TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu

TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arıkan:"Bağımlı olduğunuz zaman yaşam boyu bir hastalığa sahip oldunuz demektir. Tedavi de yaşam boyudur"- "(Kola içmeyin zararlıdır) demek yerine 'Süt için yararlıdır' deme

TBMM (AA) - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bağımlılık Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Zehra Arıkan, madde bağımlılığının yaşam boyu süren bir hastalık olduğunu, tedavisinin de yaşam boyu sürdüğünü söyledi.

Uyuşturucu madde bağımlılığı ve yeni bağımlılık türlerinin araştırılarak bağımlılığın nedenlerinin ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun bugünkü toplantısının öğleden sonraki oturumunda, Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Arıkan sunum yaptı.

Madde bağımlılığına karşı tedavinin birey odaklı olması gerektiğini belirten Arıkan, "Hastalık hastayı, yakınlarını, toplumu sömürür. Bağımlılığı tedavi ederken koruma ve önlemeyi unutuyoruz. Aslında koruma ve önlemeye daha çok ağırlık vermemiz gerekiyor. Tedavi sürecinde farklı uğraşları ortaya koymak zorundayız." diye konuştu.

Bazı sivil toplum kuruluşlarının "Bağımlılığı şöyle, böyle tedavi ederiz" iddiasında olduğunu ifade eden Arıkan, "Böyle bir tedavi olmaz. Biz hastamıza başka şeyden keyif almasını öğretemezsek, kesin sonuç alamayız. Psiko sosyal tedaviyi uygulamamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunun altını çizen Arıkan, "Bağımlı olduğunuz zaman yaşam boyu bir hastalığa sahip oldunuz demektir. Tedavi de yaşam boyudur." dedi.

Madde kullanımını azaltmanın mümkün olduğunu vurgulayan Arıkan, "Biz 'madde' demeden zararlarını anlatmalıyız. 'Kola içmeyin zararlıdır' demek yerine 'Süt için yararlıdır' demek daha iyi. Madde konusunda bu yöntemi kullanmalıyız. Biz 'madde' dedikçe insanların daha dikkatini çekiyor ve her şey de bir defa tadına bakmakla başlıyor." ifadelerini kullandı.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Kliniği Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Cüneyt Evren de komisyona AMATEM'lerdeki tedavi aşamaları hakkında bilgi verdi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler