Sokak hayvanları müzikle "rehabilite" ediliyor

Sokak hayvanları müzikle "rehabilite" ediliyor

Muğla'nın Dalaman ilçesindeki HAYDOS bakımevinde bulunan yüzlerce sokak hayvanı, kurulan ses sistemi ile 24 saat radyodan müzik dinletilerek "rehabilite" ediliyor- HAYDOS Başkanı Dağdelen:- "Bakımevinde yaralanmalı, bazen de ölümcül kavgalar yaşanabiliyor

MUĞLA (AA) - OSMAN AKÇA - Muğla'nın Dalaman ilçesinde hizmet veren Hayvan Dostları Derneği (HAYDOS) bakımevindeki sokak hayvanları, kurulan ses sisteminden 24 saat dinletilen müzikle sakinleştiriliyor.

HAYDOS Başkanı Türkan Dağdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müziğin ve insan sesinin hayvanlar üzerinde büyük etkisi olduğunu ve onları sakinleştirdiğini söyledi.

Bakımevinde yaklaşık 850 sokak hayvanı bulunduğunu kaydeden Dağdelen, "Bakımevinde yaralanmalı, bazen de ölümcül kavgalar yaşanabiliyordu. Hayvanların zarar görmemesi için nasıl bir çözüm üretebileceğimizi düşündük. Hayvanlar arasında yaşanan kavgaların önüne geçmek amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Kedi ve köpekler sosyal hayvanlardır. Mutlaka insan ya da ses isterler." dedi.

Dağdelen, projeyi yaklaşık 2 ay önce hayata geçirdiklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını ifade etti.

Bakımevinde her türlü müziğin çalındığına işaret eden Dağdelen, "Genellikle 7 gün 24 saat canlı yayın yapan TRT FM çalıyor. İnsanlara bağlanıyor. Yarışma programları oluyor. Dolayısıyla sürekli bir konuşma oluyor. Burada gördüğünüz hayvanlar müzikle rehabilite ediliyor diyebilirim." diye konuştu.

- "Sesin verdiği rahatlık kavgaları önlüyor"

Bakımevinde 22 bölme (padok) bulunduğunu anlatan Dağdelen, "12 padokta ses sistemi hoparlörü var. 10 tane daha eksiğimiz var. Ses her yere ulaşıyor ama her padoka takmak lazım çünkü hayvan birebir o sesi duymak, yakınında hissetmek istiyor. Sesin verdiği rahatlık kavgaları önlüyor." dedi.

Ses sisteminin bütün barınaklarda bulunması gerektiğini kaydeden Dağdelen, şunları söyledi:

"Son 2 ay içinde hayvanlarda ciddi derecede bir huzur var. Kavgalar hemen hemen yok denecek kadar azaldı. Sadece yemek saatlerinde biraz gürültü oluyor. Onun haricinde sessizlik hakim. Maliyeti çok az. Ben 1-2 bakımevine daha önce yapıldığını düşünüyorum ama arkası gelmedi. Türkiye'nin her köşesindeki bakımevlerine mutlaka yapılması gereken bir proje."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :