Şiddetle topyekün mücadele çağrısı

Şiddetle topyekün mücadele çağrısı

KEFEK Başkanı Katırcıoğlu: - "Kadına yönelik şiddet çok evrensel bir konu ancak erkeğin, erkeğe şiddeti neden konuşulmuyor? Bu şiddet meselesini topyekün ele almalıyız. Şiddet kadını, erkeği, çocuğu, toplumun her bireyini ilgilendiriyor" - "Şiddet, siyasi

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, kadına yönelik şiddetin çok evrensel bir konu olduğunu ancak erkeğin, erkeğe uyguladığı şiddetin de konuşulması gerektiğini belirterek, "Bu şiddet meselesini topyekün ele almalıyız. Şiddet kadını, erkeği, çocuğu, toplumun her bireyini ilgilendiriyor." dedi.

Katırcıoğlu, kadına yönelik şiddete ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Bu tür görüntüler karşısında yüreklerinin kanadığını, bakmaya ve dinlemeye yüreklerinin dayanmadığını ifade eden Katırcıoğlu, bir kadın, bir anne ve milletvekili olarak değil bir kadına, hayvana, bitkiye bile şiddet uygulanmaması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Katırcıoğlu, inancı, insanlık onuru ve başkanlık yaptığı komisyonun görevi adına bunu hiçbir bahanesi olmaksızın kabul edemeyeceğini kaydetti.

Katırcıoğlu, kadına yönelik şiddetin bugüne ait bir sorun değil, çok evrensel bir konu olduğuna işaret ederek, "Tarih var olduğu sürece şiddet insanlığın sorunu olmuş, kadınlara yönelik şiddet de bu minvalde biraz daha toplumda öne çıkmış, daha görünür olmuş. Bir farkındalık oluşmuş." değerlendirmesinde bulundu.

- "Siyasi partiler malzeme yapıyor"

Verilerden, kadına yönelik şiddetin azaldığını gördüklerini dile getiren Katırcıoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Hacettepe Üniversitesi ile yaptığı araştırmaya göre 2008'de fiziksel ve şiddet oranı yüzde 42'yken, bunun 2014'te yüzde 38'e düştüğüne dikkati çekti.

Katırcıoğlu, artık kadınların şiddete uğradığında, en ufak bir şiddet gördüğünde ilgili mercilere ulaşma kolaylığının olduğunu, bu konuda hem farkındalığı hem de bilgisi bulunduğunu anımsattı. Katırcıoğlu, 15-16 yıl önce kadınların şiddete uğradığını arkadaşına bile söyleyemediğini, utandığını, "Kapıya çarptım, düştüm." dediğini kaydetti.

Bu konuyla ilgili kadınları bilgilendirdiklerini belirten Katırcıoğlu, şöyle devam etti:

"O yüzden biraz görünür, biraz da suistimale açık. Siyasi partiler bunları kendilerine malzeme yapıyorlar, buradan iç siyasete malzeme yapıyorlar. Şiddet, bizim ortak sorunumuz, her siyasi partinin siyasi görüşü ne olursa olsun beraber çözebileceğimiz bir sorun. Bunu beraber yapmamız lazım. Sadece siyasi partiler değil medya başta olmak üzere birçok kurumun, toplumdaki her kesimin buna sahip çıkması lazım."

- "Şiddet uygulayanı rencide eden haber"

KEFEK Başkanı Katırcıoğlu, medyada kadına yönelik şiddetin veriliş şeklinin de sıkıntılı olduğuna işaret ederek, ciddi bir haber kanalının geçtiğimiz günlerde, şiddete uğramış kadının vücudundaki yara izlerini gösterdiğini anımsattı.

Katırcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şiddete uğrayan kadının mağduriyetini gösteren, bunun üzerinden, bu dili kullanarak haber yapmak, yapılan çalışmalar gösteriyor ki erkekleri bu alanda yüreklendiriyor, 'Ben de böyle yapayım.' dediği kanıtlanmış bir şey. Benim de şahit olduklarım var, bu konulara bakan avukatların ifadeleri var. Boşanmak isteyen kadın geliyor, 'Kocam, seni Ayşe Paşalı'dan beter yapacağım.' diyor. Yaşanan örnekler üzerinden karısını daha tehdit eder oluyor. Şiddeti yapanın başına gelecekleri ve şiddeti uygulayanı rencide eden, onu daha odak alan bir dille haber yapılması gerekir. Almanya ve birçok Avrupa ülkesinde kadına ve çocuğa yönelik şiddet haber yapılmıyor, gazetelerde çarşaf çarşaf sürmanşetler yapılmıyor, gazetenin alt tarafından küçük bir haber şeklinde, isimlerinin baş harfleriyle veriliyor. İlgili bakanlığa, birime, hastaneye gittiğinizde size bilgi vermiyorlar. Bizde herkesin elinde bir malzeme, hem de reyting uğruna kullanılıyor. Bu kadına, çocuğa yönelik şiddete çözüm getirmiyor, işi daha çetrefil hale getiriyor. Buradan biraz daha hassas davranmamız, beraber hareket etmemiz lazım. Bu konuda hassas olan bir hükümet olarak bunu beraber çözmemiz ve hassas yaklaşmamız lazım. Bir kadına, bir çocuğa şiddeti asla kabul edemeyiz, şiddete sıfır toleransla yaklaşıyoruz."

- "Erkeğin erkeğe şiddeti neden konuşulmuyor?"

Erkeğe yönelik şiddetin de olup olmadığı sorusuna Katırcıoğlu, "Elbette var. Bir kadının erkeğe uyguladığı şiddet de var. Bu, biraz tabu gibi konuşulmuyor, erkek bunu çok büyük onur meselesi yapıyor, ifade edemiyor." karşılığını verdi.

Şiddeti, "kim güçlüyse güçsüz olana uyguladığı bir şey" olarak tanımlayan Katırcıoğlu, bazen şiddetin, bir kediye uygulandığını, bazen de bir erkeğin, başka bir erkeğe uygulandığını kaydetti.

"Erkeğin erkeğe şiddeti neden konuşulmuyor?" sorusunu yönelten Katırcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Darp edilen engellilerimiz var. Bu şiddet meselesini topyekün ele almalıyız. Kadını bir kenara koyup kadın, çocuk üzerinden şiddeti çözemeyiz, şiddet kadını, erkeği, çocuğu, toplumun her bireyini ilgilendiriyor. Şiddet kültürünü oluşturan meseleleri görmemiz, bunlara çözüm bulmamız lazım. Topyekün, bütüncül bir yaklaşımla yaklaşmamız lazım. Sadece kadının sorunlarını bireyselleştirerek kadının sorunlarını çözemiyoruz. Kadını bireyselleştirerek, sadece kadını ele alarak çözemeyiz, onun yanında erkek, çocuk, ergen, yaşlı, engelli var. Bütüncül bakmamız gerekiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :