TBMM Başkanı Çiçek:

TBMM Başkanı Çiçek:

Tüm dünyanın gündeminde olan en önemli olaylar, yakın çevremizde cereyan ediyor. Suriye, Irak'ta yaşanan insanlık dramı var. Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde geçiçi üyeliği, sorunlara barışçıl çözüm bulabilmek, aktif rol üstlenebilmesi bakımından önem

TBMM (AA) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dünyanın gündeminde olan en önemli olayların, Türkiye'nin yakın çevresinde meydana geldiğini, Suriye, Irak'ta insanlık dramı yaşandığını belirterek, "Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde geçici üyeliği, sorunlara barışçıl çözüm bulabilmek, aktif rol üstlenebilmesi bakımından önemlidir " dedi.

Çiçek, Fildişi Sahili Meclis Başkanı Guillaume Kigbafori Soro ile görüştü.

Soro'yu Türkiye'de görmekten, Meclis'te ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Çiçek,  ziyaretin, cumhurbaşkanı devir teslim töreni dolayısıyla gerçekleştiğini söyledi.

Çiçek, doğrudan bir ziyaretin de gerçekleşmesini temenni ederek, "Meclis Başkanı düzeyinde ilk ziyaret. Dolaylı da olsa bizim için sevindiricidir, güzel başlangıçtır, umut ediyorum karşılıklı olarak devamını getiririz" dedi.

İki ülke ilişkilerinde sevindirici gelişme bulunduğuna işaret eden Çiçek, Türkiye'de 2009'da, Fildişi Sahili'nde ise 2013'de büyükelçiliklerin faaliyete geçtiğini anımsattı. Çiçek, böylece doğrudan temas imkanının sağlandığını vurguladı.

 

-"Afrika ülkeleri, önceliği olan ülkeler"

 

Çiçek, Türkiye'nin, gerek Fildişi Sahili gerek Afrika ülkeleriyle ilişkileri her alanda geliştirmek istediğini, Afrika ülkelerinin, dış ilişkilerinde önceliği olan ülkeler olduğunu vurguladı.

 İlişkileri geliştirmede siyasi kararlılıklarının bulunduğunu, bunun da işin en önemli unsuru olduğunu belirten Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bunun sağlam, hukuki temellerinin de oluşturulması gerekmektedir. Bundan dolayı iki ülke parlamentolarına önemli görevler düşüyor. Ekonomik, ticari ilişkilerin geliştirilmesi bakımından, yatırımların karşılıklı olarak teşviki, korunması, güvenlik alanındaki işbirliğinin sağlıklı yapıya kavuşturulması, askeri eğitim, diplomatik, kültürel alandaki ilişkilerle ilgili anlaşmaların bir an önce sonuçlandırılması ahdi temellerdir.

Türkiye'nin dış politika öncelikleri içerisinde Afrika'nın çok özel ve önemli yeri var. Bu nedenle Türkiye 2005'de Afrika Birliği'ne gözlemci üye oldu, 2008'deki zirvede de Afrika Birliği'ni, stratejik ortak olarak tanımladık. Bu bizim, bu ülkelere, Afrika ülkelerine verdiğimiz önemin en somut örneğidir. Bu kararlılığımızın ve önceliğimizin doğal sonucu olarak Afrika genelinde 35 olan büyükelçiliğimizi, bu yılın sonunda 39'a çıkarıyoruz, önemli bir rakamdır. Ankara'da Afrika ülkelerini temsilen 30 büyükelçilik var. Umut ediyoruz bu sayı, en kısa sürede iki taraflı olarak çıkmış olur."

 

-"Ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek gerekiyor"

 

Çiçek, Afrika ülkeleriyle işbirliğinde 2008'de zirve toplantısı yapıldığını, Türkiye'nin, kasımda Ekvator Ginesi'ndeki ikinci toplantıya aktif şekilde katılacağını söyledi. 

Bu yakın siyasi ilişkilere paralel olarak ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeleri gerektiğini ifade eden Çiçek, iki ülkenin imkanlarına bakıldığında ortaya çıkan rakamın, iki tarafı da tatmin etmeyeceğini kaydetti. Çiçek, bu konuda daha yoğun bir çaba içine girmeleri gerektiğine işaret etti.

Çiçek, ilişkilerin gelişmesinde karma ekonomik komisyon toplantılarının önemine işaret ederek, "Bu toplantıları hangi ülkeyle yapıyorsak ekonomik, ticari ilişkilerimiz süratle gelişiyor. Güzel ülkenizle de bu mekanizmayı işletmek istiyoruz" dedi.

Bazı anlaşmaların süratle onaylanması gerektiğini vurgulayan Çiçek, Türkiye'nin, Fildişi Sahili ile ilgili anlaşmalara Meclis'te öncelik vereceğini söyledi.

 

-Üyeliğin önemi

 

Çiçek, parlamentolar arası dostluk gruplarının önemine işaret ederek, Fildişi Sahili'nde Türkiye ile dostluk grubunun şubatta kurulmasının sevindirici olduğunu anlattı. 

TBMM Başkanı Çiçek,  uluslararası kuruluşlar nezdinde işbirliğinin önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Sizin BM Uluslararası Hukuk Komisyonu üyeliğinizi destekliyoruz. Umut ederim siz de Türkiye'nin 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği konusunda destek verirsiniz. Sizin  desteğiniz bizim için önemli ve anlamlı olacak. Üyelik şu açıdan da önemli: Şu an tüm dünyanın gündeminde olan en önemli olaylar, yakın çevremizde cereyan ediyor. Suriye, Irak'ta yaşanan insanlık dramı var bu bölgede. Türkiye'nin, Güvenlik Konseyi'nde geçici üyeliği sorunlara barışçıl çözüm bulabilmek, aktif rol üstlenebilmesi bakımından da önemlidir. "

 

-"Türkiye'nin büyük konumunun farkında"

 

Fildişi Sahili Meclis Başkanı Guillaume Kigbafori Soro da Çiçek'e, misafirperverlikleri için teşekkür etti.  Kendilerine gösterilen ayrıcalıklı durumdan dolayı onur duyduğunu dile getiren Soro, görüşme taleplerinin tereddütsüz kabul edildiğini anlattı.

Türkiye ile Fildişi arasındaki ilişkileri güçlendirmek istediklerini ifade eden Soro, ülkesinin Türkiye'ye büyük ilgi duyduğunu söyledi.

Ülkesinin futbolcularla anıldığını ancak farklı potansiyellerinin de bulunduğunu kaydeden Soro, sadece futbolla ilgilenmediklerini, dünyanın en büyük kakao üreticisi olduklarına işaret etti.

Soro, Fildişi Sahili parlamentosunun da iki ülke arasındaki anlaşmalara öncelik vereceğini vurguladı.

Türkiye'nin büyük bir ülke, medeniyet olduğunu dile getiren Soro, Afrikalılar'ın ve Fildişi vatandaşlarının, Türkiye'nin büyük konumunun farkında olduğunu kaydetti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı