Su bin derde deva

Su bin derde deva

Uzmanlar özellikle sıcaklıkların iyice arttığı bugünlerde hem sağlıklı yaşam hem kabızlık sıkıntısı yaşamamak hem de zayıflamak için bol bol su tüketilmesini tavsiye ediyor. Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Ayşe Duran, vücudun susuz kalmaması için özen

SABAH UYANIR UYANMAZ SU İÇİN

Sabah uyanır uyanmaz su içilmesi tavsiyesinde bulunan Ayşe Duran şunları söyledi: “İçilen suyun midede doluluk hissi uyandırması ve bağırsak hareketlerini artırması gibi etkilerinden dolayı zayıflama üzerinde olumlu etkisi vardır. Ancak zayıflama diyetleri uygulanırken su içme isteği azalabilir. Bu durumda vücudun susuz kalmaması için özen gösterilmelidir.

Özellikle sabah uyanır uyanmaz, ilk olarak içebileceğiniz sıcaklıkta bir büyük su bardağı su içerek başlamanızı tavsiye ederim. Çünkü sabah kalkar kalmaz, bilhassa kahvaltıdan önce ılık su içmek kesinlikle vücudumuz için önem arz ediyor. Bu bağlamda bir bardak sıcak su içmeniz, sağlığınızı korumanız için oldukça önemli bir rol oynamaktadır demek, kesinlikle yanlış olmayacaktır.”

KABIZLIK SORUNUZU ÇÖZÜYOR

Günümüzde bir çok kişide kabızlık problemi olduğunu ifade eden Duran, “Genç, erişkin, yaşlı herkeste kabızlık problemi çok sık olabiliyor. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi günlük beslenme örüntüsünde yeterince lif bulunmaması, ya da stres de olabilir. Vücudumuzda yeteri kadar su bulunmadığı zaman ister istemez olası şişmeler ( ödem)  veya ağrılar meydana gelebilmektedir. Ancak eğer ki sabah uyandığınızda sıcak bir su içer iseniz, bu durum bağırsaklarınızı tetikleyerek, onların daha stabil (düzenli) çalışmasını beraberinde getirecektir. Bu bağlamda da gün içerisinde tuvalete daha rahat çıkabileceksiniz” diye konuştu.

SICAK SU TOKLUK HİSSİ VERİR

Kabızlığın diğer bir sebebinin ise devamlı katı yiyecekler tüketmekten kaynaklandığını dile getiren Duran, “Bu doğrultuda, elinizden geldiğince posa tüketiminin artırın ve günlük su ihtiyacınızı da sağlıklı çerçevede devam ettirir iseniz, kabızlık sorunlarınız en aza indirgenmiş olacaktır. Günde en az 8 bardak su tüketmeye özen gösterin.  Sıcak su tokluk hissi verir. Sıcak su vücut sıcaklığını yükselttiği için, bu durumda beraberinde metabolizmanızın hızlanmasını getirecektir.

 Böylelikle de daha çok kalori yakarak, istenmeyen yağlarınızdan daha kolay ve doğal bir şekilde kurtulabiliyorsunuz. Soğuk su ise, sıcak suya nazaran daha çok açlık hissi verir ve daha çok yemek yememize sebebiyet verebilir. Bu yüzden siz az ama öz olarak sıcak su tüketmeye devam ederek, ilgili faydalarını kendiniz gözlemleyebilirsiniz.

Özetle...  Kan dolaşımının daha düzenli olmasını sağlar.

Kasları gevşetir ve organların daha rahat olmasını beraberinde getirir. Kabızlık sorunlarına iyi gelir. İstenmeyen yağlardan kurtulmayı yardımcı olur. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.  Yaşlanma sürecinin yavaşlamasını ve cilt esnekliğinin devamlılığını sağlar” ifadelerini kullandı. Canan Köse-Memleket