Şivlilik Zamanı

Şivlilik Zamanı

Konya’ya has Şivlilik geleneği bugün idrak edilecek. Çocuklar kapı kapı dolaşarak torbalarını ikramlıklarla dolduracak. Konya’da Fener alayı geleneği de dün akşam gerçekleştirildi

Konya’da bugün çocuklar ‘şivlilik’le şenlenecek Türkiye’de Konya’ya özgü olarak gerçekleştirilen “Şivlilik” mübarek 3 ayların başlangıcında çocukları sevindirmek bu manevi iklimi onların sevinciyle artırmak ve taçlandırmak amacıyla Recep ayının ilk Perşembe gününde idrak ediliyor.

FENER ALAYI

Konya'da Şivlilik kutlamaları Regaib kandilinden bir gün önce, geceleyin başlıyor. Akşam namazından sonra kağıttan yapılmış fenerlerini ellerine alan çocuklar, anne-babalarıyla beraber sokaklara çıkarak fenerlerini ateşliyorlar ve birlikte neşeyle sokakları dolaşmaya başlıyorlar. Bu âdete "fener alayı" deniliyor. Sonra da sokakları dolaşan çocuklar, gençler, anneler, babalar; onlar gelmeden mahalle abilerinin mahallenin bir köşesinde yaktıkları ateşin etrafında toplanıyorlar. Dileyenler ateşin üzerinden atlayabiliyorlar. Şenlik, eğlence ve kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine dek devam ediyor.

ŞİVLİLİK

Regaib kandilinin sabahında, ellerine poşetlerini alan çocuklar, mahalle mahalle, ev ev dolaşarak kapıyı açanlara "kandiliniz mübarek olsun" sözleriyle birlikte "şivlilik" diye sesleniyorlar. Ev sahipleri çocuklara, gofret, şekerleme, çikolata,  bisküvi gibi atıştırmalıklardan küçük misafirlerine ikram ediyorlar. Eski dönemlerde çocuklara kuru üzüm, kuru iğde, nohut gibi ikramlarda bulunuluyordu. Bu gelenek akşam saatlerine kadar sürüyor.

BİŞİ DAĞITIMI

Regaib kandilinin gündüzündeki âdetlerden biri de “pişi” ya da “bişi” dir.  Bişi un, tuz ve suyla hazırlanan hamurun yağda kızartılması süretiyle yapılıyor. Hanımlar yaptıkları bişileri komşularına dağıtıyorlar. Yufka ekmeğin yaygın olduğu dönemlerde bişiler yufka ekmeklerin içine sarılarak dağıtılırdı.

YEREL YÖNETİMLER SAHİP ÇIKIYOR

Yerel yönetimler Konya’ya has bu geleneğe sahip çıkıyor. Geleneği canlı bir şekilde yaşatmak amacıyla belediyeler şivlilik dağıtımı ve Fener Alayı etkinlikleri gerçekleştiriyor.  Nadide Uyanık-Memleket