Sulardaki nitrat kirliliğine karşı tarımsal önlem

Sulardaki nitrat kirliliğine karşı tarımsal önlem

Sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğini önlemek veya azaltmak için çiftçiler tarafından uyulması gereken usul ve esaslar düzenlendi

ANKARA (AA) - Tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan sulardaki nitrat kirliliğinin önlenmesi veya azaltılması amacıyla çiftçilerin uyması gereken kurallar belirlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Sularda Tarımsal Faali̇yetlerden Kaynaklanan Ni̇trat Ki̇rli̇li̇ği̇ni̇n Önlenmesi̇ne Yöneli̇k İyi̇ Tarım Uygulamaları Kodu Tebli̇ği̇" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğde, nitrata hassas olan ve olmayan bölgelerde çiftçiler tarafından uyulması gereken kuralları ve uygulama esaslarını içeren iyi tarım uygulamaları kodları yer aldı.

İyi tarım uygulamaları kodu, sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğinin önlenmesine yönelik arazi yönetimi, bitki besin maddesi yönetimi, hayvansal gübre yönetimi, sulama yönetimi, bitki koruma ürünleri yönetimi ve işletmede tutulması gereken kayıtlara ilişkin hükümleri içeriyor. Bu kodların uygulanması nitrata hassas bölgelerde zorunlu olacak.

Nitrata hassas bölgelerde, yılda bin 600 kilogram ve üzeri azot üreten hayvancılık işletmeleri ile yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğüne sahip tarımsal işletmeler, nitrata hassas olmayan bölgelerde ise yılda 3 bin 500 kilogram ve üzeri azot üreten hayvancılık işletmeleri, hayvansal gübreyi depolamak ve hayvansal gübre yönetim planı yapmakla yükümlü kılındı.

Hayvansal gübre deposu ve gübreleme planı yapacak tarımsal işletmeler il/ilçe müdürlükleri tarafından belirlenecek.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :