Suriyelilerin kaleminden FETÖ'nün darbe girişimi

Suriyelilerin kaleminden FETÖ'nün darbe girişimi

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak yerleştikleri Şanlıurfa ve Gaziantep'te gazete çıkaran Suriyeliler, bastıkları özel sayılarda FETÖ'nün darbe girişimini konu aldı- Türk ve Suriyeli yazarların darbe girişimiyle ilgili yazılarının bulunduğu gazetede Türk h

GAZİANTEP/ŞANLIURFA (AA) - KEREM KOCALAR - RAUF MALTAŞ - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep ve Şanlıurfa'ya sığınan Suriyeliler, çıkardıkları gazetelerin özel sayılarında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini konu alarak, kalkışmaya karşı Türk halkının kahramanlıklarını ve demokrasinin önemini anlattı.

Gaziantep'te Bülbülzade Vakfının desteğiyle kurulan, ayda 2 kez Arapça ve Türkçe yayımlanan İşrak gazetesinde Suriyelilerin sorunlarının yanı sıra dünya genelindeki güncel konular ele alınıyor.

Bu ayki özel sayısında FETÖ'nün darbe girişimini konu alan gazete, okurlarına darbe girişimi sırasındaki gelişmelerle Türk halkının kahramanlıklarını aktardı.

Gazetenin editörü Mehmet Ali Eminoğlu, AA muhabirine, Bülbülzade Vakfı aracılığıyla uzun süredir Suriyeliler konusunda çalışmalar ve araştırmalar yaptıklarını söyledi.

Çalışmalar sırasında Suriyelilerle ilgili 200 civarında yayın olduğunu gördüklerini anlatan Eminoğlu, "Ne yazık ki tamamına yakını Türkiye'nin aleyhine olabilecek, gerçekle örtüşmeyen yayınlar yapıyor. Bunlar Arapça yayımlanıyordu ancak nereden çıktığı konusunda net bilgiler yoktu ama yaptığımız araştırmalarda bu yayınlardan bazılarına İsrail, Kanada ve ABD gibi bazı ülkelerin finans sağladığı yönünde tespitlerimiz oldu." diye konuştu.

Suriye halkının gerçekleri öğrenebilmesi adına harekete geçme kararı aldıklarını ve açığı kapatabilmek için "İşrak" gazetesini kurduklarını belirten Eminoğlu, Arapça ve Türkçe yayımlanan gazetenin geçen yıl kasımdan beri yayın hayatına devam ettiğini kaydetti.

Eminoğlu, Suriyeli Yazarlar Birliği ile koordineli çalıştıklarını, Suriye'de gazetecilik yapan, Suriyelilerin sorunlarını iyi bilen insanlarla gazetenin içeriğini oluşturduklarını dile getirerek, yayınlarında ülkelerinde ve Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin doğru enformasyona ulaşmalarını sağladıklarını söyledi.

İnsan ve medeniyet merkezli, toplumların kardeşliğine dayanan konuların ele alındığı gazetenin Suriye'de de dağıtıldığını belirten Eminoğlu, gazetenin bu ay FETÖ'nün darbe girişimini konu edindiği özel sayısıyla okurlarıyla buluştuğunu sözlerine ekledi.

- "Özel sayımızda sevinç ve heyecanı yansıttık"

İşrak gazetesi yazarlarından Suriyeli Aladdin Hüso da darbe girişiminin ardından Türk halkının gösterdiği direnişin Suriyelileri çok etkilediğini ve Suriyelilerin Türklere sevgi, saygısının bir kat daha arttığını anlattı.

Darbe girişiminin hemen ardından her Türk vatandaşı gibi Suriyelilerin de Türkiye için dua etmeye başladığını belirten Hüso, "Biz Türkiye'de yaşananlardan çok ciddi deneyimler ve tecrübeler kazandık. Olayların ardından 'Böyle bir dirilişi biz de yapabilir miyiz?' diye dua ettik." ifadelerini kullandı.

Hüso, gazetenin özel sayısında darbe girişiminin başlangıcından amacına, halkın direnişinden sonuçlarına kadar birçok konunun ele alındığına dikkati çekerek, "Bazen Türkiye'de büyük maçlar olunca, taraftarları seviniyor ya biz de Türkiye'nin kazanmasıyla aynı heyecanı yaşadık. Özel sayımızda da bu sevinç ve heyecan dile getirilmiş oldu." diye konuştu.

- Al-Harmal gazetesi de darbe girişimini konu aldı

Türkiye'de en fazla Suriyeli'nin bulunduğu Şanlıurfa'da da, sığınmacıların 15 günde bir yayımladığı ve genelde Suriyelilerin sorunlarının işlendiği Al-Harmal gazetesi, yeni sayısında FETÖ'nün darbe girişimini konu edindi.

Arapça yayımlanmasına karşın özel sayıda Türkçe "Türk halkı sahip olduğu en değerli şeye sahip çıkmayı başardı: Demokrasi" manşetiyle okurlarına ulaşan gazetede, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Türk halkının canı pahasına demokrasiye sahip çıkması, Türkçe ve Arapça aktarıldı.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan'ın da darbeye tepki olarak Arapça kaleme aldığı makaleye yer verilen gazetede, Türk halkının günlerdir "demokrasi nöbeti" tutmasının önemi vurgulandı.

- "Bizim son kalemiz Türkiye'dir"

Suriye Türkmenleri Derneği Başkanı ve gazetenin tercümanı Ekrem Dede de Suriyeli sığınmacılar olarak darbe girişimine tepki göstermek için her gün meydanlarda Türk halkıyla demokrasi nöbetlerine katıldıklarını söyledi.

Demokrasinin önemini çok iyi bildiklerini anlatan Dede, "Biz demokrasiye inandığımız için özel bir sayı çıkarttık. Bu sayıda 15 Temmuz darbe girişimine yer verdik. Demokrasiye inandığımız için bu sayı özel çıktı. Bütün sayfalarımızda Türkiye'de yaşananlara yer verdik. Manşeti Türkçe verdik." görüşünü paylaştı.

Türkiye'nin İslam ülkeleri açısından son derece büyük bir önem taşıdığına işaret eden Dede, "İslam ülkelerinin Ortadoğu'da tek kalesi kaldı, o da Türkiye ve Türk demokrasisidir. Bu darbe girişimi yalnız Türkiye'ye değil, bütün Ortadoğu'ya yapılmıştır. Bizim son kalemiz Türkiye'dir. Türkiye'yi bir model olarak görüyoruz. Çok şükür, bu darbe atlatıldı, Türkiye'nin yükü hafifletildi." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :