"Sudan, FETÖ'yle mücadelede Erdoğan ve Türk hükümetinin yanında"

"Sudan, FETÖ'yle mücadelede Erdoğan ve Türk hükümetinin yanında"

Sudan Ulusal Meclis Başkanı Ömer: - "(FETÖ'yle mücadelede) Sudan tamamiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetinin yanındadır." - "Sudan'ın Darfur bölgesindeki Türk hastanesi, Türkiye'den Sudan'a yapılan çok önemli projelerden biri"

ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK / ZUHAL DEMİRCİ - Sudan Ulusal Meclis Başkanı İbrahim Ahmed Ömer, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelede, ülkesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk hükümetine tam destek verdiğini söyledi.

Ömer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Sudan'ın Türkiye'ye destek verdiğini belirtti.

Sudan'ın darbe girişimini ilk kınayan ülkeler arasında olduğunu söyleyen Ömer, Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayan ilk liderlerden biri olduğunu hatırlattı.

Türkiye ziyaretinde kendisinin de TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a Türkiye'nin meşru ve demokratik sistemini desteklediklerini aktardıklarını söyleyen Ömer, "Sudan tamamıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Türk hükümetinin yanındadır. Desteğimizi gösterdik ve bu desteğimizin arkasında duruyoruz." dedi.

Ülkesindeki FETÖ bağlantılı okullar konusuna da değinen Sudan Meclis Başkanı, okulların yönetimine Sudan tarafından el konulduğunu belirterek, FETÖ mensuplarının okul yönetimine geri döndüğüne ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Ömer, bu kişilerin kovulduğunu ve okullarla bir alakalarının kalmadığını belirtti.

Ömer, ülkesinde FETÖ'yle ilişkili okullar dışında bu terör örgütüyle bağlantılı ekonomik ya da kültürel faaliyet yürüten herhangi bir kuruluş olmadığını bildirdi.

- Güney Sudan'daki durum

Ömer, Güney Sudan'da kabileler arasında yaşanan ve 1 milyondan fazla kişinin komşu ülkelere kaçarak mülteci konumuna düşmesine neden olan çatışmaların halen birçok bölgede sürdüğünü belirtti.

Güney Sudan'ın "başarısız devlet" olmasını istemediklerini kaydeden Ömer, çatışmalardan kaçarak Sudan'a gelen mültecileri kabul ettiklerini ve gerekli ihtiyaçlarını karşıladıklarını aktardı.

Güney Sudan’ın "iyi durumda olmadığını", petrol bölgelerine yakın yerlerde de çatışmalar yaşandığını söyleyen Ömer, bu yüzden Güney Sudan’ın petrol üretiminin düştüğünü, bu durumdan hem Güney Sudan’ın hem de Sudan’ın kötü etkilendiğini ifade etti.

- Darfur meselesi

Darfur'daki gelişmelere değinen Ömer, burada daha önce "Batı ve Avrupa'daki bazı lobiler tarafından desteklenen ve Sudan'ın meşru hükümetiyle savaşan farklı isyancı gruplar" bulunduğunu, fakat bunların bastırıldığını ve Darfur'da şu anda sadece küçük grupların kaldığını söyledi.

Darfur'da şu an yerleşim olduğunu ve kalkınma projelerinin yapıldığını kaydeden Ömer, buranın Sudan hükümetinin kontrolü altında bulunduğunun altını çizdi.

İsyancı grup liderlerinin de yurt dışında bulunduğunu kaydeden Ömer, bu gruplarla müzakerelerin de Afrika Birliği'nin desteğiyle sürdüğünü anlattı.

Libya ile ilgili de konuşan Ömer, sınır güvenliğinin önemine dikkati çekerek, sınırların yasa dışı geçişlere karşı korunması gerektiğini söyledi. Ömer, bunun dışında Libya ile ilişkilerin normal olduğunu dile getirdi.

- ABD’nin Sudan’a uyguladığı yaptırımlar

Ömer, ABD'nin Sudan'a uyguladığı yaptırımlarla ilgili bir soru üzerine de bunların "uluslararası hukuka aykırı" olduğunu vurguladı.

Yaptırımların Sudan'ın bankacılık sistemini işlevsiz hale getirdiğini ifade eden Ömer, yaptırımlar sonucu uluslararası kuruluşların Sudan'a borç vermekten kaçındığını, bunun da ekonomik krizi aşmada zorluk çıkardığını bildirdi.

Sudan Meclis Başkanı, "yasa dışı" olarak nitelediği yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakerelerin Sudan ile ABD arasında sürdüğünü söyledi.

Ömer, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkındaki kararıyla ilgili soruya, bu mahkemenin Sudan’da tanınmadığı, hatta Burundi gibi bazı ülkelerin bu mahkemeden çekildiği yanıtını verdi. Ömer, “Afrika Birliği de bu mahkemeyi adaletsiz bulduğunu açıkladı. Mahkeme, gittikçe güç kaybediyor.” şeklinde konuştu.

- Türkiye- Sudan ilişkileri

Ömer, Türkiye ile Sudan arasındaki 420 milyon dolarlık ticaret hacminin, iki ülkenin kapasitesi göz önüne alındığında yeterli olmadığını söyledi.

Türk iş adamlarını Sudan'da tarım ve madencilik alanında yatırım yapmaya çağıran Ömer, bu konudaki yasaların da ikna edici olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve diğer sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Darfur'da yürüttüğü faaliyetlere değinen Ömer, "Sudan'ın Darfur bölgesindeki Türk hastanesi, Türkiye'nin Sudan'da yaptığı en önemli projelerden biri." dedi.

Hastanenin şu an hizmet verdiğini belirten Ömer, "TİKA, sadece Darfur'da değil tüm Sudan'da çalışmalar yapıyor. Bu sadece son zamanlarda olan bir şey de değil, uzun zamandır böyle. Bundan sonra da TİKA ile başka projelerde yakın şekilde çalışabiliriz." ifadelerini kullandı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler