüşerek kafalarındaki yanlış cihat düşüncesini değiştirmeye çalışıyorum. Endonezya yasaları uyarınca, suça bulaşmamış terör şüphelilerinin psikolojileri hakkında polise bilgi veriyorum." diye konuştu.

-"Terör örgütü DAEŞ, İslam'ı temsil etmiyor"

Sajuli, DAEŞ terör örgütünün uluslararası bir sorun olduğunu ifade ederek, "DAEŞ terör örgütü kesinlikle İslam'ı temsil etmiyor. Gençlerin dini duygularını sömürerek, onları yanlış bilgilendirerek, cihat adı altında terörizme sevk ediyor. Gençlerimizin bu tür terör örgütlerine kanmamaları için tecrübelerimi anlattığım konferanslarda onların kötü yola sapmaması için mücadele ediyorum." dedi.

Endonezya'nın Bali adasında 12 Ekim 2002'de 3 ayrı noktada bombalı terör saldırıları düzenlenmiş, çoğu Avustralyalı olmak üzere 22 ülkeden 202 kişi ölmüş, 209 kişi yaralanmıştı.

Saldırılardan el Kaide ile bağlantılı Jemaah İslamiyah örgütü sorumlu tutulmuş, 2005 yılında saldırılarla bağlantılı 24 kişi yakalanmıştı.

Endonezyalı yetkililerin raporlarına göre, bugüne kadar yaklaşık 600 Endonezyalı DEAŞ'a katılmak için Suriye'ye gitti. Bazılarının buradaki çatışmalarda hayatını kaybettiği, bir bölümünün ülkeye geri döndüğünü belirtiliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :