SICA 2. Dışişleri Bakanları Forumu

SICA 2. Dışişleri Bakanları Forumu

Kosta Rika Dışişleri Bakanı ve Forum Dönem Başkanı Sanz:- "Türkiye eskiden uzak bir ülkeydi, şimdi gittikçe bize yaklaşan bir dost. Kosta Rika ve tüm bölge için Türkiye çok önemli. Tüm bunlara paralel olarak SICA ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler de

İSTANBUL (AA) - Kosta Rika Dışişleri Bakanı ve Türkiye-Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) 2. Dışişleri Bakanlar Forumu Dönem Başkanı Gonzalez Sanz, eskiden uzak bir ülke olan Türkiye'nin şimdi gittikçe Kosta Rika'ya yaklaşan bir dost olduğunu belirterek, "Kosta Rika ve tüm bölge için Türkiye çok önemli. Tüm bunlara paralel olarak SICA ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler de önemli ölçüde arttı." dedi.

Sanz, SICA 2. Dışişleri Bakanları Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’nin gösterdiği yakınlıktan dolayı teşekkür ederek başladı.

Latin Amerika'nın, kuzey ile güneyi bir araya getiren bir coğrafya olduğunu belirten Sanz, böyle önemli ve stratejik coğrafyalarda siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkileri geliştirmenin önemine işaret etti.

Bu anlamda kaydedilen gelişmeler konusunda Türkiye'yi tebrik eden Sanz, 19 ve 20. yüzyılın önemli bir kısmına bakıldığında Türkiye'nin uzak ve egzotik bir ülke olarak adlandırıldığını, ancak 1947 yılında Türkiye'den bir heyetin Washington aracılığıyla Kosta Rika’ya geldiğini, 1950 yılında da resmi ve diplomatik ilişkilerin başladığını anlattı.

- "Türk hükümetine verdiği destek için teşekkür ediyoruz"

Sanz, 2014 yılında Kosta Rika Büyükelçisinin de Türkiye’de görev yapmaya başladığını, San Jose'deki Türkiye büyükelçiliğiyle koordineli olarak çalıştığını kaydetti.

Geçen mayıs ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Kosta Rika büyükelçisinin güven mektubunu sunduğunu, tüm bunların ikili ilişkilerin son yıllarda nasıl geliştiğini gösterdiğini ifade eden Sanz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu gerçek bir yakınlaşma. Artık halklarımız bir araya geliyor, birlikte iş yapıyor. Çevre, turizm, sağlık, kültür ve ekonomik alanlarda iş birliği yapıyor. Türkiye eskiden uzak bir ülkeydi, şimdi gittikçe bize yaklaşan bir dost. Kosta Rika ve tüm bölge için Türkiye çok önemli. Tüm bunlara paralel olarak SICA ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler de önemli ölçüde arttı. Kosta Rika, Türkiye’ye baktığında diyaloğun ve iş birliğinin her iki ülke arasında geliştirilmesi konusunda çok önemli bir çaba görüyor."

Sanz, 2015 yılında ilk kez gerçekleştirilen SICA Dışişleri Bakanları Forumu'na Türkiye'nin gözlemci olarak katılmasının, ilişkilerin geliştirilmesi açısından çok önemli olduğunun altını çizerek, ''Bu sayede bir diyalog ortamı oluşturulmuş oldu. Diplomatik, politik, ekonomik ilişkilerin ve iş birliğinin konsolidasyonu oluşturulmuş oldu. Ayrıca,Türkiye'nin entegrasyon ve birleşme konusunda iyi niyetini ve çabalarını görüyoruz.'' dedi.

Demokratik ve diplomatik barışçıl bir sürecin başlaması için SICA'nın önemli bir görev üstlendiğini anlatan Sanz, "SICA'nın bir hedefi var. Bunu yerine getirirken büyük bir mücadele veriyoruz. Amacımız Türkiye gibi ülkelerin, bu perspektifi paylaşması ve gerçek ortağımız olmasını sağlamak. Biz aynı zamanda ekonomik anlamda kurumlar arası demokratik ortamda iklim değişikliğine karşı mücadele verirken bir arada olmak istiyoruz. Tüm ortak emeklerimizi bu kanallara yönlendirmek istiyoruz. Bu anlamda Türk hükümetine bize verdikleri destek için çok teşekkür ediyoruz. Sosyal entegrasyon konusunda Türk hükümetinin desteğini alıyoruz. Birlikte eylemler gerçekleştiriyoruz.'' diye konuştu.

İklim değişikliğine karşı Türkiye ile ortak mücadele verdiklerini ifade eden Sanz, sürdürülebilir kalkınma konusunda da Türkiye ile önemli fırsatlar yakaladıklarını vurguladı.

- "Türkiye gelecek vadeden bir ülke"

SICA'nın dönem başkanlığını sürecinde SICA üyeleri ile iş birliğinin geliştirilmesi ve ilerletilmesi konusunda birçok öncelikleri olduğunu aktaran Sanz, şunları kaydetti:

''Kosta Rika'nın dönem başkanlığında SICA'da yapmak istediği şeyler var. Bunlardan biri de kurumsallığın artırılması. Bu anlamda ilerleme kaydedeceğimizi umuyoruz. İlişkilerin güçlendirilmesi, gözlemci ülkelerin bölgesel ve bölge dışı ortaklarla iş birliğin geliştirilmesi de dönem başkanlığımız boyunca yapmaya çalışacağımız şeylerden biri. Önümüzdeki haziran ayında bir çalışma yapacağız. Ortak çalışma alanlarımız neler olabilir, iş fırsatlarını nasıl artırabiliriz, teknolojik yatırımları nasıl artırabiliriz, bunlara bakacağız.''

Türkiye ile Orta Amerika arasında son yıllarda iş birliği ve fırsatların artığına işaret eden Sanz, ''Daha güçlü ilişkilerin Türkiye ile SICA arasında önümüzdeki yıllarda da kurulmasını umut ediyoruz. Baktığımızda bizim bölgemiz hala kalkınmakta olan bir bölge. Dolayısıyla Türkiye gelecek vadeden bir ülke. Dostluğumuzun derinleştirilmesi için çalışıyoruz. Daha katılımcı, daha demokratik, daha adil bir toplum yaratma amacımız var. Bunun başarılı olabilmesi için bu forum da çok önemli bir rol oynuyor." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :