Sudan'daki diyalog görüşmeleri

Sudan'daki diyalog görüşmeleri

Sudan hükümeti ile SPLM-N arasında "Mavi Nil ve Güney Kordofan vilayetlerine ilişkin düzenlemelerin görüşüleceği" doğrudan müzakereler başladı- Addis Ababa'daki görüşmelerde, hükümet heyetine Devlet Başkanı Yardımcısı Mahmud, SPLM-N heyetine Genel Sekrete

ADDİS ABABA (AA) - Sudan hükümeti ile Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) arasındaki doğrudan müzakereler, Etiyopya'da başladı.

Afrikalı bir diplomattan alınan bilgiye göre, Sudan hükümeti ile SPLM-N arasında, üzerinde anlaşmazlıkların olduğu "Mavi Nil ve Güney Kordofan vilayetlerine ilişkin düzenlemelerin ele alınacağı" doğrudan müzakereler, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da gerçekleştiriliyor.

Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı İbrahim Mahmud başkanlığındaki Sudan hükümet heyeti ile SPLM-N Genel Sekreteri Yasir Arman'ın başkanlık ettiği heyet arasındaki toplantı, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin eski Devlet Başkanı ve Afrika Arabuluculuk Mekanizması Başkanı Thabo Mvuyelwa Mbeki başkanlığında yapıldı.

Kaynaklar, toplantıda önceki gün imzalanan yol haritası anlaşması çerçevesinde "Mavi Nil ve Güney Kordofan vilayetlerindeki güvenlik ve siyasi düzenlemelerin uygulanmasını izlemek üzere bir komitenin kurulması, çatışmalara son verilmesi ve insani yardımların ulaştırılması" meselelerinin ele alındığını aktardı.

Sudan'da "Nida Sudan" ittifakı çatısı altında bir araya gelen muhalifler, birkaç gün önce Afrika Ara Buluculuk Heyeti tarafından sunulan yol haritasını imzalamıştı.

Ümmet Partisi Genel Başkanı Sadık el-Mehdi, SPLM-N Başkanı Malik Agar, Adalet ve Eşitlik Hareketi Başkanı Cibril İbrahim, Sudan Kurtuluş Hareketi Başkanı Minni Arcua Minawi, Nida Sudan ittifakı adına yol haritasına imza atmıştı.

- Görüşmeler geçen yıl kasım ayında başladı

Sudan'daki krize çözüm amacıyla hükümet yetkilileri ile SPLM-N'nin yanı sıra Darfur'daki en önemli üç hareketten ikisi Cibril İbrahim başkanlığındaki Adalet ve Eşitlik Hareketi ile Minni Arcua Minawi başkanlığındaki Sudan Kurtuluş Hareketinin katılımıyla geçen yıl kasım ayında görüşmeler başlamıştı.

Muhalifler, barış görüşmeleri çerçevesinde Thabo Mbeki'nin başkanlık ettiği Afrika Ara Buluculuk Heyeti tarafından sunulan ve Hartum hükümeti tarafından kabul edilen yol haritası planını imzalamayı reddetmişti. Ara Buluculuk Heyeti, tarafların Mavi Nil, Güney Kordofan ve Darfur konularında anlaşamaması nedeniyle görüşmelerin süresiz dondurulduğunu duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :