Starbucks hisselerindeki düşüş derinleşiyor

Starbucks hisselerindeki düşüş derinleşiyor

Starbucks'ın satış rakamlarındaki yavaşlama, Çin pazarındaki rekabet ve sosyal medya tartışmaları, şirketin hisselerini 12 gün üst üste değer kaybettirerek 1992'deki halka açılma tarihinden bu yana en uzun düşüş serisine sürükledi.

Starbucks'ın dün akşam TSİ 20.00 itibarıyla hisselerinde yaşanan yüzde 1'den fazla değer kaybı, ticari büyüme konusundaki endişeleri artırırken, 12 günlük süreçte şirketin 1992'deki halka açılmasından bu yana en uzun düşüş serisini yaşadığı belirtiliyor. Özellikle 16 Kasım'da ABD'deki binlerce çalışanın iş bıraktığı "Kırmızı Kupa Günü"nde, müşterilere sunulan promosyonlu ürünlerin etkisiyle hisseler yüzde 10'dan fazla değer kaybetti.

Bu düşüş, Starbucks'ın piyasa değerini 20 günlük süreçte 12 milyar dolardan fazla kaybettirerek 110 milyar doların altına çekti. ABD'deki yüzlerce Starbucks şubesinin çalışanları, 16 Kasım'da çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle greve gitmiş ve bu durum şirketin hisselerini olumsuz etkilemiş gibi görünüyor.

Diğer yandan, Starbucks'ın işçi sendikasının sosyal medya platformunda "Filistin ile Dayanışma!" paylaşımına karşı şirketin dava açma kararı, sosyal medya üzerinde geniş çaplı bir boykot çağrısına yol açtı. Bu durum, şirketin itibarını ve müşteri sadakatini olumsuz etkileyerek hisselerdeki düşüşe katkıda bulundu.

Starbucks İcra Kurulu Başkanı Laxman Narasimhan'ın, Morgan Stanley Küresel Tüketici ve Perakende Konferansı'ndaki açıklamalarında, Çin'deki toparlanmanın beklendiği kadar olmadığını belirtmesi de endişeleri artırdı. Analistler, Çin merkezli Luckin Coffee'nin hızla büyüyerek Starbucks için bir rekabet baskısı oluşturduğuna dikkat çekerek, Çin pazarındaki bu rekabetin ABD'li şirketi zor duruma sokabileceğini öne sürdüler.

Tüm bu faktörler, Starbucks'ın hisselerindeki düşüşte etkili olan önemli unsurlar olarak öne çıkıyor. Şirketin önümüzdeki dönemde nasıl bir strateji izleyeceği ve bu zorluklarla nasıl başa çıkacağı, yatırımcılar ve sektör takipçileri tarafından yakından izlenmeye devam edecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum