ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi

ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov: - "ŞİÖ'nün şeffaflık ve bağlantısızlık ilkeleri korunmalı"- Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: - "Hindistan ve Pakistan'ın örgüte katılması durumunda ŞİÖ'nün uluslararası arenada etkisi ve rolü artacak"

TAŞKENT (AA) - Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, ŞİÖ'nün şeffaflık ve bağlantısızlık ilkelerinin korunması gerektiğini söyledi.

Kerimov, ülkesinde düzenlenen ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, karşılıklı güven ve iş birliğinin güçlendirilmesi yerine çatışma ve rekabetin arttığını belirterek, "Bu nedenle ŞİÖ'nün şeffaflık ve bağlantısızlık ilkeleri korunmalı." dedi.

Kerimov, artan çatışmalar, belirsizlikler ve küresel piyasalarda tahmin edilemeyen durumun tedirginlik yarattığını anlattı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari iş birliğinin gelecekte ŞİÖ çerçevesinde serbest ticaret bölgesinin oluşturulması için gereken altyapıyı sağlayacağını kaydetti.

Nazarbayev, "Hindistan ve Pakistan'ın örgüte katılması durumunda ŞİÖ'nün uluslararası arenada etkisi ve rolü artacak." ifadesini kullandı.

Örgüte üyelik süreci görüşülen Hindistan'ın Başbakanı Narendra Modi de ülkesinin ŞİÖ'ye üye olmasının, bölgenin kalkınmasına ve güvenliğinin pekişmesine önemli katkıda bulunacağını dile getirdi.

Taşkent'te gerçekleştirilen ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi'nde bir sonraki toplantının 8-9 Haziran 2017'de Astana'da yapılması kararlaştırıldı.

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından 1996 yılında kurulan Şanghay Beşlisi, 2001 yılında Özbekistan'ın da katılmasıyla Şanghay İşbirliği Örgütü olarak yeniden yapılandırıldı. Örgütte Afganistan, Belarus, İran, Moğolistan, Pakistan ve Hindistan gözlemci olarak yer alırken, Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Türkiye ve Sri Lanka da örgütün diyalog ortağı statüsüne sahip bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :