Tekirdağ'da toplu açılış töreni

Tekirdağ'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "Ne diyorlar? 'TBMM'nin yetkileri alınıyor.' Yalan. TBMM'nin yetkileri aynen kendisinde. Alınan var. Ne? Artık öyle eskisi gibi akşam yat, sabah kalk al sana bir gensoru. Bu yok. Gensoruyu kim verecek? Millet verecek. Sen mille

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemde TBMM'nin yetkilerinin elinden alınacağının söylendiğini belirterek, "Yalan. TBMM'nin yetkileri aynen kendisinde. Alınan var. Ne? Artık öyle eskisi gibi akşam yat, sabah kalk al sana bir gensoru. Bu yok. Gensoruyu kim verecek? Millet verecek. Sen milletvekili olarak kimin vekilisin? Milletin vekili. Asıl gensoru sahibi kim? Millet. Şimdi biz diyoruz ki ey millet, al bu yetkini sen kullan." dedi.

Erdoğan, Tekirdağ Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış töreninde, 16 Nisan'daki halk oylamasına değinerek, "Ne diyor biliyor musun? 'Gençlerimiz için hayır.' Doğru diyor, doğru. Çünkü Kandil'e 14-15-16-17-18 yaşındaki gençlerimizi bunlar götürdü. O genç kızlarımızı oralara bunlar götürdü. Onlara silahlı eğitimleri Kandil dağlarında onlar verdi. Ondan sonra bunları şehirlere indirip öğrettikleri el yapımı bombalarla şehirlerde bunlar ne yazık ki ölüm kustular, kan kustular. Şimdi talimat veriyorlar dağdan; 'Oyumuz hayır'. Kardeşlerim unutmayın, kişi sevdikleriyle beraber haşrolunacaktır." diye konuştu.

"Eğer 'hayır' diyenlerle beraber hareket ediyorsan yolun açık olsun." diyen Erdoğan, yeni sistemde 18 yaşındaki gencin Parlamento'ya gireceğini belirterek, daha önce seçilme yaşını 30'dan 25'e indirdiklerini hatırlattı.

Bunun da yetmediğini ifade eden Erdoğan, "Şimdi de diyoruz ki yetmez, 18'e indireceğiz. Seçmeye 'evet' dediniz, biz diyoruz ki seçilmeye de 'evet'. Seçme ve seçilme yaşının 18 olmasına evet mi? Avrupa'da oluyor da bizde niye olmasın?" ifadesini kullandı.

Bu şekildeki uygulamanın dünyanın birçok ülkesinde bulunduğunu aktaran Erdoğan, bu uygulamanın Türkiye'de de olacağını, gençlerin önünü, ufkunu açacaklarını söyledi.

Gençlere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ahmet'im, Mehmet'im, Hasan'ım, Hüseyin'im, Ayşe'm, Fatma'm... Senin ecdadın Fatih 21 yaşında gemileri karadan yürüttü, bir çağı kapattı, bir çağı açtı. Buna hazır mısın? Öyleyse derslerine de iyi çalışacaksın. Sosyal hayatta, siyasi hayatta daha dinamik olacaksın. Buyur sana parlamento, buyur sana devlet yönetimi." diye konuştu.

Erdoğan, 18 yaşında seçilme hakkına ilişkin şunları söyledi:

"20-21-22 yaşında adam büyük firmalara CEO oluyor. 21 yaşında bakıyorsunuz, Dışişleri Bakanı olmuş. Benimki niye olmasın? Bizim evlatlarımız da olacak. Tekirdağlı Fatma da olacak, Tekirdağlı Ahmet de olacak. Önünü açacağız. İşte biz bunun peşindeyiz. Kardeşlerim ben size inanıyorum. Öyleyse şu kalan 41 günde, kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Hiç gevşeme yok. Hiç gevşeme yok. Çok koşacağız. Tekirdağ'ın sandıkları patlatması lazım. Türkiye büyüsün, evlatlarımız çok daha modern bir ülkede yaşasın diye bu gayretleri gösteriyoruz. Milletimiz için, ülkemiz için burada olduğu gibi Tekirdağlı kardeşlerimiz için çalışıyor, ter döküyoruz."


- "Artık güçlenen bir Türkiye var"

Ülke yönetimini devraldıklarında Türkiye'nin IMF kapılarında süründüğünü, 23,5 milyar dolar olan borcun sıfırlandığını dile getiren Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şimdi onlar bizden borç istiyor. Nereden nereye geldik. Merkez Bankasının döviz rezervi 27,5 milyar dolardı, şimdi neredeyse 120 milyar dolara doğru yürüdü. Artık güçlenen bir Türkiye var. Lider ülke olma yolunda bir Türkiye var. Öyleyse biz 16 Nisan'ı çok daha farklı bir neticeyle yönetim sistemindeki bir değişiklikle geleceğe sıçrama yaparak yürümemiz lazım. Önümüzdeki barikatları, engelleri aşacağız. Ne diyorlar? 'TBMM'nin yetkileri alınıyor.' Yalan. TBMM'nin yetkileri aynen kendisinde. Alınan var. Ne? Artık öyle eskisi gibi akşam yat, sabah kalk al sana bir gensoru. Bu yok. Gensoruyu kim verecek? Millet verecek. Sen milletvekili olarak kimin vekilisin? Milletin vekili. Asıl gensoru sahibi kim? Millet. Şimdi biz diyoruz ki ey millet, al bu yetkini sen kullan. Şimdi 5 yılda bir vatandaş sandığa gidecek. Eğer hükümetten memnunsa devam, değilse hadi geri kalkın. Asıl sahibi bu. Şimdi gerçek sahibine işi havale ediyoruz. Yapılan iş bu. Yoksa parlamento yine denetleme görevini aynen sürdürecek. Yeri gelecek soruşturma, bütün bunları yine yapacak."

Erdoğan, Türkiye'de geçmişte 16 ayda bir hükümet kurulduğunu anımsatarak, "Hükümetler geldi, hükümetler gitti. Şimdi soruyorum size 16 ayda bir hükümetlerin kurulduğu bir ülkede istikrar, güven olur mu? İşte şimdi hem istikrar hem güven için 5 yılda bir seçimlerin yapılmasına evet mi? Ne diyorlar? 'Tek adam istediği gibi seçime götürecek.' Gene yalan. Cumhurbaşkanı eğer seçime gitme gereğini duyuyorsa o zaman aynı şekilde parlamento da seçime gidecek. Bunu hiç konuşuyorlar mı? Bunu konuşmuyorlar. Parlamento ve cumhurbaşkanı, aynı günde seçimi yapılacak. Doğru konuş, niye doğru konuşmuyorsun? Bunu söylemiyor. Cumhurbaşkanı böyle bir kararı verdiğinde hem parlamento seçimi yapılacak hem kendisinin seçimi yapılacak. Yani kendisi bir kenara çekilemez. Aynı anda her ikisi de olacak. Ama yalancının mumu, yatsıya kadar yanar. Bunların ki tutmuyor, Allah'ın izniyle tutmayacak." diye konuştu.

Attıkları adımlarda çok daha hızlı gitmek istediklerini ifade eden Erdoğan, "Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür. Göreve geldik 2002'nin sonu, Kasım. Türkiye'de 26 tane havaalanı vardı. Şimdi ne kadar? 55 havaalanı. Nereden, nereye. 76 tane üniversite vardı, şimdi 181. Üniversitesi olmayan il kalmadı." dedi.

(Sürecek)



Tekirdağ'da toplu açılış töreni

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler