Termik Santrali tartışması

Termik Santrali tartışması

Temeli 1998 yılında atılan ve sonrasında hiçbir çalışma yapılmayan Ilgın'daki termik santralin kurulması için AK Parti tarafından çalışmaların hızlandırılması bölgede tarım yapan üreticiler ve sosyal medyada polemik konusu oldu.

Ilgın Çavuşcugöl ve çevresindeki 5 köyün tarım arazisi olan 6500 dekar 1 sınıf mutlak  tarım arazisi kömürden termik santral için amaç dışı kullanımına bölge halkı tepki gösterirken AK Parti Konya milletvekili Hacı Ahmet Özdemir tepkilere cevaben "bu tepkiler Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığıdır" şeklinde konuştu.

termik-santrali--(3).jpg

 

BÖLGE TARIMI İÇİN TEHDİTTİR

Termik santrali kurulmasına sosyal medya ve farklı platformlarda tepkilerini dile getiren Ilgınlı vatandaşlar, "5403 sayılı toprak ve arazi kullanım kanunu ve 16 Ekim 2016 da ilan edilen ve 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren milli tarım projesinin en önemli ayaklarından birisi olan Cumhurbaşkanı ve Binali Yıldırım'ın "çivi çaktırmayacağız" dediği Büyükova projesi kapsamında yer alan bu eski göl yatağı alivuyal toprakların heba edilmesi yerli üretime en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde milli servet kaybıdır. 5000 hektar Ilgın, 10.000 hektar Atlantı bölgesinin su kaynağı olan Çavuşcugöl tehlikeye girecektir. İklim değişikliği veya mevsim kaymasını yaşadığımız bu yıllarda sulu alanları genişletmek için yatırım yapılmakta iken 15.000 hektar sulu alanın kıraca dönmesi çok bölge tarımı için çok büyük bir tehdittir" ifadesini kullandı.

termik-santrali--(1).jpg

O GÜN ALKIŞLAYANLAR BUGÜN KARŞI ÇIKIYORLAR

Önceki yıllarda termik santrali için Demirel'i Yılmaz'ı alkışlayanlar bugün sırf Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı için tepki gösteriyorlar şeklinde sosyal medya kullanıcılarına cevap veren AK Parti Konya milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, "Devlet Atlantı Ovası Projesi çerçevesinde Devlet Su İşlerine o günün kıt bütçeyle ayırdığı miktarla Çavuşçugöl'ü aktarıyor. Ve Çavuşcugöl'ü su deposu olarak kullanılması için altyapıyı kuruyor. Bugün o suyla Atlantı Ovası sulanıyor. Ilgın Ovası da pompaj sistemiyle o projeye dahil edildi ve burası da sulanıyor. Kuru göl dediğimiz kara toprak, çamurluk olan bu arazi 5 köy arasında dağıtılıyor ancak tapusu halen devlette. Devlet o günlerde bataklığı kurutup köylüye tarım arazisi olarak kullansın diye dağıtmış. Şimdi de diyor ki; "ben buraya termik santrali yapacağım, çık buradan... " 222 milyon ton kömür toprak altında yatıyor. Türkiye milyarlarca lira ödeyerek dışarıdan enerji ithal ediyor. Ben tabi ki, köylüden, üreticiden, Ilgın'dan yanayım ama aynı zamanda devletimden yanayım. Devlet buraya santral kurmazsa oradan elde edilecek tarım ürünüyle ancak Türkiye ölçeğinde ifade edersek bir günlük enerji ihtiyacının parasını karşılayabilir. Ama burada santral kurulursa 222 milyon ton kömür ve buradan elde edilecek enerji ile ülkenin enerji ithalatını azaltmış olacak. Bunu Ilgın, Akşehir ve Konya'da Recep Tayyip Erdoğan düşmanı olanlar, partiye muhalif olanlar ya da Hacı Ahmet Özdemir'e bir şey yapamıyoruz acaba nerden vururuz? diye düşünenler dillerine pelesenk etmişler. Buradan sesleniyorum; Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı, Mesut Yılmaz Başbakan iken yıllar önce gelip termik santralin temelini attığında alkışlayan kimdi? Aynı kişiler şimdi AK Parti termik santral yapacağız deyince karşı çıkıyorlar. O zaman sizi oraya götürdüler şakşakçılık yaptırdılar. Şimdi de diyorlar ki; Hacı Ahmet Özdemir termik santral yaptırmasın, arazilerimiz elden gidiyor. Bu ikiyüzlü siyaseti bırakın. Bu ikiyüzlü siyaset sizi bir yere götürmez."

M. Ali Elmacı-Memleket

termik-santrali--(2).jpg