Telaferli Türkmenlerin memleket hasreti

Telaferli Türkmenlerin memleket hasreti

Yahyava Çadır Kampı sakini Muhammed: "Çadır kampındaki bu hayatın bir an önce bitmesini, yıkık dahi olsa evime dönmeyi istiyorum. Ramazan ayı ve bayramlarımızı artık doğduğum yerde geçirmek istiyorum"- Kerkük'teki çadır kampta kalan Telaferli Sultan: "D

KERKÜK (AA) - ALİ MUKARREM GARİP - Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in saldırılarından kaçıp Kerkük kentine sığınan Telaferli Türkmenler, yaklaşık iki yıldır evlerine dönmeyi bekliyor.

Kerkük kent merkezinden 20 kilometre mesafede yer alan Yahyava Çadır Kampı'nda kalan 3 bin Telaferli Türkmen, en kısa sürede memleketlerine dönüp ramazan ayını evlerinde geçirmek istiyor.

AA muhabirine konuşan 66 yaşındaki kamp sakini Hasibe Muhammed, "Çadır kampındaki bu hayatın bir an önce bitmesini, yıkık dahi olsa evime dönmeyi istiyorum. Ramazan ayı ve bayramlarımızı artık doğduğum yerde geçirmek istiyorum." dedi.

Daha önce Telafer'de iki oğlu, gelinleri ve 20 torunuyla mutlu bir hayatı olduğunu söyleyen Muhammed, DAEŞ'in 10 Haziran 2014'te Musul'u ve çevresini ele geçirmesinden sonra her şeyin tamamen değiştiğini belirtti.
Muhammed başından geçenleri şu sözlerle anlattı:
"İki oğlum da polisti ve bu meslek sayesinde ekmeklerini kazanıyordu. Hiç kimseye bağlı olmadan ayaklarımızın üzerinde durabiliyorduk. Tek bir çatı altında 25 kişi sorunsuz ve yardıma muhtaç olmadan yaşıyorduk. Ancak teröristler Telafer kent merkezine gelir gelmez, içimize bir korku girdi. 20 çocuk babası iki oğlumu sorgulamadan öldürdüler. Canımızı kurtarmak için komşularımızla yola koyulup ilk önce Erbil'e daha sonra Kerkük'e geldik."
- "Gözüm hep arkada"

İki gelini ve 20 torunuyla bir çadır altında yaşam mücadelesi verdiklerini aktaran Muhammed, "Kaçarken yanımıza sadece birkaç küçük parça eşya aldık, onlar da pek bir işe yaramıyor artık. Evimizi, hayatımızı ve en önemlisi iki oğlumu Telafer'de bıraktım. Gözüm hep arkada." diye konuştu.

Bir başka kamp sakini Abbas Sultan da bu zor günleri göreceğini aklından hiç geçirmediğini ve tek temennisinin doğduğu topraklarda ölmek olduğunu söyledi.

Sultan, "Dileğim son bir kez dahi olsa memleketimin havasını tekrar içime çekmek. Kamp idaresi ve Kerkük halkı elinden geleni bizim için yapıyor ancak yine de kendimizi gurbetteymiş gibi hissediyoruz. İnşallah bundan sonraki ramazanları ve bayramlarımızı evimizde mutlu bir şekilde geçiririz." ifadelerini kullandı.

- "İmdadımıza Türkiye koşuyor"

Yahyava Çadır Kamp Sorumlusu Şuayib Kasap, bölgeye akın eden Türkmen iç göçmenlere ilk günden bu yana Türkiye'nin destek olduğunu kaydetti.

Kamp sakinlerinin temel ihtiyaçlarının Türkiye tarafından temin edildiğini aktaran Kasap, "Yaklaşık üç yıldır imdadımıza koşan tek ülke Türkiye. Türkiye'nin yardım kurumları bizi bir kez olsun yalnız bırakmadı. Kendilerine minnet borcumuz var." diye konuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :