Sudan'daki diyalog görüşmeleri

Sudan'daki diyalog görüşmeleri

Nida Sudan İttifakı, ülkede kapsamlı diyaloğun başlamasının önünü açacak yol haritasını imzaladı

ADDİS ABABA (AA) - Sudan'da silahlı ve muhalif gruplardan oluşan Nida Sudan ittifakı, Afrika Ara Buluculuk Heyeti tarafından sunulan yol haritasını imzaladı.

Afrika Ara Buluculuk Heyeti Başkanı Thabo Mbeki başkanlığında yapılan imza töreninde, Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler (BM), Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nden (IGAD) temsilciler, ABD'nin Sudan ve Güney Sudan Temsilcisi Donald Booth, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsil heyetleri de hazır bulundu.

Ümmet Partisi Genel Başkanı Sadık el-Mehdi, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'in (SPLM-N) Başkanı Malik Agar, Adalet ve Eşitlik Hareketi Başkanı Cibril İbrahim, Sudan Kurtuluş Hareketi Başkanı Minni Arcua Minawi Nida Sudan ittifakı adına yol haritasını imzaladı.

- Yol haritası diyaloğun başlangıcı olacak

Törenin ardından konuşan Mehdi, Sudan'da savaşı bitirecek kalıcı barışa ulaşmaya çalıştıklarını ve yol haritasının diyaloğun başlangıcı olacağını belirtti.

Afrika Ara Buluculuk Heyeti Başkanı Mbeki, Nida Sudan ittifakının yol haritasını imzalamasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, bu imzanın Sudan hükümetiyle müzakerelerin başlamasının önünü açtığını söyledi.

Mbeki, muhaliflerin sunduğu itirazların tartışılmak üzere kabul edildiğini, ana konularda müzakerelere devam edileceğini ve kapsamlı diyaloğun bugün başlayacağını kaydetti.

ABD'nin Sudan ve Güney Sudan Temsilcisi Booth, ülkesinin ve Troyka'nın (ABD, İngiltere ve Norveç) yol haritasını desteklediğini, muhaliflerin hazırlık toplantısına yönelik çekincelerini objektif bulduğunu söyledi.

İttifakın çekinceleri olmasına rağmen yol haritasını imzaladığını dile getiren SPLM-N Başkanı Agar, bunu barış yönünde atılmış bir adım ve muhalefetin iyi niyet gösterisi olarak niteledi.

Agar, hükümetten anlaşmazlıkları aşmasını ve Sudan'ın geleceği için çalışmasını talep etti.

Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve hükümet heyetinin başkanı İbrahim Mahmud ise yol haritasının imzalanmasını, iki bölgede (Mavi Nil ve Güney Kordofan) müzakerelerin başlamasının takip edeceğini ifade etti.

Sudan'daki krize çözüm amacıyla, hükümet yetkilileri ile Yasir Arman başkanlığındaki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'in (SPLM-N) yanı sıra Darfur'daki en önemli üç hareketten ikisi Cibril İbrahim başkanlığındaki Adalet ve Eşitlik Hareketi ile Minni Arcua Minawi başkanlığındaki Sudan Kurtuluş Hareketi'nin katılımıyla geçen yıl kasım ayında görüşmeler başlamıştı.

"Nida Sudan" ittifakı çatısı altında bir araya gelen muhalifler, geçen yıl mart ayındaki barış görüşmeleri çerçevesinde Thabo Mbeki'nin başkanlık ettiği Afrika Ara Buluculuk Heyeti tarafından sunulan ve Hartum hükümeti tarafından kabul edilen yol haritası planını imzalamayı reddetmişti. Ara Buluculuk Heyeti, tarafların Mavi Nil, Güney Kordofan ve Darfur konularında anlaşamaması nedeniyle görüşmelerin süresiz dondurulduğunu duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :