TBMM Başkanvekili Aydın Moldova'da

TBMM Başkanvekili Aydın Moldova'da

Ahmet Aydın, Moldova Parlamentosu Başkanı Candu ve Başkan Yardımcısı Palihovici ile görüşmesinde, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini gündeme getirerek, uyarılarda bulundu- Meclis Başkanvekili Aydın: "Fetullah Gülen 40 yıl içinde sadece Türkiye’de değil,

KİŞİNEV (AA) - TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Moldova Parlamentosu Başkanı Andrian Candu ve Başkan Yardımcısı Liliana Palihovici ile görüşmesinde, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini gündeme getirerek, "FETÖ sadece Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği diğer ülkelerin ulusal istikrarı ve güvenlikleri bakımından da tehdittir." dedi.

Aydın, Moldova'nın bağımsızlığının 25. yıl dönümü törenleri için geldiği Moldova'nın Başkenti Kişinev'de, çeşitli ikili görüşmeler de yaptı.

Moldova Parlamentosu Başkanı Candu ile görüşen Aydın, burada yaptığı konuşmada, bağımsızlığının 25. yıl dönümü kutlamaları için bu ülkede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ortak bir sınır olmasa da Moldova’yı komşu ülke olarak gördüklerini belirten Aydın, Candu’yu Türkiye'ye davet etti.

Başkanvekili Aydın, görüşmede, FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimini de gündeme getirdi.

- "FETÖ ile mücadelede Moldovalı dostlarımızın desteğini bekliyoruz"

FETÖ silahlı terör örgütünün TSK içerisindeki unsurlarınca hedef alınan noktalardan birisinin de TBMM olduğunu aktaran Aydın, şöyle konuştu:

"Darbe girişiminin engellenmesinde en büyük rolü, başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türk halkı oynadı. Sokaklara çıkarak, darbeci çetenin tanklarının önünde durarak darbe girişimini akamete uğrattı. Milletvekilleri de tehdite rağmen Meclis’te toplanarak onurlu bir duruş sergiledi. Darbe teşebbüsünün arkasında olan Fetullah Gülen ve ona bağlı unsurlar geçtiğimiz 40 yıl içinde sadece Türkiye’de değil, 100’ü aşkın ülkede kurdukları sözde hayır dernekleri, okullar, şirketler, medya organları aracılığıyla küresel bir ağ yaratmıştır.

Amaçları 'ılımlı İslam' görüntüsü vererek, sinsi bir şekilde sadece Türkiye’de değil, Afrika’dan Orta Asya’ya hatta uzak doğuya uzanan geniş bir coğrafyada nüfuz alanı yaratmak olan FETÖ, sadece Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği diğer ülkelerin ulusal istikrarı ve güvenlikleri bakımından da tehdittir. Bu yapı, Moldova’da 5 özel okul üzerinden faaliyet yürütmektedir. Bu yapıyla mücadele konusunda Moldovalı dostlarımızın kararlı desteğini bekliyoruz."

Aydın, Türkiye'nin, Kişinev Büyükelçiliği vasıtasıyla, FETÖ terör örgütünün Moldova'daki okullarının kapatılması için bu ülkeye nota verdiğini söyledi.

Moldova Parlamentosu Başkanı Candu da bu okulların, ülkelerinin mevzuatına göre eğitim verdiğini, sıkıntı yaratmadığını, ancak Aydın'ın bu okullarla ilgili beyanlarını dikkate alacaklarını aktardı.

- "Eğer önlem almazsanız devletinizi ileride ele geçirebilir"

Bunun üzerine Ahmet Aydın, "FETÖ terör örgütü kendini gizlemede çok başarılı, ilk başta bizde de aynı şekilde görünüyordu ama daha sonra gerçek yüzünü gördük. Bu yüzden dikkatli olun, bu sıkıntıyı biz yaşadık siz de yaşamayın. Terör örgütünün esas amacı dünyayı ele geçirmek, eğer önlem almazsanız devletinizi ileride ele geçirebilir." sözlerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Aydın, Türkiye ve Moldova’nın daha yakın işbirliği içerisinde olması gerektiğine inandığını vurgulayarak, "Moldova’nın Gökoğuz soydaşlarımızla huzur ve güven içerisinde birlikte yaşıyor olması da bu alt yapının bileşenlerinden biridir." dedi.

Bu ziyaretinin ardından, parlamentolardaki dostluk grubu başkanlarının temaslarının sıklaştırmasının yararlı olacağına işaret eden Aydın, TİKA'nın bugüne kadar Moldova'ya yaklaşık 58 milyon dolar yardım yaptığının altını çizdi.

Ahmet Aydın, Moldova Parlamentosu Başkan Yardımcısı Palihovici ile de biraraya geldi.

- AA'nın darbe girişimi kitabını hediye etti

Aydın, Candu ve Palihovici'ye, Anadolu Ajansı'nın, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşanan tüm gelişmelerin, AA muhabirlerinin anlık haberleri ve olay anındaki fotoğraflarıyla kronolojik bir sıraya göre derlendiği "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitabını hediye etti.

TBMM Başkanvekili Aydın, ikili temaslarının ardından, yabancı parlamenter heyetlerinin başkan ve temsilcileri ile birlikte karayoluyla geçtiği Butuceni Köyü'nde, içinde 19. yüzyıldan kalma evlerin de yer aldığı Orheiul Vechi Müzesi'ni ziyaret etti.

Burada yer alan Arkeoloji Müzesi, Rustik Evi Etnografya Müzesi ve Mağara Manastırını gezen Aydın, heyet onuruna verilen yemeğe katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :