Sırbistan Başbakanı Vuciç, Viyana'da

Sırbistan Başbakanı Vuciç, Viyana'da

Vuciç: "Avrupa’ya giden yolumuz Viyana’dan geçiyor"

VİYANA (AA) - Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuciç, Avusturya'nın Sırbistan'ın AB üyelik sürecinde önemli destekçisi olduğunu belirterek, "Avrupa’ya giden yolumuz Viyana’dan geçiyor" dedi.

Vuciç, resmi ziyaret için geldiği Viyana'da önce Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile görüştü. Vuciç, Kurz ile birlikte yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın Balkanlarda istikrarın sağlanması için büyük çaba harcadığını söyledi.

Avusturyalı yatırımcıların Sırbistan'a gelmesini kolaylaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Vuciç, ekonomik işbirliğini artırmak ve gelecekteki problemleri çözmek için çalışmaların sürdüğünü aktardı. Vuciç, Sırbistan'ın sığınmacı akınını çözmeye çalışacağını ve Avusturyalı ortaklarını dinlemeye hazır olduklarını söyledi.

Kurz ise Sırbistan'ın Batı Balkanlardaki en önemli ortakları olduğunu, ekonomik, siyasi, insani ve kültürel ortaklıklarının bulunduğunu aktardı.

-"Sırbistan AB’nin doğal bir partneri"-

Vuciç, daha sonra Avusturya Başbakanı Christian Kern ile bir araya geldi. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşme sonrasında liderler, ortak basın toplantısı düzenledi.

Kern, Sırbistan'ın AB üyelik sürecini desteklediklerini belirterek, "Sırbistan’ı AB’nin doğal bir partneri olarak görüyoruz" dedi.

Belgrad-Viyana hızlı tren hattının inşasının her iki ülkenin çıkarına olduğunu kaydeden Kern, bunun her iki başkent arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendireceğini vurguladı.

Sırbistan’da 440 Avusturya şirketi bulunduğunu ve toplam yatırım miktarının yaklaşık 2,9 milyar avroya ulaştığını kaydeden Kern, "Ekonomik işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz." diye konuştu.

Sırbistan'ın sığınmacı krizi konusunda çok başarılı işler yaptığını vurgulayan Kern, sığınmacı akınının yönetimi konusunda Sırbistan'ın sınır yönetimine asker ve polis göndererek destek olmak istediklerini kaydetti. Kern, "Birçok AB ülkesinden daha fazla katkı sundu. Sırbistan sayesinde sığınmacı sayısında düşüş yaşandı." ifadelerini kullandı.

Başbakan Vuciç ise yeni hükümetin kurulmasından sonra ilk yurt dışı ziyaretini Avusturya'ya yaptığını ve bunun iki ülke arasındaki dostluğun göstergesi olduğunu söyledi.

Avusturya'nın Sırbistan'ın AB üyelik sürecinde önemli destekçi olduğunu, ekonomi alanında da Avusturya'nın desteğinin süreceğini temenni ettiğini belirten Vuciç, "Nihayetinde Viyana’ya kadar uzanan Belgrad-Budapeşte hızlı tren hattı projesine verdikleri destek için teşekkür ederim. Bizim Avrupa’ya giden yolumuz Viyana’dan geçiyor" dedi.

Yeni bir sığınmacı akını olması durumunda Sırbistan'ın Avrupa sınırını korumak için destek olabileceğini bildiren Vuciç, "AB’nin sığınmacı krizi konusundaki kararı ne olursa olsun, kendi sınırlarımızı korumaya hazırız." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :