TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş:- "Anayasa değişikliğine göre, TBMM'nin uyum maddelerinin çıkarılması zaruri hale gelmiştir. 16 Nisan'daki Anayasa değişikliğinin mimari olan iki partinin muhakkak ki anayasa değişikliğine uygun bir İçtüzüğü de birlikte y

TBMM (AA) - AK Parti Grup başkanvekili Mustafa Elitaş, "Anayasa değişikliğine göre, TBMM'nin uyum maddelerini çıkarılması zaruri hale gelmiştir. 16 Nisan'daki Anayasa değişikliğinin mimari olan iki partinin muhakkak ki anayasa değişikliğine uygun bir İçtüzüğü de birlikte yapmalıdır." dedi.

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, İstanbul'da yaygınlaşan uyuşturucu kullanımının gençler, aileler ve toplum üzerindeki etkilerine ilişkin gündem dışı söz aldı.

Uyuşturucunun, insanlık için ciddi bir tehdit olduğunu vurgulayan Aksu, kullanımdaki artışa ve kullanım yaşındaki düşüşe işaret etti.

Uyuşturucu kullanımı ile mücadelenin daha kapsamlı olarak yürütülmesi gerektiğini anlatan Aksu, bağımlıların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılmasının da büyük önem taşıdığını bildirdi.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise Avrupa Kupaları'nda Türkiye'yi temsil ederek, ilk defa yarı final oynayan Göztepe Spor Kulübü'nün kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı gündem dışı konuşmada, Göztepe Spor'un elde ettiği başarılarla Anadolu'nun gerçek efsanelerinden olduğunu belirtti.

Geçmişten bugüne kulübe emeği geçen isimleri sayan ve teşekkür eden Kaya, aynı zamanda İzmir Milletvekili olan Başbakan Binali Yıldırım'ın da kentin önüne bir vizyon koyduğunu vurgulayarak, şükranlarını sundu.

Muhalefet partilerinin İzmir milletvekillerinin isimlerini de anarak, Göztepe Spor Kulübü'ne verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Kaya, "Göztepe Süper Lige çıkmış, Tüm İzmir kazanmıştır." dedi.

Meclis Başkanvekili Hamzaçebi de Kaya'ya herkesi kucaklayan huzur ve sevgi dolu bir konuşma yaptığı için teşekkür ederek, Göztepe Spor Kulübünü kutladı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise kayısı üreticilerinin sorunlarıyla ilgili gündem dışı söz alarak, kayısının kentin ekonomik ve sosyal hayatındaki önemine değindi.

Malatyalı kayısı üreticilerinin bu yıl da iklim olayları nedeniyle güçlükler yaşadığını aktaran Ağbaba, kayıplarının önlenmesi yönünde gereken desteği alamadıklarını savundu.

Ağbaba, gereken incelemelerin yapılmasını ve Malatyalıların haklı taleplerinin karşılanmasını istedi.

- İçtüzük tartışmaları

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay yerinden yaptığı konuşmada, Manisa'da bir TIR'ın karıştığı trafik kazası sonucunda çevreye sülfürik asit döküldüğünü hatırlatarak, bu kazanın sonuçlarına ilişkin yetkilileri duyarlı olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırdı.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da konuşmasında Diyarbakır'da bu sabah saatlerinde bir askeri aracın yaşlı bir kadına çarparak, ölümüne neden olduğunu belirtti.

Yıldırım, son günlerde bu tür olayların arttığını, iktidarın sorumluların tespiti ve cezalandırılması konusunda duyarsız kaldığını savundu.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmadaki Meclis İçtüzüğü'ne ilişkin sözlerini de eleştirerek, bu konuda partilerce ortaya konmamış bir çalışma takviminden bahsetmesinin Meclis iradesine saygısızlık olduğunu ileri sürdü.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Erdoğan'ın, Meclis İçtüzüğü'ne yönelik çalışmayla ilgili sözlerine değindi.

"Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameleri görüşmek Meclisin öncelikli işidir." diyen Özel, iktidarın bu işten geri durduğunu, bu yaklaşımı anlamanın mümkün olmadığını bildirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Erdoğan'ın Meclis İçtüzüğü'ne ilişkin sözlerinin CHP ve HDP'yi neden rahatsız ettiğini anlayamadığını belirtti.

Elitaş, "TBMM İçtüzüğünün muhakkak değişmesi ve kurallara uygun hale getirilmesi gerekir. 16 Nisan'da bir anayasa değişikliği yaptık. Ona anayasa değişikliğine göre, TBMM'nin uyum maddelerini çıkarılması zaruri hale gelmiştir. 16 Nisan'daki Anayasa değişikliğinin mimari olan iki partinin muhakkak ki anayasa değişikliğine uygun bir İçtüzüğü de birlikte yapmalıdır. gönül ister ki CHP ve HDP bu İçtüzük değişikliğine katkı sağlasınlar." diye konuştu.

- "Hazır metni kabul etmeyeceğiz"

HDP Grup Başkanvekili Yıldırım, İçtüzük tartışmalarına değindi.

Yıldırım, "Kim bize İçtüzük ile ilgili bir teklif getirdi de biz reddettik. Biz hazır bir metni kabul etmeyeceğimizi ifade etmek istiyoruz. Eğer İçtüzük ile ilgili bir değişiklik ihtiyacı hasıl olmuşsa hiçbir koşul sunulmaksınız gelinsin eşit koşullarda ihtiyaç nedir tartışılsın. AKP Genel Başkanı'nın MHP ile mutabakatı var mıdır, ben öğrenmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Akçay, kürsüden İçtüzük tartışmalarına ilişkin konuşmasında şu görüşlerini paylaştı:

"Gerek anayasa değişikliğinden sonra çıkacak uyum düzenlemeleri gerekse İçtüzük çalışmaları bakımından yapılaması gerektiği hususu Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli tarafından zaten daha evvel hatta bir kaç defa çeşitli vesilelerle açıkça dile getirilmiş bir husustur. Sayın Cumhurbaşkanının Salı günkü ifadeleri aslında Sayın Genel Başkanımızın bu açıklamalarının teyit eden ifadelerdir."

- "Zinhar katkı vermeyiz anlayışı içinde değiliz"

CHP Grup Başkanvekili Özel ise "Meclis İçtüzüğü'ne zinhar katkı vermeyiz" anlayışı içinde bulunmadıklarını ancak anayasa değişikliğine uyum gerekçesiyle değil, daha demokratik, denetim yollarını açan, şeffaf ve muhalefetin sesini kısmayı amaçlamayan kapsamlı bir çalışma için usulüne uygun yapılacak bir davete grup başkanvekilleri düzeyinde katkı vermekten yana olduklarını anlattı.

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Meclis'in bugünkü çalışmalarında bir saat 15 dakikanın geride bırakıldığını, AK Parti temsilcilerinin toplam 15 dakika söz aldıklarını, diğer süreyi muhalefet milletvekillerinin kullandığına işaret ederek, "15 yıldır konuşuyoruz; netice belli, icraat yapıyoruz.15 yıldır konuşuyorsunuz, netice belli." ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özel ise tekrar söz alarak, Elitaş'ın İçtüzük konusundaki tartışmayı, bu sözlerle ve sataşmayla tamamlamasının centilmenliğe aykırı olduğunu ileri sürerek, "Vatandaş sizin ne olduğunuzu görüyor. Bundan sonra da görecek." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :