Seyit Küçükbezirci

Seyit Küçükbezirci

Tekmil Konya’yı kapsayacak dev kültür projesi

Tekmil Konya’yı kapsayacak dev kültür projesi: “Medeniyet Okulu”… lakin…

-Hoş bir “Selçuklu Akşamı”, hava limonata serinliğinde, yağmur çiseliyor. Dev bir Büyükşehir Belediyesi otobüsündeyiz; birçok gazeteci, yazar… Davetliyiz; Ankara Yolu’ndaki “Bilim Merkezi”ne; Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek Bey’in misafiri olacağız…

-Başkan Akyürek, “Cumhuriyet Konyası”nın en büyük, en yaygın, en kapsamlı projesi “Medeniyet Okulu”nu tanıtacak. MEDENİYET OKULU’nun alanı, 31 ilçesiyle tekmil Konya; 800 okul, köyler, kasabalar, mahalleler; sanayi çarşıları; velhasıl herkese her yerde hitap.  Yapılan yaygın çalışmalarla “Bizi biz yapan” değerlerden ‘otuz ikisi’ hatırlanacak, kazanılacak, geleceğe aktarılacak…

ESKİ KONYA BELEDİYELERİNİ DÜŞÜNÜYORUM; GÖZLERİM KAPALI…

Dev otobüs, içinde biz… Yağ gibi bir asfaltta kayıyor, Kayacığa doğru. Ben, “1923 Konya Belediyesi” belgeselini açmışım hafızamda…

-“Hükümet Meydanı’ndan İstasyona giden yol üzerinden 180 metre uzunluğunda, tek taraflı bir yaya kaldırımı… Sokaklar, caddeler yazın toz, kışın çamur deryaları…

-Birkaç noktada lüksle aydınlatma… Şehirde itfaiye teşkilatı yok.

-Belediye Temizlik İşleri kadrosu 1 memur, 10 hademe, 1 bekçi, bir ahır.

-Belediye Sağlık İşleri’nde 1 doktor, 1 aşı memuru, 1 ebe...

-Şehrin çöpü için tek atlı üç çöp arabası ve 2 el arabası…

-Muhasebe ve Yazıişleri’nde 3 memur…

-Belediye: Belediye Başkanlığı Üçler Mezarlığı’nı satılığağa çıkarmış parasızlıktan. 6 oda, 1 salon; tek katlı ve kiralık bir bina.

BİLİM MERKEZİ; “MEDENİYET OKULU”

-Konya Belediyesi, 90 yıl önceki Konya Belediyesi değil… 90 yılda Konya halkı, Cumhuriyet’i ile birlikte, belediyesini öyle bir hale getirdi ki; eski Konya’ya göre “Rüya gibi bir Konya” oluştu.

-“Medeniyet Okulu Projesi”nde Konya Büyükşehir Belediyesi yalnız değil; Milli Eğitim örgütünden üniversitelere kadar; ticaret, sanayi, esnaf kuruluşlarından derneklere kadar her kişiyi, isteyen herkesi ortak ediyor, kendisine.

-“Medeniyet Okulu Projesi” için, bir süre önce, projenin lokomotifi olarak planlanan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, kültür ve sanat adamlarını bilgilendirmişti. Bilim Merkezi’ndeki görsel sunum katılanları yeterince aydınlattı…

Tanıtım toplantısı, İstanbul’dan sunum için özel olarak getirilen Senai Demirci’nin medeniyet/şehir/Medine konuşmasıyla başladı. Neredeyse bir saate yakın, lebalem malumatfuruşluk dolu bir şehir/Medine konferansı verdi. Yazının sonuna doğru içerlediğim bazı hususlara da değineceğim.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in konuşması, çok şükür, niçin orada olduğumuzu anlamamızı sağladı. Kısa, anlaşılır, dev girişimin büyük önemini ortaya koyan, başarı için bütün kişi ve kuruluşların katkısı gerektiğinin altını çizen “ağırazem” bir konuşma oldu. İçimden “-Evet, Büyükbaşkan, dediklerinizin gerçekleşmesi için ben de varım; aklım yattı” dedim.

Zaten, bilenler bilir; “Konya gazeteleri okumam” diyen, buraların kabuğundan çıkıp buraları beğenmeyenler şöyle dursun; tam kırk yıldır “ Pazartesi Yazıları’nda “Yaşatılmazsa Kültür de Ölür” konulu sayısını unuttuğum yazı yazdım. Gerekli gören varsa, hemen “Yaşatılmazsa Kültür de Ölür” yazılarını bir kitapçık yapalım…

Sonra; Memleket Gazetesi’nde yazdığım haftalık yazılarımda “Şehir Eğitimi” şarttır diye yaza yaza dilimde tüy bitti. Belediyelerimizin yaptığı bu trilyonluk yatırımların kullanılması ve korunması için “Şehir Eğitimi” ben de dahil, şarttır; dedim. Okullarımıza, hatta üniversitelerimize “Adab-ı Muaşeret/Görgü” dersleri koyalım, dedim.

“MEDENİYET OKULU PROJESİNİ ALKIŞLIYORUM; AMA, FAKAT, LAKİN…

-Selçuklu’nun “Payitahtı” olan bu “Mübarek Şehir”in kültürü Oğuz Boyları’nın kültürüdür; medeniyetidir. Küçük bir açıklama yapmama izin verin; “Medeniyet ve Kültür” babında…

-Ağaoğlu Ahmet’in “medeniyet” anlayışı, içine “kültürü” de alır. Cemil Meriç; geniş manası ile, medeniyeti bir kavmin yaptıklarının, yarattıklarının bütünü; içtimai ve dini, ahlaki, hukuki, bedii, iktisadi, fenni hayatlarının ahenktar bir mecmuası” olarak tanımlar.

-Sosyolog ve antropologlar “medeniyet” kavramını kullanmaz, “kültür” kavramını kullanır. Kimi bilim adamları da medeniyet ve kültürü eşdeğer kabul eder.

Hülasa: Konya Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve dev projesini alkışlıyorum… Böyle bir girişimi bir “Konya divanesi” olarak elli yıldır beliyordum.

*

-Amma; Lakin; Fakat…

-Ehemmi mühimi” ayırt edemeyen “akıldanelerin” üşüşmesinden endişeliyim.

-Kendi kanaatini, meşrebini, ideolojisini suret-i haktan görünüp projeye bulaştırma çabaları olursa, diyorum…

-Öğrencilerle buluşacak 40 yazarın; basılacak yüzbinlerce kitap ve derginin halkımıza kifayetsiz görülmesinden endişe ediyorum.

Daha böyle onlarca, endişe kaygı, vesvese…

Ama, gönlüm, aklım ve iz’anım, “senin teminatın büyükşehir başkanı Tahir Akyürek” diyor. İnşallah böyle olur.

Yer kalmadı. Çok diyeceğim vardı; kalanını da bir yazı ile proje sorumlularına sunarım.

HERHALDE UNUTULDU; HATIRLATMAM GEREK

“Medeniyet Okulu”nun tanıtım kitapçığının başında, “Temel Dinamikler” başlığı ile; “-Adaleti Hazreti Ömer’den; cesareti Sultan Alparslan’dan; Hoşgörüyü Hz. Mevlana’dan; Başarıyı Fatih Sultan Mehmet’ten; Çalışkanlığı Mimar Sinan’dan öğreneceğimiz ve bu minvalde oluşturacağımız temel dinamiklerle “Medeniyet Okulu” deniyor.

-Alaaddin’de yatan, Anadolu’yu vatan yapan, Osmanlı’nın ve Cumhuriyet’in kökeni, banisi Sultan Mes’ut; 2. Kılıçarslan nasıl unutulur? Yunus Emre, Şeyh Edebali, Nasrettin Hoca nasıl unutulur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk niçin örnek alınmaz? Hele hele Cumhuriyetimizin kurucusu.

-Dört üniversiteli, konservatuarlık “Kadim Başkent Konya”da liyakatli sunucu bulunamayıp İstanbul’dan getirilen Senai Demirci, uzun irşad nutku ile açılışı yaparken; Mevlana’dan, Şems’den, Konevi’den taa Tahir Hoca Efendi’ye, Ladikli Hüdai’ye Ali Ulvi Kurucu’ya sekti… Birisi kendisine “Konya’da Yatan Peygamberler ve Veliler” kitabını hediye etse; Seyit Mahmut Hayrani’yi, Seyyid Harun Veli’yi, Hazreti Hadimi’yi hatırlatsa… Pes vallahi, Senai Bey’in değerlendirmelerine…

Yanlışlar, hatalar, hatta kaş yaparken göz çıkartmalar olabilir; ama, devamlı olmamalı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TAHİR AKYÜREK DİYOR Kİ:

“Kadim bir medeniyetin başkentliğini yapmış her dönem önemli ilim adamlarına ev sahipliği yapmıştır. Bu topraklardan yayılan düşünce ve fikirler dünyanın birçok coğrafyasında kendine yer bulmuştur. Anadolu'nun en parlak zamanlarına katkıda bulunan bu gönül erenleri, değerler algımızın oluşmasına büyük katkı sunmuşlardır. Şehrin yöneticileri, fikir adamları, kurumlan, sivil toplum ve medya kuruluştan, esnafı, eğitimcileri; kısacası ev hanımından öğrencilerine varıncaya dek şehrimizin bütün yaşayanları olarak bizler, bu kadim medeniyetin değerlerini koruma, ona sahip çıkma ve insanlara ulaştırma sorumluluğunu paylaşmalıyız.

Sözlüğünde "öteki" olmayan “başkası”nın kim olduğuna aldırış etmeden yalnız hakkı ve hukuku kendine şiar edinmiş, sağ elinin yoksula verdiğini sol elinin bilmediği, memleketinden kopup gelenlere obasını yurt kılan, sofrasında yetimlere yer açan ecdadımızdan miras edindik değerlerimizi Özümüzde iyiliğin tohumlan var. İnancımızın gereği makamların en büyüğünün sahibi yaratıcının bize yüklediği birçok sorumluluklarımız var. İşte bu sorumlulukların bilinciyle meşakkatli bir yola çıkmış bulunmaktayız”

*

HALİSANE BİR DİLEK VE YARDIMLAŞMA TEKLİFİ

 

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin dev projesi “Medeniyet Okulu”nun sahibi Büyükşehir Belediyesi; ama, Konya Valiliği’nden, meslek odalarına, üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına kadar onlarca yardımcı ortağı var.

Hayırlı, uğurlu olsun… “Esgi Gonyalılar; “-Niyetin halis olursa el getirir, yel getirir, sel getirir” derlerdi. İnşallah öyle olur.

“Konya Sevdalısı” herkesi katkıya, yardımlaşmaya, desteğe hazır olmalı.

 

++++++

1-091.jpg

Yoğun katılım; özel onlarca kuruluştan destek

 

2-094.jpg

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, dev projenin kaptanı, imzası “teminat”

3-080.jpg

Vali Muammer Erol “Medeniyet Okulu” protokolünü imzalıyor

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.