Sufi Yolu Konya etabı tamamlandı

Sufi Yolu Konya etabı tamamlandı

2015 yılında İstanbul’dan başlayan ve Mekke’de bitecek olan Hac Yolu yürüyüşü Konya’ya ulaştı.

Hollanda’dan bir Türk ve 6 Hollandalının katıldığı İstanbul-Hicaz arası Sufi Yolu yürüyüşünün Emirdağ Konya etabı tamamlandı. Hollanda’da yaşayan Türk asıllı Sedat Çakır ve Hollandalı Irıs Bezuijen tarafından organize edilen Sufi Yolu yürüyüşü Konya’ya ulaştı. Suudi Arabistan’ın Hicaz bölgesindeki Mekke’de son bulacak yolcukta, insanların daha önce Hac ibadetini yapmak için yürümeleri geleneği yaşatılmaya çalışılıyor.

sufi-yolu--(1).jpeg

Türk asıllı Hollanda’da yaşayan Sedat Çakır, Sufi Yolu macerasını gazetemize anlattı. Hollanda’da Irıs Bezuijen tarafından Sufi Yolu Vakfı kurulduğunu söyleyen Çakır, kendisinin de vakfın Genel Sekreterliğini yaptığı bilgisini verdi. İstanbul’dan Hicaz’a giden eski Hac yolunun yeniden canlanması için Sufi Yolu projesini başlattıklarını anlatan Çakır, “2015 yılında başlayan Sufi Yolu projemizi etap etap tamamlıyoruz. Her bölüme de ayrı ayrı isim veriyoruz. İstanbul-Konya arası yapılan yolculuğumuzun adı ‘Sufi Yolu’ idi.

sufi-yolu--(5)-001.jpgsufi-yolu--(14).jpg

Bundan sonraki yolculuğumuz Konya-Hicaz etabı ise ‘Surre Yolu’ olarak adlandırdık. Bu yolculuğumuza önümüzdeki aylarda başlayacağız. Her etabımızı 800 kilometre olarak belirliyoruz. Her yıl bu 800 kilometreyi Hollanda’dan bize katılan arkadaşlarımızla 40 günde bitirmeyi hedefliyoruz. Gelecek yıl yapmayı planladığımız Konya-Halep etabını 40 günde bitirmeyi düşünüyoruz” dedi.

sufi-yolu--(1).jpg

HER ETAB 800 KİLOMETRE

Hac Yolu yürüyüşündeki İstanbul-Konya yürüyüşünün detaylarını anlatan Çakır, ilk etabın İstanbul-Bursa olduğunu söyledi. Daha sonra Bursa-Bilecik etabının yaptıklarını dile getiren Çakır, her etabın 800 kilometre olduğunu söyledi. Bursa-Bilecik Etabından sonra Bilecik-Eskişehir etabını tamamladıklarını söyleyen Çakır, son olarak geçtiğimiz yıl Eskişehir, Afyonkarahisar etabını tamamladıklarını anlattı.

 

sufi-yolu--(6).jpg

Son olarak bu yıl Afyonkarahisar ilçesi Emirdağ’dan başlayarak Konya’da son bulacak etabı tamamladıklarını söyleyen Çakır, İstanbul-Konya arasındaki Sufi Yolu adını verdiklerin büyük etabı sonlandırdıklarını sözlerine ekledi. Bundan sonra ‘Surre Yolu’ ismini verdiklerin Konya-Mekke yolcuğunun başlayacağını aktaran Çakır, bu yolcuğunu gelecek sene Konya-Halep etabını tamamlayacaklarını planladıklarını dile getirdi.

sufi-yolu--(8).jpg

HAC YOLU CANLANIYOR

İstanbul’dan başlayarak Mekke’ye kadar gidilen eski Hac Yolu’nun tarihindeki eski günlerine döndürmeyi amaçladıklarını dile getiren Sedat Çakır, bu yoldaki karşılaşılan tarihi ve doğa güzelliklerinin yer aldığı kitap hazırladıklarını dile getirdi. Anadolu’daki bazı tarihi ve doğa güzelliklerinin gün yüzüne çıkmadığını belirten Çakır, “Bizim esas amacımız, insanların yürüyerek Hac Yolu’nda hareket etmelerini sağlamak. Burada düzenlediğimiz etaplarda ayrı ayrı birçok arkadaşlarımızı katıldı. Her etapta başka arkadaşlar kazandırarak, Anadolu’nun güzelliklerini tanıtma fırsatı buldu. 2015 yılından bu yana İstanbul’dan Konya’ya geldik. Bu yürüyüşlerimizi yaz aylarında yapıyoruz. Etabımızı tamamladıktan sonra herkes işine geri dönüyor. Gelecek seni belirlenen yeni başka etapta yine başka arkadaşlarla yol alıyoruz. Buraya gelen arkadaşlarımız Anadolu’ya daha yakından ve içinden tanımış oluyorlar. Daha sonra ülkelerine geri döndüklerinde Anadolu’nun güzelliklerini çevrelerine anlatıyorlar ve beğendikleri yerlere yakınlarıyla birlikte turist olarak geliyorlar ve yeniden bu güzellikleri görüyorlar. Bizim amacımız; Hac Yolu’nun daha çok tanıtılması ve bu yolun tekrar tarihteki canlılığına kavuşturmaktır. Çünkü Hac Yolu güzergahı üzerinde birçok köy, tarihi eserler, doğal güzellikler bulunuyor” diye konuştu.

sufi-yolu--(2).jpeg

KONYA’YA GELMENİN MUTLUĞUNU YAŞIYORUZ

Emirdağ-Konya etabı, 7 kişilik ekiple tamamlandı. Bu ekip içinde 2 Türk ve 5 Hollandalı yer aldı.  Ekibin tamamı; Sedat Çakır, Irıs Bezuijen, Erhan Gürer, Leendot Sprey, Narianne Sprengers, Joue Businga ve Heendert Sprey tarafından oluştu. Emirdağ’dan başlayan yolculuğunu 15 gün içinde bitirdiklerini söyleyen Çakır, “Emirdağ’dan Konya’ya kadar 7 kişiyle etabı tamamladık. Konya’yı hepimiz çok seviyoruz ve bu şehri yürüyerek tanımak istedik. Etap süresinde birçok tarihi yerleri görmenin keyfine vardık. Artık Konya Mevlana Meydanı’ndayız ve Konya’ya gelmenin mutluğunu yaşıyoruz. Bundan sonra gelecek yıl Konya’dan Halep’e gideceğiz” dedi.

SERTİFİKALARINI KONYA’DAKİ DERNEKTEN ALDILAR

Konya’ya ulaşan ekip Mevlana Müzesi yakınlarındaki Nar-ı Aşk Kültür ve Sanat Derneği’nden sertifikalarını onaylatmanın mutluğunu yaşadılar. Sufi Yolu Derneği, her yıl düzenlediği etaplar için bir sertifika ve pasaport yapıyorlar. Bu sertifika ve pasaportlarını ulaştıkları yerde daha önceden belirlediklerin yerlere vararak onaylatıyorlar. Konya’da da Nar-ı Aşk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ali Biroğlu, ekibin ulaştıklarına dair ellerindeki sertifika ve pasaportlarını kaşeleyerek onayladı.

 

Sedat Çakır son olarak Konya’nın maneviyatının büyük olduğunu ve Hz Mevlanı’yı tüm dünyanın tanıdığını dile getirdi. Servet R. Çolak-Memleket