Taiz'e açılan "yaşam koridoru"

Taiz'e açılan "yaşam koridoru"

Hadi yanlısı güçler tarafından "kısmen" yarılmasının ardından daha önce keskin nişancıların mevzilendiği ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiği Ed-Dahi geçidi bölge halkının "yaşam koridoru" haline geldi

TAİZ (AA) - MURAD UREYFİ - Yemen'in Taiz kentindeki Husi kuşatmasının, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı güçler tarafından "kısmen" yarılmasının ardından daha önce keskin nişancıların mevzilendiği ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiği Ed-Dahi geçidi bölge halkının "yaşam koridoru" haline geldi.

Yaklaşık 10 aydan bu yana abluka altında bulunan Taiz kentine geçit aracılığıyla ilaç ve gıda yardımı girmeye başlaması bölge halkını bir nebze olsun rahatlattı.

Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri (HDG) kaynakları, sivillere korku salan geçidin bütün tehlikelerden temizlendiğini, araçların kent mahallelerine kolaylıkla girebildiğini, sivillerin geçidi rahatlıkla kullanabildiğini kaydediyor.

Husiler yaklaşık bir yıldır kentte Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı güçlerin elinde bulunan mahalleleri abluka altına aldı. Bölgelere gıda, ilaç ve içecek su girişi yasaklanınca binlerce sivilin hayatı tehdit altına girdi. Bu durum bölge halkını hastaların tedavileri için gerekli tıbbi malzemeleri elde etmek için engebeli yollara başvurmak zorunda bırakıyordu.

AA muhabirine konuşan Taiz kentindeki Tıp Komitesi Başkanı Faris el-Abesi, "Yaklaşık 10 aydan bu yana abluka altında bulunan Taiz kentine Ed-Dahi geçidinden ilk ilaç ve gıda yardımı ulaştı. Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon güçleri, pazar akşamı aralarında Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) gönderdiği oksijen tüplerinin de yer aldığı ilaç ve gıda yardımını havadan bölgeye indirdi. Sınıra 9 ton ilaç indirildi" dedi.

Oksijen tüplerinin Husilerin ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerinin kontrolündeki 35'inci Zırhlı Tugay'da alıkonulduğunu ifade eden Abesi, "Ed-Dahi geçidi aracılığıyla kente 170 oksijen tüpü girdi. Bölge hastaneleri oksijen tüplerinin büyük ölçüde azalması nedeniyle sıkıntı yaşıyordu" diye konuştu.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, WHO'ya bağlı iki ilaç aracının bölgeye ulaşmasının ardından devlet hastanelerinin durumunda somut bir iyileşme görüldü. Sınır Tanımayan Doktorlar'dan da ilaç yardımı gelmesi bekleniyor.

- Pazarlarda fiyatlar düştü

Aylardır abluka altında olan kentte pazar ve çarşı durgunlaşmış, fiyatlar büyük ölçüde artmıştı. Yardımların girmesiyle pazar ve çarşılar eski canlanması ve yükselen fiyatların büyük ölçüde düşmesi bölge halkını sevindirdi.

Taiz kentindeki "Bir Paşa" çarşısını dolaşan Abdurrab Kasım, " Yükselen fiyatlar, abluka altındaki bölgelere gıda malzemelerinin girmesiyle düştü" dedi.

Önceden geçitten çıkarken ve satın aldıkları yiyeceklerle evlerine dönerken hakarete ve aşağılanmalara maruz kaldıklarını ifade eden Kasım, "Bir keresinde Husiler benimle birlikte bir başka kişinin gıda malzemelerine el koydular ve girişimize izin vermediler. Evimize dönmemiz için başkaları aracı oldu" diye konuştu.

Önceden Husilerin keskin nişancılarının çevre binalarda her an sivilleri vurmaya hazır beklediğini söyleyen Kasım, "Husiler yoldan geçenlere fiziksel ve sözlü hakaretlerde bulunuyordu. Bir keresinde küçük bir kızın yalvarmasına rağmen evine tüp götürmesine izin vermediler" ifadelerini kullandı.

Taiz Askeri Konseyi'nin 12 Mart'ta yaptığı açıklamada, Taiz kentine yaklaşık 10 aydan bu yana Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih destekçileri tarafından uygulanan kuşatmanın, kentin güneybatısından açılan bir geçişle "kısmen" yarıldığı belirtilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :