Sermaye Piyasaları Kongresi

Sermaye Piyasaları Kongresi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)- "Küresel finans krizi başladığında, bu krizin Türkiye'yi teğet geçeceğini ifade etmiştim. Birileri bu sözümü o zaman kendilerince hafife almıştı. Sonuçta ülkemiz 2009 yılındaki küçülme dışında, bu kriz dönemini rekor büyüme ora

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel finans krizi başladığında, bunun Türkiye'yi teğet geçeceğini ifade ettiğini hatırlatarak, "Birileri bu sözümü o zaman kendilerince hafife almıştı. Sonuçta ülkemiz 2009 yılındaki küçülme dışında, bu kriz dönemini rekor büyüme oranlarıyla atlattı." dedi.

Erdoğan, Sermaye Piyasaları Kongresi'nde yaptığı konuşmada, kongrenin ülke ekonomisi, yatırımcılar ve tüm dünya için hayırlı olmasını diledi.

İstanbul'u finans merkezi yapma yönündeki çabalarının, bu kongreyle bir adım daha ileriye gittiğini belirten Erdoğan, küresel bir platforma dönüşeceğini düşündüğü bu kongrenin, gelecek yıllarda daha geniş katılımlarla ve daha etkili tartışma konularıyla devam edeceğini ümit ettiğini söyledi.

Kongrenin katılımcı dosyasının yüksekliğine değinen Erdoğan, "Ancak bu salon bin kişi alacağı düşüncesiyle 3 bin katılımcı sayısı bu rakama indirildi. Demek ki bundan sonraki toplantı çok daha farklı merkezde, farklı salonda yapılmak suretiyle inşallah katılımı arttırmak, katılımla birlikte düşüncelerini, fikrini ortaya koymak suretiyle neticeyi daha da bereketlendirmek gerekiyor." diye konuştu.

Küresel finans krizinin, geride kalan 8 yılı aşkın süreye rağmen etkilerini hala sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan, krizin yol açtığı olumsuz tabloyu ortadan kaldırmaya yönelik adımların atılması, reformların yapılması konusunda arzu edilen ilerlemenin henüz kaydedilemediğini aktardı.

Krizin müsebbibi olan ülkelerin, sorunun çözümü konusunda yeteri kadar gayret sarf etmediğini, gereken fedakarlığı yapmadıklarını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya ekonomisi bu sebeple hala kriz öncesi büyüme oranlarına ve istikrar ortamına kavuşamadı. Küresel finans krizi başladığında, bu krizin Türkiye'yi teğet geçeceğini ifade etmiştim. Birileri bu sözümü o zaman kendilerince hafife almıştı. Sonuçta ülkemiz 2009 yılındaki küçülme dışında, bu kriz dönemini rekor büyüme oranlarıyla atlattı. 2003-2015 yılları arasındaki ortalama büyüme oranımız yüzde 4,7 olmuştur. Geçtiğimiz üç yılda çok ciddi sıkıntılar yaşamamıza rağmen, büyüme rakamlarımız ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Örneğin üst üste iki seçim ve ciddi terör olayları yaşadığımız 2015 yılını, yüzde 4 büyümeyle kapattık.

Geçtiğimiz yıl büyümede dünya ortalaması yüzde 3,1'iken, gelişmiş ülkelerin büyüme oranı yüzde 2'dir. Çin ve Hindistan hariç, gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranları da yüzde 2 civarında kalmıştır. Ülkemizin bu yıl da ona benzer bir büyüme oranını yakalayacağına inanıyorum."

Türkiye için geride kalan yılın en önemli göstergelerinden birinin ihracat olduğuna değinen Erdoğan, ihracatın maalesef yüzde 8,7 gerilediğini ama yine geçen yıl dünya ihracat hacminin yüzde 11 daraldığını anlattı.

Dolayısıyla Türkiye'nin durumunun dünya genelinden, özellikle de Avrupa'dan çok daha iyi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Üstelik ülkemiz, diğerlerinden farklı olarak Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkasya, Karadeniz gibi kriz bölgelerinin çok yakınında bulunuyor. Bilhassa komşularımız Suriye ve Irak'taki her gelişme bizi çok yakından etkiliyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu derin istikrarsızlık ortamına rağmen, Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda ilerlemeyi sürdürmesinin taktire şayan olduğunu kaydetti.

