Senegal'de tutuklu belediye başkanına destek

Senegal'de tutuklu belediye başkanına destek

Senegal'de muhalefet, "yolsuzluk", "dolandırıcılık" ve "para aklama" suçlarından tutuklu olan Dakar Belediye Başkanı Sall'ın serbest bırakılması için destek gösterileri düzenliyor- 2019'daki devlet başkanı seçimine adaylığını açıklayan Sall'ın serbest kal

DAKAR (AA) - Batı Afrika ülkesi Senegal'de, "yolsuzluk", "dolandırıcılık" ve "para aklama" suçlarından tutuklu olan Dakar Belediye Başkanı Khalifa Sall'ın serbest bırakılması için muhalefet ülke genelinde destek gösterileri düzenliyor.

Senegal'de 30 Temmuz'daki genel seçimlerde birçok muhalefet partisinden oluşan koalisyonun lideri olarak milletvekili seçilen Sall için başkentte toplanan yüzlerce muhalif, "Khalifa'ya özgürlük", "Ölümüne Khalifa" yazılı pankartlar taşıdı.

Sall'ın serbest bırakılmasını talep eden göstericiler, ülkenin farklı bölgelerinde de destek mitingleri düzenliyor.

Milletvekili seçildikten sonra tutuklanan Sall'ın destekçileri, Sall'a milletvekilliğinden kaynaklanan dokunulmazlık hakkının verilmesini talep etti.

Sall'ın lideri olduğu muhalefet koalisyonun genel sekreteri Aminata Diallo, yaptığı basın açıklamasında, liderlerinin dokunulmazlık hakkını kullanması için yasal süreçlerin başlatılması gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda Dakar Valiliğinin, ilgili mahkemeye başvurduğu bilgisini paylaşan Diallo, "Valiliğin bu adımı atması, devletin yaptığı hatanın farkına vardığını gösteriyor. Bir milletvekilinin yeri hapishane değildir. Dünyanın hiçbir yerinde bir milletvekilinin dokunulmazlığına rağmen hapishanede kaldığını göremezsiniz." ifadelerini kullandı.

Avukatları aracılığıyla mahkemeden tutuksuz yargılanma talebinde bulunan Sall, hapishaneden 2019'daki devlet başkanlığı seçiminde aday olacağını açıklamıştı.

Belediye Başkanı Sall, "yolsuzluk", "dolandırıcılık" ve "para aklama" suçlarından bu yılın mayıs ayında tutuklanarak başkent Dakar'daki Reubeuss Cezaevi'ne gönderilmişti.

Senegal İnsan Hakları Birliği (LSDH), Sall'ın hapishane koşullarının araştırılması amacıyla Adalet Bakanlığına dilekçe sunmuştu. Dilekçede, Sall'ın kaldığı cezaevinin mescidine, kütüphanesine ve diğer kullanım alanlarına erişiminin engellendiği ve diğer mahkumlara tanınan bazı haklardan mahkum bırakıldığı iddialarına yer verilmişti. LSDH, bu iddiaların araştırılması ve Sall'ın koşullarının incelenmesi için soruşturma açılmasını talep etmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler