"Süt üreticisini teknoloji ve tüketiciyle buluşturmalıyız"

"Süt üreticisini teknoloji ve tüketiciyle buluşturmalıyız"

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik:- "Koyun ve keçi sütünün üretimindeki en büyük sorun teknik yetersizlik"- "Üreticimize destek olmak için birliklerimiz bedava proje yapıyor. Şimdi 150 bin liraya kadar olan projeleri birliklerimiz üstlenecek" - "Böylelikle hem

ANKARA (AA) - ENES DURAN - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, koyun ve keçi sütünün üretimindeki en büyük sorunun teknik yetersizlik olduğunu ifade etti.

Çelik, AA muhabirine, süt üretiminde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Küçükbaş hayvancılığın süt üretiminde daha fazla yer alması gerektiğine işaret eden Çelik, bu kapsamda sektörün ön plana çıkması için atılması gereken adımları aktardı.

Çelik, küçükbaş hayvandaki sütün, eti kadar kaliteli ve besleyici olduğunu belirterek, "Koyun ve keçi sütünün üretimindeki en büyük sorun, teknik yetersizlik. Bu alanda istenen seviyelere gelinemedi." diye konuştu.

Koyun ve keçi sütü üretiminin artırılmasına yönelik Et ve Süt Kurumunun çeşitli çalışmalar yapabileceğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Et ve Süt Kurumu küçükbaş hayvanların sütünü toplamak için belirli noktalara istasyon kurabilir. Kurumun bunları değerlendirmesi gerekiyor. Değerlendiremediği noktada süt tozu yapmalı. Maalesef bununla ilgili gerekli çalışmalar yapılmadığı için sütler sağılıp dökülüyor. Çünkü yetiştirici elde ettiği ürünü piyasaya sunamıyor. Van'da 2 milyon küçükbaş hayvan var ancak bir tane bile süt toplama merkezi yok. Hatta yoksul bazı vatandaşlar, hayvanlarının sütlerini el altından denetimsiz bir şekilde satıyor."

- "Kaynaklar hep bilinçsiz kullanılıyor"

Çelik, üretimi artırmak için koyun ve keçi sahiplerinin günümüz teknolojilerine gereken önemi vermesi gerektiğini ifade ederek, "Hala koyun ve keçiler el ile sağılıyor. Otomatik sağım üniteleri, mobil ünitelerinin kullanılması lazım. Devlet de üreticinin bu kapsamdaki projelerine daha çok destek vermeli." ifadelerini kullandı.

Birlik olarak üreticiye destek olmak için süt üretimini artırmaya yönelik Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı-Kırsal Kalkınma Programı ile protokol imzaladıklarını kaydeden Çelik, "Bu alanda ilk anlaşmayı yapan biziz. Üreticimize destek olmak için birliklerimiz bedava proje yapıyor. Şimdi 150 bin liraya kadar olan projeleri birliklerimiz üstlenecek. Böylelikle hem sağım ünitelerini çiftçimizle buluşturarak süt üretimini artıracağız hem de sütten elde edilecek mamullerin tüketiciyle buluşması için projeler yapacağız. Bu çalışmalarla keçi ve koyun sütü mamulleri piyasaya hem daha hijyenik hem de planlı bir şekilde yayılacak." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :