Süleymanoğlu: Azerbaycan’ı ayakta tutan Türkiye’dir Türkiye’dir

Süleymanoğlu: Azerbaycan’ı ayakta tutan Türkiye’dir Türkiye’dir

Konya Aydınlar Ocağı’nda Rus ve Ermeni mezalimini anlatan Azerbaycanlı Dr. Ruşen Süleymanoğlu, “Osmanlı’nın zayıflamasıyla başımıza gelmeyen kalmadı. Türkiye olmasa Azerbaycan diye bir şey kalmaz” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Azerbaycan’da Yanvar (Ocak) ve Hocalı Katliamları” gündeme geldi.

N.E. Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Ruşen Süleymanoğlu, 20 Ocak 1990’da Sovyet Ordusunun Bakü’de yaptığı katliam ile Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’ı işgal etmesi ve ardından Hocalı’da yaptığı insanlık dışı katliamları sunum halinde dile getirdi.

suleymanoglu-azerbaycan’i--(1).jpg

İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen sohbetine, Azerbaycan’ın tarihte kaybettiği toprakları görüntülü olarak sunan Dr. Ruşen Süleymanoğlu, 1828’de İran-Rusya arasında imzalanan Türkmençay Antlaşmasıyla Azerbaycan topraklarının ikiye bölündüğünü ve İran tarafında kalan Azerbaycan’da 35-40 milyon Türk yaşadığını ifade ederek başladı. Rusya’nın, Osmanlı topraklarından bilinçli bir şekilde Azerbaycan topraklarına göç ettirilen Ermenilerin nüfus olarak çoğalmaları üzerine Ermenistan’ı kurdurduğunu ifade eden Süleymanoğlu, “Ermeniler, Azerbaycan topraklarına yerleşince tarihi mirasımızı yok etmeye başladılar. Karabağ’daki tüm kabirlerimizi söktüler. Yerine haç işareti bulunan sahte kabirler koydular” dedi.

suleymanoglu-azerbaycan’i--(3).jpg

AZERBAYCAN TÜRKİYE SAYESİNDE AYAKTA

Osmanlı’nın zayıflamasıyla birlikte Azerbaycan’ın akıbetinin kötüleştiğini belirten Süleymanoğlu, “Osmanlı’nın zayıflamasıyla başımıza gelmeyen kalmadı. Şimdi Türkiye olmasa Azerbaycan diye bir şey kalmaz. Ermeniler, Rusya’nın eliyle bunu halleder. 1918’de Mehmet Emin Resulzade, Azerbaycan Demokratik Devleti’ni kurdu. Baskıların artması neticesinde  omurganın da zayıf olması sonucu devlet dağıldı. Ermeniler 1000 kişiyi katletti. 1920’de Sovyet Rusya, Azerbaycan’ı işgal ediyor. 70 sene Sovyetlerin hâkimiyeti altında kalıyor. O yıllarda hiç cami kalmadı ve hepsini ahır yaptılar. Nenem bana anlatırdı. Camilerdeki dini kitapları toplayıp yaktılar. Başı kalpaklı ne kadar ziyalı erkek varsa ortadan kaldırıp yeni nesli kendileri gibi yetiştirdiler” dedi.

Tarihe 20 Yanvar Katliamı olarak geçen Sovyet Rusya’nın 1990’da Bakü’yü işgaliyle birlikte Azerbaycan’da, Ebulfez Elçibey önderliğinde ayaklanmaların da başladığını dile getiren Süleymanoğlu, “Rus-Ermeni işbirliğiyle kurulan ortak ordu, gece 23.30’dan sonra yüzlerce insanı çocuk, kadın ve yaşlı demeden katletti. 130 kişi şehit oldu ve744 kişi yaralandı. 841 kişi hapsedildi” diye konuştu.

suleymanoglu-azerbaycan’i--(4).jpg

“ERMENİLER FIRSAT BULDUKÇA KATLİAM YAPMIŞ”

Karabağ Meselesi ve Hocalı Katliamı üzerinde de duran Süleymanoğlu, dünyada etkili ve güçlü iki lobinin Ermeni ve Yahudi lobileri olduğuna işaret ederek şu bilgileri verdi:

“Ermeniler 1982, 1988, 1994’de fırsat buldukça Azerbaycan’da katliam yapmışlar. Karabağ’daki işgalde 1 milyon göç var. 30 bin şehit var. Hocalı stratejik ehemmiyeti olan bir yer.  Ermeniler buraları göğüs göğüse çarpışarak almadılar. Siyasi oyunlar ve içeriden satın aldıkları kişilerle ordularımızı geri çektirerek bir şekilde oraları aldılar. Açlıktan, susuzluktan çoğu çocuk dağlara kaçan halkın çoğu (-10 derece) soğukta donarak ölmüşler. Ermeniler gelip bu ölü insanların kafa derisini yüzüyor, kellesini kesiyor ve vücutlarını delik deşik ediyorlar. Yâni insanlık dışı işkence ve zulüm yapıyorlar. Onların şöyle sözleri var: “Biz süngülerin ucuna geçirerek Türk kanı içtiğimizde kendimizi bir başka hissediyoruz.” Esir aldıkları insanları camilerin içine hapsedip yakıyorlar.”

Sohbetin sonunda Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Azerbaycanlı öğretim görevlisi Ruşen Süleymanoğlu’na, “Ceddimiz Osmanlı” adlı kitabı hediye etti. Sohbet, toplu çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.

Şiir Okumalarında ise şairlerden Kul Remzi ve Hasan Ukdem, kendi yazdıkları şiirlerini okudular.

Etiketler :