Tarihi Haydarpaşa Garı ne zaman açılacak?

Tarihi Haydarpaşa Garı ne zaman açılacak?

Kadıköy'ün sembolü Haydarpaşa Garı'nda, 2010 yılında çıkan büyük yangının ardından başlanan restorasyon çalışmaları hala tamamlanamadı. Sultan 2. Abdülhamid Han'ın emaneti olan tarihi yapı, 13 yıldır kapalı ve havadan çekilen görüntülerle dikkat çekiyor.

Kadıköy'de bulunan tarihi Haydarpaşa Garı, 2010 yılında çıkan büyük yangında ağır hasar görmesinin ardından 2016 yılında başlanan restorasyon çalışmalarıyla bir türlü eski ihtişamına kavuşamıyor. Yangın sonucunda zarar gören çatısı nedeniyle 13 yıldır kapalı olan tarihi yapı, havadan çekilen görüntülerle bir kez daha gündeme geldi.

Tarihi Haydarpaşa Garı ne zaman açılacak?

Haydarpaşa Garı, 1873 yılında Sultan 2. Abdülhamid Han'ın tahta çıkmadan önce, İzmit ile İstanbul arasında bağlantıyı sağlamak amacıyla inşa edilmeye başlandı. 1908 yılında hizmete açılan gar, Hicaz tren yolunun başlangıç noktası olarak önem kazandı. Osmanlı Dönemi'nde Hac görevini yerine getirecek Müslümanlar, Haydarpaşa Garı'nda ihramlarını alarak 3 gün süren bir tren yolculuğuyla Kabe'ye ulaşıyorlardı.

Tarihi Haydarpaşa Garı ne zaman açılacak?

Tarihçi Zafer Bilgi, Haydarpaşa Garı'nın İstanbul'un sembolik yapılarından biri olduğunu belirterek, "Haydarpaşa Garı, 1873 yılında Sultan 2. Abdülhamid Han'ın tahta geçmesinden önce İzmit ile Haydarpaşa'nın bağlantısını sağlamak amacıyla yapıldı. Fakat asıl ününü 1908 yılında Sultan 2. Abdülhamid Han'ın döneminde kazandı. Hicaz tren yolunun başlangıç noktası olarak, Müslümanları Kabe'ye götüren önemli bir durak haline geldi" dedi.

Tarihi Haydarpaşa Garı ne zaman açılacak?

Haydarpaşa Garı, Sultan 3. Selim döneminde devlet adamı Haydar Paşa'dan aldığı ismiyle anılıyor. Bilgi, "Haydar Paşa, Sultan 3. Selim'in Selimiye Kışlası'nı yaptıran kişilerden biriydi. Selim, Haydar Paşa'ya bu hizmetinden dolayı bir yerleşke vererek kısa sürede burası Haydarpaşa olarak anılmaya başlandı. Sonrasında bu semte yapılan gar da Haydarpaşa Garı olarak bilinir oldu" şeklinde konuştu.

Tarihi Haydarpaşa Garı ne zaman açılacak?

Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir rol oynayan Haydarpaşa Garı, Anadolu'ya giden filikaların lojistik merkezi olarak kullanıldı. Bilgi, "Burada devletin ve ülkenin bekası için mücadele eden semboller barınıyor. Haydarpaşa, Osmanlı dönemine ve Kurtuluş Savaşı'na ait bir tarihî mirası temsil ediyor" dedi.

Tarihi Haydarpaşa Garı ne zaman açılacak?

2010 yılında çıkan yangında çatısı ağır hasar gören Haydarpaşa Garı, 2016 yılında başlanan restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulması planlanmıştı. Ancak 13 yıl geçmesine rağmen çalışmaların tamamlanmamış olması, tarihçi Bilgi'ye göre, düzenli bakım ve denetim eksikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Bilgi, "Dönem dönem buraların restore edilmesi ve geçmişten gelen o bilginin geleceğe taşınması gerekir. Trenlerin kullanılması esnasında oraların düzenli olarak belki belli periyotlarla bir restorasyonun yapılması gerekiyordu. Onlar ihmal edildi ve son dönemde maalesef yangın olayı o ihmalkarlığın bir neticesi. Denetimin yapılmaması, tedbirlerin alınmaması sonucunda bunlar ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Tarihi Haydarpaşa Garı ne zaman açılacak?

Haydarpaşa Garı'nın tarihî yapısının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için devam eden çalışmalara rağmen, henüz restorasyonun tamamlanamamış olması endişe yaratıyor. Tarihi yapının havadan çekilen son görüntüleri, Istanbul'un simgelerinden birinin hala eski ihtişamına kavuşamadığını gözler önüne seriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.