Sözleşme imzalarken nelere dikkat edilmeli?

Sözleşme imzalarken nelere dikkat edilmeli?

Sözleşme süreçlerinin doğru yönetilmemesi, şirketlerin önemli ekonomik risklerle karşılaşmasına neden oluyor.

Sözleşme süreçlerinin düzgün yönetilmemesi, şirketlerin ekonomik risklerle ve idari yaptırımlarla karşılaşmasına neden olabilmektedir. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sözleşmeler ve Borçlar Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Umut Yeniocak, bu konuda şirketleri bilgilendirerek, yanlış sözleşme uygulamalarının önüne geçilmesi için dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değiniyor.

Yeniocak, özellikle sözleşme süreçlerinde görev alan personelin dövizle sözleşme yapma yasağı gibi temel kuralları bilmemesinin şirketler için ciddi ekonomik risklere yol açabileceğine vurgu yapıyor. Ayrıca, sözleşmelerde yer alan cezai şart maddelerinin bilinçli olarak yazılmamasının sıkça karşılaşılan bir durum olduğunu belirterek, bu durumun şirketleri hukuki açıdan zor durumda bırakabileceğini ifade ediyor.

Prof. Dr. Yeniocak, sözleşmelerin hazırlanması aşamasında dikkat edilmesi gereken diğer önemli hususlardan birinin de özel şekil kuralları olduğunu vurguluyor. Örneğin, kefalet sözleşmeleri gibi sözleşmelerin yapılırken kanunun belirttiği özel şekil kurallarına uyulmamasının sözleşmeyi geçersiz kılacağını hatırlatıyor.

Rekabet kurallarını bilmeyen şirket yöneticilerinin, özellikle mail yazışmalarına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Yeniocak, bilinçsizce yapılan yazışmaların rekabet kurallarını ihlal edebileceğine dikkat çekiyor. Bu durumun şirketleri yüksek para cezalarına maruz bırakabileceğini ifade ediyor.

Ayrıca, imza, paraf, kaşe gibi temel kavramların sözleşmelerde yer alması gereken en basit imza kurallarına uyulmamasının veya ihmal edilmesinin şirketlere büyük zararlar verebileceğini belirten Yeniocak, görevli personelin bu temel kavramları doğru anlaması ve uygulamasının önemine vurgu yapıyor.

Yaygın olarak yaşanan bu tür hatalardan hareketle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin kurduğu TOBBUYUM AŞ ile iş birliği yaptıklarını belirten Prof. Dr. Umut Yeniocak, Yeniocak Sözleşme Akademisi olarak, ticaret ve sanayi odalarında düzenlenecek eğitimlerle şirketlere profesyonel düzeyde bilgi ve beceri aktarımı yapmayı hedeflediklerini ifade ediyor. TOBBUYUM Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel de, bu iş birliğiyle TOBB üyesi şirketlere sözleşme alanında değerli bir hizmet sunmayı amaçladıklarını belirtiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.