Selçuk’ta “Türkiye, Göç ve Diaspora Çalıştayı

Selçuk’ta “Türkiye, Göç ve Diaspora Çalıştayı

Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi ie Selçuk Üniversitesi Uluslararası Göç ve Diaspora Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Türkiye, Göç ve Diaspora Çalıştayı” Selçuk Üniversitesi Keykubad Köşkü’nde gerçekleştirildi.

 

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Selçuk Üniversitesi’nin öğrenci sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük üniversiteleri arasında yer aldığını söyledi. Genel anlamda “göç” kelimesinin anlamına değinen Prof. Dr. Karabulut, bir kısım insanların gittikleri yerde medeniyet dağıttıklarını, bir kısım insanların ise gittikleri yeri tarumar ettiklerini ifade etti. Türk milletinin doğru tarafta ve tarihe bakıldığındaysa sürekli medeniyet kurucusu rolünde olduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut, memleket olarak üzerlerine büyük görevler düştüğünü aktardı. Prof. Dr. Karabulut, Türk toplumunun geçmişten bugüne mazlum milletlere sahip çıktığını ve bundan sonra da çıkmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, göçlerin medeniyetin oluşumunda çok etkili rol oynadığını söyledi. Bu anlamda, Dünya tarihinde Kavimler Göçü’nün, çok etken bir rol oynadığını da ifade eden Prof. Dr. Necmi Uyanık, yeni devletlerin oluşumunu bu göçün sağladığını kaydetti. Türk tarihinde olduğu gibi her zaman göçmenlere kucak açtıklarını belirten Prof. Dr. Uyanık, Konya’da da yaklaşık 110 bin göçmenin olduğunu dile getirdi. Yurtdışında da ortalama 6 milyon Türk vatandaşın olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uyanık, farklı ülkelere göç etmiş Türklerin de sorunlarının dile getirilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Anayasa Komisyon Üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun danışmanı Ünal Koyuncu, göç ve diaspora politikalarına değindi. Göç ve diasporanın her şeyden önce bir siyasal alan olduğunu söyleyen Koyuncu, göç ve diaspora kavramlarının birbirlerinden farklı olduğunu ifade etti. Diaspora kavramının kullanımında bazı problemler olduğunu kaydeden Koyuncu, akademik açıdan bu durumun yaşanmadığını vurguladı. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon yabancı insanın yaşadığını aktaran Koyuncu, göçlerle birlikte ülke genelinde de yeni kurumların belirginleştiğini dile getirdi. Türkiye’nin bir göç ülkesi olduğunu aktaran Koyuncu, Türkçe’nin göçmenler için öğrenmesi ve öğretilmesi gerektiğini söyledi. Diaspora alanında da bilgi veren Danışman Koyuncu, bu kavramın tarihsel boyutuna değindi. Diasporanın Türkiye için yeni bir alan olduğunu ifade eden Koyuncu, dış ülkelere göçün 1960’lı yıllardan itibaren başladığını kaydetti. Diasporanın milli bir mesele olduğunu vurgulayan Koyuncu, anavatan ile dünya arasındaki köprünün diaspora olduğunun altını çizdi.

Çalıştaya, Konya İl Göç İdaresi Müdürü Orçun Kaymaz, Türkiye Belediyeler Birliği Dış İlişkiler Müdürü Gülfem Kıraç Keleş, Sistem ve Jenerasyon Derneği Başkanı Gürkan Akçaer, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşğın, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Gürcan Avcıoğlu, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yılmaz ile öğretim üyeleri katıldı.