Tatili yanan memura mücbir sebep telafisi

Tatili yanan memura mücbir sebep telafisi

Darbe girişimi nedeniyle tatile gidemeyen ya da tatili yarıda kesilenler ödedikleri parayı 14 gün içinde geri alabilecek. Olumsuz cevap halinde tüketici hakem heyetlerine itiraz edilebilecek.

Darbe girişimi sonrasında izinleri iptal edilen kamu personeli, peşin yatırdıkları tatil parasını geri alabilecek. Başbakanlık genelgesi ile yıllık izinleri kaldırılan memurlar, önceden ödedikleri otel paraları ile uçak, tren ve otobüs biletleri nedeniyle mağduriyet yaşıyor. Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre ancak, Tüketici Kanunu uyarınca, memurlar "mücbir sebep" gerekçesiyle otel paralarını geri alabilecek.

'VERGİ VE HARÇ DIŞINDA'

Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği'ne göre, tatilcinin öngöremediği ve engelleyemediği bir durum meydana gelirse mücbir sebep nedeniyle paket turun iptali söz konusu olabiliyor.

Düzenleme uyarınca, tatile bir gün dahi kalmış olsa, bu madde işletilecek. Memurlar, tatil için fesih bildiriminde bulunursa, ödemiş oldukları paraları 14 gün içinde geri alabilecek. Sadece, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller geri alınamayacak.

Bunun dışında kesinti ya da ceza olmayacak. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turan Çakar, tatile gidemeyen ya da yarıda kesen memurların, peşin ödedikleri gün bedellerini geri istemesi gerektiğini belirterek, "Olumsuz cevap alırlarsa, kaldıkları otele iadeli taahhütlü mektup göndererek almadıkları hizmetin bedelini istesinler" dedi.

Çakar, otellerden yine de olumsuz yanıt gelmesi halinde, her bir memurun, oturduğu ilçedeki kaymakamlık bünyesinde yer alan tüketici hakem heyetlerine başvurmasını önerdi.