Son dakika! EYT TBMM'de 395 oyla kabul edilerek yasalaştı

Son dakika haberi! Emeklilikte Yaşa Takılanları ilgilendiren teklif TBMM'de 395 kabul oyu ile kabul edilerek yasalaştı

Son dakika haberi! TBMM Genel Kurulu'nda milyonların beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanun teklifi 395 oy ile Meclis'ten geçti. Böylelikle 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açıldı.

EYT düzenlemesini içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmeleri sona erdi.

Emeklilikte Yaşa Takılanları ilgilendiren teklif TBMM'de 395 kabul oyu ile kabul edilerek yasalaştı.

"24 YILLIK EYT SORUNU ARTIK ÇÖZÜLDÜ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun!" dedi.

Yasaya göre 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe başlayanlar emekli olabilecek. Emeklilikte yaş sınırı aranmayacak.

Mart ayında EYT'ye başvuracak vatandaşlar, 5 bin 811 lira ile 12 bin 389 lira aralığında ortalaması 8 bin 733 TL olan emekli aylığını Nisan ayında alabilecek. 2023 yılında 2.2 milyon hak sahibi vatandaşın faydalanacağı EYT düzenlemesinin bütçeye toplam yükü 194.4 milyar TL olacak.

10 GÜNLÜK SÜRE 30 GÜNE ÇIKARILDI

Yasalaşan maddelere göre, işveren sosyal güvenlik destek priminden yararlanması için emekli ve yaşlılık aylığı bağlananların tekrar işe başlatılması için öngörülen 10 günlük süre 30 güne çıkarıldı.

İşverenin Sosyal güvenlik destek priminin 5 puanlık kısmı Hazine tarafından karşılanacak.

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar ve gerekli süreleri dolduranlar emekli olabilecekler.

696 sayılı KHK kapsamında merkezi ve mahalli idarelerde çalıştırılanlardan emeklilik hakkını elden edenlerin istihdamına işverenleri tarafından son verilmesi kaldırılmış olup, isteyenlerin bu kapsamda emekli olabilecekler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.