SÜ'de 18. Ulusal İktisat Sempozyumu

SÜ'de 18. Ulusal İktisat Sempozyumu

KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi'nde (SÜ) 18. Ulusal İktisat Sempozyumu gerçekleştirildi. Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay, SÜ İktisadi...

KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi'nde (SÜ) 18.  Ulusal İktisat Sempozyumu gerçekleştirildi. 

Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay, SÜ  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ndeki (İİBFF) sempozyumda, dünya ekonomisinin halen bunalımda olduğunu söyledi.

IMF'in 2015 yılı dünya ekonomisi büyüme tahminini 3,8 olarak açıkladığını, 2016 yılını ise 3,1 olarak revize ettiğini ifade eden Ay, şunları kaydetti:

 "Türkiye özellikle son 5 yılda, temel makro ekonomik değişkenlerde bir düzelme ne yazık ki görünmüyor. 2010 yılında yüzde 9 büyüyen ekonomi, 2012 yılından itibaren yıllık ortalama yüzde 3 oranında büyüyor. IMF, 2016 için Türkiye'de büyüme oranını yüzde 2,9 olarak revize etti. İyimser bir tahmin. İşsizlik oranı ise çift haneli rakamlarda yüzde 10'a çok yakın takip ediyor. Cari açıkta, büyümedeki düşüşe bağlı olarak kısmi bir iyileşme görülse de sorun devam ediyor."

SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, TÜBİTAK aracılığıyla 3-4 yıldır üniversitelerin "girişimcilik" ve "yenilikçilik" açısından durumunu yayınladığını dile getirdi.

Yayında ilk 50 üniversitenin sıralamasına yer verildiğini anlatan Prof. Dr. Gökbel, "Selçuk Üniversitesi, Anadolu'dan ilk 10’a giren ilk ve tek üniversite. Çok iyi bir Teknokentimiz var. Türkiye'deki 52 üniversite arasında 6. sıradayız" dedi.

SÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Adem Öğüt de önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını ifade etti.

- TEK Başkanı Uygur

Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur ise kurum olarak Selçuk Üniversitesi İktisat Bölümü ile yakın ilişkilerinin olduğunu, kurumda bazı öğretim üyelerinin yönetim organlarında yer aldığını bildirdi.

Dünya ekonomisinin son yıllarda büyük bunalım sonrasında büyüyememe sorunu yaşadığına dikkati çeken Uygur, "Bu sorun daha önceki yıllarda da vardı. 90'ların sonlarında, 2000’lerin başlarında da vardı.  Özellikle daha çok kredi, daha çok finansman sağlayarak tüketim faaliyeti artırılmak istendi. Sonucunda, borç düzeyleri, borç oranları gelire göre o kadar yükseldi ki işte hepimizin bildiği 2008’de başlayan büyük bunalımı yaşadık ve hala da etkileri devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı