Selçuk'ta Maturidi Araştırmaları Merkezi kuruluyor

Selçuk'ta Maturidi Araştırmaları Merkezi kuruluyor

Selçuk Üniversitesi bünyesinde İmam Maturidi Araştırmaları Merkezi kuruluyor

Selçuk Üniversitesi bünyesinde İmam Maturidi Araştırmaları Merkezi kuruluyor. Son yıllarda Batı'daki düşünce anlayışının çöküşe geçmesiyle birlikte Türkiye'de gerek STK'lar gerekse yerel yönetimler bünyesinde 'İslami Araştırma Merkezleri' kurulurken Selçuk Üniversitesi de bir ilki gerçekleştirerek 'İmam Maturidi Araştırmaları Merkezi' kurma kararı aldı.

selcuk-universitesi-maturidi-arastirmalari-merkezi-001.jpg

TÜRKİYE'DE İLK OLACAK

Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulacak ve Türkiye'de ilk olacak olan İmam Maturidi Araştırmaları Merkezi, Orta Asya kökenli Özbekistanlı bir âlim olan İmam Maturidi hakkında detaylı çalışmalara imza atacak. Maturidi hakkında yapılmış ilmi anlamda araştırmalar olmakla birlikte kurumsal manada herhangi bir çalışma yok. Ehli Sünnet’in iki büyük kolundan birisi olan İmam Maturidi günümüz dünyasındaki fikri ayrılıklarında özellikle itikadî noktadaki karmaşalara çözüm üretmesi bakımından Maturidilik’in seçilmesi de manidar.

DOSYA YÖK'E SUNULACAK

Selçuk Üniversitesi yetkililerinden alınan bilgilere göre araştırma merkezinin kuruluşuyla ilgili dosya hazırlanıp Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'ne sunuldu. Rektörlük Hukuk Bürosu dosyayı inceleyerek talebi YÖK’e gönderecek. YÖK’ün onayından sonra da merkez açılmış olacak. Bu süreç şu anda resmi olarak devam ediyor. Araştırma merkezi içerisinde şu anda sadece İmam Maturidi ile ilgili bir bölüm olacağı, ilerleyen süreçlerde Ehl-i Sünnet ya da Eşarilik Mezhebi gibi çalışmalar da buna dâhil edileceği, öncelikli hedefin İmam Maturidi olduğu öğrenildi.

selcuk-universitesi-maturidi-arastirmalari-merkezi-001.png

DERGİ VE ÇALIŞTAY İÇİN DE HAZIRLIKLAR YAPILIYOR

Öte yandan ilgili merkezin resmi prosedürleri tamamladıktan sonra bir yer tahsisi olacağı ve merkez bünyesinde kütüphane açılacağı da öğrenildi. Bunun ötesinde bir dergi çıkarılması ya da İslami İlimler Fakültesi dergisi bünyesinde Maturidilik ile ilgili özel sayılar çıkarılması gibi bir çalışma da devam ediyor. Ayrıca merkezin açılış çalıştay şeklinde veya günübirlik bir toplantı şeklinde çalışmaların sunulacağı bir toplantı düşünülüyor.

 

Ayşe Avcı-Memleket