- "Dünya çapında öneme sahip projeleri hizmete açtık"

Türkiye'nin altyapı yatırımları ve büyük projeler konusundaki kararlılığının, dünyanın dikkatini çekecek düzeyde güçlü olduğunu anlatan Erdoğan, bu yıl pek çok olumsuzluğun yanı sıra bir de darbe girişimi yaşanmış olmasına rağmen, dünya çapında öneme sahip projeleri ardı ardına hizmete açtıklarını söyledi.

Erdoğan, 30 Haziran'da toplamda 9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul- İzmir Otoyolu'nun İzmit Körfez Geçişi'ni oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün açılışını yaptıklarını aktararak, hayata geçirilen ve devam eden yatırımları şöyle sıraladı:

"26 Ağustos'ta otoyoluyla birlikte 3 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul Boğazı üzerindeki 3. geçiş noktası durumundaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışını gerçekleştirdik. Boğazın altından hizmet veren raylı toplu taşıma sistemi Marmaray'ı 2013 yılında hizmete açmıştık. İnşallah önümüzdeki ay da 20 Aralık, yine boğazın altından bu defa çift katlı lastik tekerlekli araçlara hizmet verecek olan Avrasya Tüneli'nin açılışını yapacağız.

Hızlı tren projelerimiz devam ediyor. Ankara-İstanbul, Ankara-Konya'ya ilave olarak, 2018 yılında Ankara-Sivas, Ankara-İzmir, Bursa-Bilecik hatlarını devreye alıyoruz. Kars-Tiflis demiryolunun inşaası bitti, bu yılın sonuna onu da yetiştirmeye çalışıyoruz. Çok yakında bu adımları da atmak suretiyle bizler uluslararası bazda bir defa gelişen, gelişmekte olan bir ülke olarak lafla değil, icraatla bu adımları atacağız. Böylece, Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz demiryolu projesinin en önemli etabını da tamamlamış olacağız."

Gündemlerindeki yeni bir projenin de Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir otoyolunun en önemli güzergahı olan 1915 Çanakkale Köprüsü olduğunu anlatan Erdoğan, yaklaşık 5,5 milyar dolar maliyeti olan bu köprünün temelini gelecek yıl, 18 Mart'ta atmayı planladıklarını söyledi.

-"Dünyada eşine az rastlanan bir eser olacak"

Efsane bir proje dediği Kanal İstanbul Projesi'nin dünyada eşine az rastlanan bir eser olacağını belirten Erdoğan, Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacak projeyle ilgili hazırlıkların devam ettiğini anlattı.

Erdoğan, İstanbul'da inşaası ilerleyen yeni havalimanının Türkiye'yi bu alanda bir numara haline getireceğini, sadece proje bedeli 12 milyar doları bulan bu projeden devlet olarak da 25 yılda yaklaşık 25 milyar dolar civarında kaynak elde etmeyi beklediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tamamı bittiğinde yılda 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak bu havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabını 2018 yılında hizmete açmayı planladıklarını söyledi.

- "21 şehir hastanesi inşa veya sözleşme aşamasında"

Şehir hastanelerinin toplamda 41 bin yatak kapasitesi ve 10 milyar dolarlık yatırım bedeliyle Türkiye'yi bu alanda çok farklı bir yere taşıyacağına inandığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda büyük şehirlerimizin tamamını kapsayacak şekilde, şehir hastanelerimizle ilgili yatırımlarımız devam ediyor. 21 şehir hastanesi inşa veya sözleşme aşamasında. Toplamda 29 adede ulaşacak bu projenin diğer 8 tanesiyle ilgili çalışmalar da sürüyor. Şehir hastanelerimizin açılışlarına önümüzdeki aydan itibaren başlıyoruz. Hastaneye gireceksiniz ve eskiden olduğu gibi bir bloktan öbür bloka, sedyelerin üzerinde taşın, getir, götür... Böyle bir şey artık olmayacak. Bütün her şey hastanemizin çatısı altında başlayıp, orada bitecek. 2019 yılına kadar tüm hastanelerimizi hizmete almayı planlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde, İzmir ve Kocaeli şehir hastanelerimizin 1,1 milyar dolarlık dış finansmanının yaklaşık 630 milyon dolarlık bölümüne ilişkin anlaşmanın imzalarına bizzat şahitlik ettim."

Erdoğan, Sinop ve Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santrallerle ilgili çalışmaların da sürdüğünü kaydetti.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :