Sivas Kongresi'nin 96. yıl dönümü

Sivas Kongresi'nin 96. yıl dönümü

TBMM Başkanı Yılmaz:"Avrupa'nın tarımda birincisi olacaksın yine de 'Türkiye'de tarım geri gidiyor' diyeceksin, bu doğru değil. Dünyada tarımda 6. olacaksın yine de 'Türkiye tarımda hak ettiği yeri almadı' diyeceksin, bu da doğru değil"

SİVAS (AA) - TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Türkiye'de tarım ve hayvancılık alanında önemli gelişmeler sağlandığını belirterek, "Avrupa'nın tarımda birincisi olacaksın yine de 'Türkiye'de tarım geri gidiyor' diyeceksin, bu doğru değil. Dünyada tarımda 6. olacaksın yine de 'Türkiye tarımda hak ettiği yeri almadı' diyeceksin, bu da doğru değil" dedi.

Yılmaz, Sivas Kongresi'nin 96. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Sivas Kongre Merkezi ve Fuar Alanı'nda düzenlenen AGRO Sivas  2. Tarım Fuarı ve İlçeler Sergisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, geçen yıla oranla katılımcı firma sayısının artması sayesinde fuarın amacına ulaştığını söyledi. 

Tarımın, Türkiye için stratejik bir sektör olduğunu belirten Yılmaz, planlı tarım ve çağdaş hayvancılık uygulamalarıyla etkin gıda güvenliğine önem verilerek çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Bu yaklaşımla Türkiye'nin nüfusunu yeterli, kaliteli ve güvenilir gıda ile besleyen, tarım ürünleri ihracatı konumunu geliştiren, dünyada ve bölgesinde tarım alanında söz sahibi bir ülke olacağını dile getiren Yılmaz, tarımın yaklaşık 6 milyon insana istihdam sağladığına dikkati çekti.

Tarım arazilerinin bölünmesine son verildiğini anımsatan Yılmaz, tüm tarım parsellerinin kayıt altına alındığını belirterek, şunları kaydetti:

"Arazi toplulaştırılmasına öncelik verildi, 2002 yılına kadar 41 yılda 450 bin hektar arazi toplulaştırması yapılmışken son 11 yılda 4,5 milyon hektar alanda toplulaştırma tamamlandı. Sulanabilir arazi 2002 yılında 4,8 milyon hektar iken bu miktar 6,1 milyon hektara yükseldi. Damla ve yağmurlama sulama yatırımlarına 2006 yılından itibaren sıfır faizli kredi imkanı açıldı. 2007 yılından sonra yüzde 50 hibe desteği sağlandı. Bu destek ve hibelerle 5 milyon dekar alan damlama, yağmurlama sistemiyle sulamaya açıldı."

 

- "Türkiye tarımda Avrupa birincisi"

Yılmaz, Türkiye'nin 2002'de tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılada Avrupa'nın dördüncüsü, şimdi ise birincisi olduğuna işaret ederek, "Avrupa'nın tarımda birincisi olacaksın yine de 'Türkiye'de tarım geri gidiyor' diyeceksin, bu doğru değil. Dünyada tarımda 6. olacaksın yine de 'Türkiye tarımda hak ettiği yeri almadı' diyeceksin, bu da doğru değil" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin 2002'de 36 milyar lira olan tarımsal milli gelirinin, 2014 yılında 125 milyar liraya ulaştığını kaydeden Yılmaz, 3,8 milyar dolar olan tarım ürünü ihracatının 2014 yılında 18 milyar dolara çıktığını vurguladı.

Türkiye'nin 193 ülkeye bin 781 çeşit tarımsal ürün ihraç ettiğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

"Tarımda kendinize yeterli olmazsanız 18 milyar dolar ihracat yapamazsınız. Türkiye'nin nüfusu 77-80 milyon ve yılda 40 milyonda turist geliyor. Dolayısıyla hem ihraç edecek hem gelen 40 milyon turisti besleyecek hem de vatandaşını besleyeceksin ondan sonra 'Türkiye tarımda geri gidiyor' diyeceksin, doğru değildir. 2002 yılında Ziraat Bankası, yüzde 59 faizle kredi verirken 2014 yılında konusuna bağlı olarak yüzde sıfır ile 8,5 arasında faiz uygulamaktadır. Yine 2002'de Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından uygulanan kredi miktarı 530 milyon lira. 2014 yılında ise 22,8 milyara ulaştı."

TBMM Başkanı Yılmaz, Türkiye'nin bazı ürünleriyle dünyada lider olduğunu aktararak, "Fındıkta, kirazda, incirde, kayısıda, ayvada dünya birincisi; vişnede, kestanede, kavunda, karpuzda dünya ikincisi; nohutta, Antep fıstığında, biberde, elmada dünya üçüncüsü; cevizde, zeytinde, domateste, fasulyede, mercimekte dünya dördüncüsü; çayda, patlıcanda dünya beşincisi; arpada, şeker pancarında, greyfurtta dünya altıncısı; aspirde, limonda dünya yedincisi; pamukta, çavdarda, ay çekirdeğinde dünya sekizincisi; buğdayda dünya onuncusu, patateste dünya onüçüncüsü" ifadelerini kullandı. 

Sivas'ın yüzölçümünün yüzde 41'nin tarıma elverişli araziye sahip olduğunu anlatan Yılmaz, kentin Türkiye'de tarım ve hayvancılıkta önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. 

Türkiye'nin tarımda ne hale geldiğini görmek için 15-20 yıl öncesi bakmak gerektiğini dile getiren Yılmaz, fuarın üretici ve tüketiciyi buluşturduğunu da ifade etti. 

Konuşmanın ardından Yılmaz ve beraberindekiler, AGRO Sivas 2. Tarım Fuarı ve İlçeler Sergisi'nin açılışını yaptı ve stantları gezdi.

Açılışa, Sivas Valisi Alim Barut, AK Parti Sivas Milletvekili Selim Dursun, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, MHP Sivas Milletvekili Celal Dağgez, Belediye Başkanı Sami Aydın ve vatandaşlar katıldı. 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı