Stratejik Ürün Destek Programı Tanıtım Toplantısı

Stratejik Ürün Destek Programı Tanıtım Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:- "Stratejik ürün destek programıyla, ithalatı yüksek olan stratejik ürünlerin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesini hedefliyoruz"- "Program çerçevesinde hazırladığımız projeksiyona göre; 500 projenin desteklenmes

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Stratejik Ürün Destek Programı ile ithalatı yüksek stratejik ürünlerin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesini hedeflediklerini belirterek, "Program çerçevesinde hazırladığımız projeksiyona göre 500 projenin desteklenmesiyle 2 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacak, KOBİ'lerin imalat sanayisinde oluşturduğu cari açık yüzde 10 azalacak. Verdiğimiz bu destekle 250 milyon liralık katma değer oluşturacak." dedi.

Özlü, Green Park Otel'de düzenlenen "Stratejik Ürün Destek Programı Tanıtım Toplantısı ve İmza Töreni"ne katıldı.

Türkiye'nin her alanda büyük değişim ve dönüşüm yaşadığını belirten Özlü, ülkenin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması hedefini, gerçeğe dönüştürmek için harekete geçtiklerini söyledi. Özlü, Türkiye'nin "bölgesel lider, küresel oyuncu" olmasını hedeflediklerinin altını çizerek, "Teknolojimiz, insan kaynağımız, sanayicimiz bizi bu hedefe taşımak için yeterli. Bize düşen görev bu kaynağı etkin ve verimli bir şekilde harekete geçirmek, işleyişi yeniden yapılandırmaktı. İşte bugün startını vereceğimiz KOSGEB Stratejik Ürün Geliştirme Desteği, bu yönde atılacak önemli bir adımdır." diye konuştu.

Özlü, Ar-Ge ve inovasyonla geliştirilmeyen üretimlerin, tarihin gerisinde kalacağına işaret ederek, KOBİ'lerin bilgiyle donatması, Ar-Ge ve inovasyonu merkeze koyması için her türlü teşvik ve desteği sağladıklarını anlattı.

"İthalata karşı yerli ürün seferberliği" başlattıklarına dikkati çeken Özlü, "Kendi işletmelerimizle, kendi KOBİ'lerimizle, kendi finansmanımızla, kendi insan kaynağımızla, kendi damgamızla, kendi ürünlerimizi üreteceğiz. Bu amaçla ithal ettiğimiz 1000 ürünü, bunu yapabilecek 1000 KOBİ ile eşleştirmek için çalışıyoruz. Bunların bir defaya mahsus tasarlama, geliştirme ve piyasaya sürme masraflarını biz destekleyeceğiz. Böylece ithalatı azaltacak, yerli malı üretimi artıracağız." ifadesini kullandı.

- "Desteklerin toplam üst limiti 5 milyon lira"

Özlü, cari işlemler dengesi incelendiğinde, ara malı ithalatı sorunuyla karşılaşıldığına değinerek, KOSGEB aracılığıyla başlatılacak bu programla, cari açık problemini azaltmaya katkıda bulunan yatırımların destekleneceğini vurguladı. İthalat miktarı yüksek, stratejik ara malların yerli üretiminin teşvik edileceğini dile getiren Özlü, böylece ülke ekonomisine katma değer sağlanacağını, imalat sanayinde yerli girdi oranının artırılacağını ve yerli imalat sanayinin gelişmesinin destekleneceğini kaydetti.

Stratejik ürün destek programıyla, ithalatı yüksek olan stratejik ürünlerin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesini hedeflediklerini belirten Özlü, "Program kapsamında, proje başvurularını dönemsel olarak alacağız. Proje süresi en çok 36 ay olup, kurul kararı ile 6 aya kadar ek süre veriyoruz. Program kapsamında verilecek desteklerin toplam üst limiti ise 5 milyon liradır. Destek oranları, yüzde 70 geri ödemesiz, yüzde 30 geri ödemeli olarak uygulanacak. İşletmeler, desteklenmesi ön görülen tutarın, yüzde 25'i kadar erken avans ödemesi alabilecekler. Destek kapsamında istenen teminat mektubu giderlerini, yüzde 100 oranında destekliyoruz. Program çerçevesinde hazırladığımız projeksiyona göre; 500 projenin desteklenmesiyle 2 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacak, KOBİ'lerin imalat sanayisinde oluşturduğu cari açık yüzde 10 azalacak. Verdiğimiz bu destekle 250 milyon liralık katma değer oluşturacak." değerlendirmesinde bulundu.

Özlü, siyasi irade olarak günü kurtaracak politikalar yerine, Türkiye'nin geleceğini düşündüklerini ve planladıklarını söyledi. Şimdi yapılanların 2023'ün, hatta 2071'in hazırlıkları olduğunun altını çizen Özlü, Stratejik Ürün Geliştirme Desteği programının önemli bir kilometre taşı olacağını vurguladı.

- "Sloganımız: Teknoloji odaklı yerli ve milli üretim"

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt da "Stratejik Ürün Destek Programı" ile KOBİ'leri güçlendirmeye, yerli ve milli üretimi teşvik etmeye yönelik önemli bir adım daha attıklarını söyledi.

Stratejik Ürün Destek Programı kapsamında, yurt dışından ithal edilen teknolojik ürünleri ve ara mallarını milli imkanlarla, yerli şirketlerle ve KOSGEB desteğiyle üretmek için seferberlik başlattıklarına dikkati çeken Uzkurt, "Sloganımız 'teknoloji odaklı yerli ve milli üretim' olacak. Firmalarımıza diyoruz ki bugüne kadar yurt dışından getirdiğiniz ürünleri yurt içinde üretebilecek, üretim potansiyeline ve teknoloji kabiliyetine sahip KOBİ'lerimizi sizler tespit edin, ön anlaşmalarınızı yapın, bizler de KOSGEB olarak bu iş birliğiniz kapsamında KOBİ'lerimizi destekleyelim. Bu desteklerle bir taraftan ülkemizin yerli ve milli teknoloji şirketlerini büyütürken, diğer taraftan da stratejik ve öncelikli teknoloji alanlarında dışa bağımlılığımızı, babayiğit KOBİ'lerimizle azaltacağımıza inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyıldız'ın konuşmasının ardından, "Stratejik Ürün Destek Programı" protokolü imzalandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :