Sudan hükümeti ve muhalifler arasındaki barış müzakereleri

Sudan hükümeti ve muhalifler arasındaki barış müzakereleri

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Zuma:- "Muhalif grupları, çatışmaların son bulması için sunulan yol haritasını 28 Mart'tan önce imzalamaya çağırıyoruz"

ADDİS ABABA (AA) - Afrika Birliği, Afrika Misyonu'nun Sudan'da kalıcı barış için sunduğu ve Sudan hükümeti tarafından imzalanan yol haritasını muhalif grupların da imzalaması çağrısında bulundu.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini Zuma, yaptığı yazılı açıklamada, Afrika Birliği Komisyonunun, ülkedeki sorunların çözümü için belirlenen yol haritası anlaşmasını, Sudan hükümetinin imzalamasından memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Zuma, açıklamasına şöyle devam etti:

"Muhalif grupları, Sudan'da kapsamlı bir barış sürecine götürecek, çatışmaların son bulması için belirlenen yol haritasını 28 Mart'tan önce imzalamaya çağırıyoruz. Yol haritası, Sudan'da barış süreci yolunda önemli bir adım ve Sudan hükümeti ile muhalifler arasında kalıcı barışın sağlanması, çatışmaların sona ermesi ve uzlaşı amacıyla yapılan barış müzakerelerinin ilerlemesi için teminattır."

Sudan hükümeti ve muhalif gruplar arasındaki barış müzakereleri, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da cuma günü başlamıştı.

Sudan hükümeti ile Afrika Misyonu arasında pazartesi günü Sudan'da kalıcı barış için bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldığı, muhalif grupların ise yol haritasını daha sonra imzalamayı taahhüt ettiği bildirilmişti.

Sudan Devrim Cephesi Sözcüsü Usame Said de salı günü yaptığı açıklamada, muhalif grupların bu anlaşmaya, "sadece hükümetin vizyonunu temsil ettiği için" imza atmayı reddettiğini söylemişti.

İki kanaldan devam eden müzakerelerde, ilk kanalda Sudan hükümetini Devlet Başkan Yardımcısı İbrahim Mahmud, Kuzey Halk Hareketini ise hareketin Genel Sekreteri Yasir Arman temsil ederken, ikinci kanalda hükümeti Emin Hasan Ömer, muhalifleri ise Adalet ve Eşitlik Hareketi Başkanı Cibril İbrahim, Sudan Kurtuluş Hareketi Başkanı Suliman Arcua Minnavi ve Ümmet Partisi Genel Başkanı Sadık el-Mehdi temsil ediyor.

Sudan'ın Darfur bölgesinde Adalet ve Eşitlik Hareketi, Sudan Kurtuluş Hareketi ve Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'nu bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor.

Bu üç hareket, uluslararası desteğe rağmen 2011 yılında Katar gözetimindeki barış vesikasını imzalamamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler